Directorul General al Automobile Dacia şi Groupe Renault România, Christophe Dridi, a semnat vineri, 24 aprilie, contractul de donaţie al sistemului complet de testare al infecţiilor cu SARS-COV-2, cu care a fost dotat Laboratorul de Biologie Moleculară din cadrul Spitalului Orăşenesc Mioveni. Sistemul complet Universal Molecular Diagnostics System – ExiStation 48A System, achiziţionat de Fundaţia Groupe Renault România, este format dintr-un pachet de aparate pentru extracţie, identificare, confirmare a infecţiei cu SARS-COV-2, kit-uri de extracţie şi identificare, echipamente auxiliare, reactivi pentru testare şi hotă bacteriologică cu flux vertical laminar. Valoarea sistemului donat este de aproape 532.000 lei.
Ajutorul de la Dacia a venit într-un moment oportun, în care Spitalul Orăşenesc Mioveni a fost desemnat spital COVID-19. Întrebat de ce a ales Mioveni, Christophe Dridi, directorul general al Automobile Dacia şi Groupe Renault România, a spus: „De ce Mioveni? Pentru că Dacia s-a născut la Mioveni. Apoi, aici, la Mioveni, ne desfăşurăm activitatea, aici facem peste 1.400 de maşini pe zi, doctorii sunt alături de noi, dacă e cazul, pentru medicina muncii, dar sunt alături de noi şi în astfel de situaţii mai dificile, le mulţumesc personalului medical şi domnului primar. Nu este prima colaborare şi bineînţeles că vom continua colaborările şi pe viitor, pentru că împreună suntem mai puternici.”
Groupe Renault a fost mereu implicată în proiectele importante ale oraşului Mioveni
Directorul general al Automobile Dacia şi Groupe Renault, împreună cu echipa lui, a fost mereu alături şi implicat în proiectele importante derulate în Mioveni. „Utilitatea cred că reiese din faptul că este singurul laborator, la ora actuală, din judeţul Argeş, care va testa argeşenii, mare parte, probabil, angajaţi ai Grupului Renault. Dar cel mai important este pentru pacientul care se adresează Spitalului Mioveni şi, în special, cadrelor medicale care sunt în prima linie şi cum toţii spun eroii din prima linie, cred că Primăria Mioveni, Dacia şi alte persoane s-au gândit, în primul rând, la ei. Eu vreau să-i mulţumesc Grupului Renault, directorului general, dar nu pot să nu mulţumesc conducerii Spitalului şi echipei care lucrează în acest laborator. Efortul va fi foarte mare în perioada următoare, fiind singura echipă din judeţul Argeş care poate lucra în acest laborator. Tuturor cadrelor medicale vreau să le mulţumesc, iar pacienţii trebuie să înţeleagă că trebuie să se supună tuturor regulilor, pentru a proteja spitalul nou de la Mioveni pentru alte activităţi medicale necesare în viaţa de zi cu zi. Spitalul vechi se adresează pacienţilor COVID-19. Tuturor celor care au ajutat Spitalul în această perioadă vreau să le mulţumesc, indiferent că sunt persoane juridice sau fizice.”, a transmis primarul de la Mioveni, Ion Georgescu.
Ajutorul oferit de Groupe Renault Spitalului de la Mioveni, care este desemnat să trateze cazurile COVID-19 descoperite în Argeş, a fost salutat şi de managerul unităţii medicale, dr. Horia Trăilă: „Mulţumesc, în primul rând, Grupului Dacia Renault, domnului director general şi Primăriei, pentru că acesta e un efort de echipă. Atunci când spunem Mioveni, spunem Dacia şi, de la început, am considerat că suntem Spital pentru comunitate şi Spital pentru platforma industrială şi, de ce nu, Spital pentru Argeş. Acum, cu acest laborator în faţă, situat exact în faţa Spitalului principal de luptă anti COVID din Argeş, avem un scut în faţa spitalului nou construit şi, după ce am preluat lupta anti COVID, acum preluăm şi pacienţi cu o altă patologie, pacienţi curaţi. De exemplu, acum preluăm paciente gravide, care să nască la Mioveni, avem posibilitatea să testăm aceste paciente, să ne asigurăm că în spital intră numai pacienţi care sunt negativi COVID şi să asigurăm în felul acesta asistenţă medicală de calitate şi fără grijă pentru copiii care se nasc.”
În Laboratorul de Biologie Moleculară al Spitalului Mioveni lucrează doi biologi specializaţi la Spitalul „Victor Babeş”
Pe pagina de Facebook a edilului Ion Georgescu se poate face un tur virtual în Laboratorul de Biologie Moleculară din cadrul Spitalului Mioveni, unde, începând din 23 aprilie, se efectuează teste pentru depistarea infecţiilor cu SARS-COV-2. Laboratorul de analize de la Mioveni, pentru depistarea şi diagnosticarea persoanelor infectate cu noul coronavirus, cuprinde un sistem de testare Universal Molecular Diagnostics System – ExiStation 48A System, achiziţionat de Fundaţia Groupe Renault România, format din două hote unde se prepară mixurile pentru extracţie, un aparat ExiPrep-16Dx pentru extracţia ARN-ului şi un analizor PCR RT.
