Reluarea lucrului la Primărie, după Sărbătorile Pascale, a pus la treabă şi Consiliul Local, ai cărui componenţi au fost obligaţi să deschidă tabletele şi să se aşeze în faţa lor, între a treia zi de Paşte şi Sfântul Gheorghe. Administraţia locală avea nevoie de fonduri pentru a asigura măsurile de protejare a Câmpulungului de boala care a paralizat lumea, prin urmare, sumele s-au luat de la capitole mai puţin prioritare. Domeniul sacrificat, care pierde bani din cauza coronavirusului, este intitulat generic „Cultură, recreere, religie”, lăsat fără „bunuri şi servicii” în valoare de 200.000 lei. Până în acest moment, COVID-19 a „topit” din bugetul local 693.000 lei, adunând doar sumele pentru consumarea cărora a existat un vot acordat în Consiliul Local. Însă edilii intenţionau să utilizeze alţi 150.000 lei rămaşi de la voucherele de vacanţă, sacrificate în acest an pentru spitalele descoperite în faţa COVID-19, intenţie care urcă nota de plată la 843.000 lei.
Cultura pierde 200.000 lei în favoarea Sănătăţii şi a Protecţiei civile
Corectarea cheltuielilor Câmpulungului, produsă miercuri, 22 aprilie, a avut la bază Ordonanţa de Urgenţă nr.29/2020, privind unele măsuri economice şi fiscal-bugetare, care permite autorităţilor locale să promoveze rectificări bugetare în primul semestru al anului. Această derogare de la prevederi ale Legii responsabilităţii fiscal-bugetare, ale Legii privind finanţele publice, precum şi ale Legii finanţelor publice locale, este valabilă numai pentru anul în curs. Ordonanţa îi autorizează pe ordonatorii principali de credite ca, pe durata stării de urgenţă, „să efectueze virări de credite bugetare şi credite de angajament neutilizate, după caz.” Manevra urmăreşte „să asigure fondurile necesare pentru aplicarea măsurilor de combatere şi prevenire a răspândirii infectării cu coronavirusul COVID-19, cu încadrarea în prevederile bugetare anuale aprobate.”
Asta s-a întâmplat la jumătatea săptămânii trecute, la Câmpulung, al cărui Executiv a trebuit să găsească o sursă de bani pentru instituţiile medicale care au nevoie disperată de susţinere financiară. Dar şi pentru achitarea costurilor propriilor acţiuni, pe care Primăria este obligată să le întreprindă pentru a ţine maladia departe de Câmpulung. Sursa a fost identificată rapid în buget, după cum punctam în deschiderea articolului: bunurile şi serviciile propuse a fi achiziţionate la capitolul „Cultură, recreere, religie”. Cei 200.000 lei, cu care se diminuează alocarea prevăzută la început de an pentru activităţile enumerate, sunt transferaţi în contul Protecţiei civile a Primăriei şi al Sănătăţii câmpulungene. 100.000 lei îi opreşte Primăria, 100.000 lei îi dă Spitalului Municipal.
Astfel, capitolul „ciuntit” din cauze nedorite, cărora municipalitatea trebuie să le facă faţă cu cât mai puţini pacienţi afectaţi de coronavirus, rămâne cu un total de 7.953.000 lei, din cei 8.153.000 lei programaţi în momentul constituirii bugetului local. Pierderea celor 200.000 lei (câte 100.000 lei în trimestrele II şi III) este înregistrată de cheltuielile cu bunurile şi serviciile, care se vor limita la 313.000 lei, în loc de 513.000 lei. 100.000 lei cresc alocarea capitolului „Ordine publică şi siguranţă naţională”, de la 2.530.900 lei, la 2.630.900 lei. Ajutorul va fi folosit tot pentru bunuri şi servicii – beneficiare iniţial de 160.900 lei, sumă majorată la 260.900 lei, după rectificarea de miercuri -, în cea de-a doua lună de stare de urgenţă. Primăria va fi obligată ca, până la jumătatea lunii mai, să presteze pentru câmpulungeni servicii de dezinfecţie pe domeniul public şi în incintele instituţiilor publice, dar şi ale blocurilor din cartiere.
Ceilalţi 100.000 lei sunt direcţionaţi către „Sănătate”, care, în momentul aprobării bugetului, beneficia de o alocare de 19.720.050 lei, majorată cu suplimentul aprobat de consilieri pe 22 aprilie. Din totalul de 19.820.000 lei, 493.000 lei reprezintă transferul din bugetul local pentru finanţarea cheltuielilor curente ale spitalelor locale. Subvenţia municipiului include şi sprijinul acordat prin votul de săptămâna trecută.
Spitalele au primit donaţii de 486.060 lei
Al doilea motiv de rectificare a bugetului Câmpulungului l-au constituit donaţiile obţinute de cele două unităţi sanitare, ca urmare a apelurilor lansate societăţii civile. Ca să poată utiliza sumele primite, acestea trebuie să treacă prin bugetul Câmpulungului, iar de aici, în bugetele proprii ale spitalelor, cu aprobarea Consiliului Local. Pe 22 aprilie a fost îndeplinită această formalitate. Conducerea Spitalului de Pneumoftiziologie a comunicat Primăriei că a obţinut, din donaţii şi sponsorizări, 152.500 lei, prin urmare, a solicitat majorarea bugetului de venituri proprii şi subvenţii pe trimestrul al doilea, bani care se vor consuma pe „bunuri şi servicii” în această perioadă teribilă pentru întreaga omenire.
N-are rost a insista asupra a ceea ce a însemnat aruncarea celor două unităţi medicale locale în lupta împotriva COVID-19, complet nepregătite, din toate punctele de vedere. O adresă similară a ajuns la autorităţile locale din partea directorilor Spitalului Municipal, care cereau acelaşi lucru: majorarea bugetului de venituri proprii şi subvenţii pe trimestrul II cu suma de 433.560 lei. 333.560 lei provin din „Donaţii şi sponsorizări”, iar diferenţa de 100.000 lei este alocarea de la bugetul local, despre care am relatat anterior. Acest sprijin acordat Municipalului se va consuma astfel: 169.560 lei, pentru bunuri şi servicii şi 264.000 lei, pentru cheltuieli de capital.
Primele dislocări de bani publici s-au produs pe 31 martie, când o parte din voucherele de vacanţă ale angajaţilor Primăriei Câmpulung a fost direcţionată către nevoile celor două spitale trimise la “război” cu punga goală: 303.000 lei au fost alocaţi Spitalului Mare şi 90.000 lei, TBC-ului. Diferenţa de 144.900 lei, rămasă după utilizarea celor 393.000 lei în favoarea spitalelor, din voucherele în valoare de 537.900 lei, era programată să intre în fondul de rezervă bugetară. Cel mai probabil, cei aproximativ 150.000 lei rămaşi erau destinaţi tot acţiunilor de dezinfecţie, în completarea celor 100.000 lei, folosiţi din fondul de rezervă pentru cheltuielile de până la sfârşitul lunii martie, pe echipamente de protecţie (măşti, combinezoane, dezinfectanţi), necesare angajaţilor Primăriei, şi pentru igienizarea parcurilor şi străzilor, urmate de cea a scărilor de bloc. Aşadar, un total de 493.000 lei, fără a pune la socoteală rezerva provenită din tichetele de concedii ale bugetarilor, pe care autorităţile aveau de gând s-o folosească tot pentru a scăpa Câmpulungul de această nenorocire.
Magda BĂNCESCU