Direcţia de Sănătate Publică Argeş a autorizat Laboratorul de Analize al Spitalului Mioveni. Trebuie menţionat faptul că, cel puţin pentru moment, se vor efectua teste doar pentru trei categorii de persoane, respectiv testele pacienţilor care prezintă simptomele infectării cu COVID-19, personalul medical – la ieşirea din tură şi persoanele care au intrat în contact cu un pacient confirmat pozitiv. Probele vor fi analizate de personal specializat în domeniu, care a efectuat cursuri de specializare în biologie moleculară la Spitalul „Victor Babeş” din Bucureşti.
În cadrul turului virtual, unul dintre biologi a explicat: „Ne aflăm în camera primire probe a Laboratorului de Biologie Moleculară al Spitalului Orăşenesc Mioveni. Probele vin, în primul rând, în lăzi frigorifice, care vor fi imediat băgate în frigiderul special pentru probe. În camera de extracţie a ARN-ului putem lucra concomitent în cele două hote ale laboratorului, care sunt speciale pentru extracţie. Într-o hotă putem pregăti kit-urile de extracţie manuală, deci se face extracţie manuală, iar în cealaltă hotă se poate lucra special pentru extractorul nostru automat. Acest aparat, înainte de a fi folosit, se decontaminează cu alcool 100%, dar şi cu lampa UV se decontaminează, după care putem începe lucrul. Se pregătesc cutiile de tampon, care vor fi puse în platanul aparatului, se vor pune probele şi se va obţine ARN-ul necesar detectării. Această decontaminare a analizorului automat de extracţie se face şi înainte de pornirea aparatului, şi după ce se termină lucrul. În camera unde se lucrează efectiv PCR se va veni din camera de extracţie cu probele de ARN, se vor pregăti în hota specială pentru PCR, unde se va combina cu master mixul, se va băga în aparatul de detecţie RT PCR. Se vor lua stripurile cu proba, deci cu master mixul şi proba de ARN pentru fiecare pacient în parte şi se vor băga în camera de detecţie în aparat. Se vor introduce în platan stripurile, după care se va porni softul şi se va programa cu datele pacienţilor. Acest analizator este destul de rapid, va lucra 96 de probe în 2 ore şi jumătate. Acesta este un al doilea analizator de RT PCR pe care îl avem în dotarea laboratorului nostru, unde se va pune platanul cu probele, platanul se va fixa în analizator, după care se va închide capacul. În momentul de faţă, în acest laborator lucrează două cadre superioare, doi biologi. Numărul de teste pe care îl putem efectua într-o zi de lucru este de aproximativ 100. În acest Laborator de Biologie Moleculară nu au voie decât cele două cadre superioare care vor lucra alternativ sau concomitent în cadrul acestui laborator. Vom fi echipate conform protocolului în echipament de protecţie, cu combinezoane, cu măşti de protecţie.”
Omul de afaceri Gheorghe Văsâi a donat primul echipament PCR RT de testare a persoanelor infectate cu SARS-COV2 Spitalului Mioveni
Laboratorul de analize de la Mioveni pentru depistarea şi diagnosticarea persoanelor infectate cu noul coronavirus cuprinde un sistem de testare Universal Molecular Diagnostics System – ExiStation 48A System, achiziţionat de Fundaţia Groupe Renault România, format din două hote unde se prepară mixurile pentru extracţie, un aparat ExiPrep-16Dx pentru extracţia ARN-ului şi un analizor PCR RT.
Primul echipament, care a ajuns la unitatea medicală pe 10 aprilie, deci înaintea celui de la Fundaţia Groupe Renault România, este un aparat PCR RT, care a fost donat de omul de afaceri Gheorghe Văsâi. De asemenea, Asociaţiile „Donează pentru Argeş” şi „Zimbrul Carpatin”, Camera de Comerţ şi Industrie Argeş, precum şi Cristian Gentea s-au alăturat eforturilor Fundaţiei Groupe Renault România, achiziţionând un număr suplimentar de teste.
Este deja binecunoscut faptul că aparatul – Real Time Polymerase Chain Reaction – de testare a persoanelor infectate cu SARS-COV2 a ajuns la Spitalul Orăşenesc Mioveni, acesta fiind primul din judeţul Argeş. Acest mijloc de testare, atât de necesar cadrelor medicale aflate în lupta pentru salvarea vieţii celor infectaţi cu coronavirus a ajuns la Mioveni graţie implicării materiale a omului de afaceri Gheorghe Văsâi, cel care a achitat costul acestui aparat. „Ţin să îi mulţumesc public domnului Văsâi pentru lăudabilul gest de solidaritate şi omenie de care a dat dovadă. Totodată, mulţumirile mele şi ale personalului medical din Spitalul Mioveni se îndreaptă şi către domnul Cristian Gentea, cel care a achitat primele sute de teste anti-covid care au ajuns la noi, precum şi domnului Ion Mânzână, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Argeş, pentru implicarea şi suportul constant de care a dat dovadă în această perioadă faţă de Spitalul Mioveni.”, a transmis primarul Ion Georgescu. “E.M.”