3 C
Campulung Muscel
25/10/2021

Din nou, „ciumaţii” judeţului

Magda BĂNCESCU 

Neelucidarea cauzei care a generat îmbolnăvirile de la Godeni, căci autorităţile locale şi judeţene au treabă să se împungă electoral pe acest subiect „mortal”, cântăreşte enorm în rapiditatea cu care se împrăştie maladia. Odată depistate purtătorul şi împrejurările în care a transmis virusul, se contura un cerc al contactelor, din rândul cărora provin actualii contaminaţi. 15 la număr din patru sate, Godeni, Malu, Coteşti şi Capu Piscului. Între aceştia ar fi un cadru medical, angajată la Spitalul Câmpulung, din lotul celor 24 proveniţi de la Secţia Medicală, băgată în boală, la propriu, de o consăteană. Dacă medicul testat odată cu colegele asistente şi infirmiere a avut norocul unui diagnostic negativ, liderul de sindicat al Spitalului a fost contaminat, susţine el, tot de o angajată de la Medicală, aflată pe patul de suferinţă, la Mioveni. După ce s-a dus vestea că Eana s-a îmbolnăvit, în „folclorul” local umblă o vorbă potrivit căreia au rămas fără aer unii dintre cei implicaţi, alături de liderul de sindicat, în acţiunea de organizare a condiţiilor în Hotelul „Muscelul”, pentru cazarea personalului medical, între gărzi, ca să nu mai aibă contact cu cei de acasă. Sindicalistul a şi vorbit, de altfel, la un post tv, ce strădanii s-au depus pentru organizarea cazării, acţiune care i-a cooptat pe primar, pe directorul hotelului, pe directorul Spitalului, toţi aflându-se în compania lui Eana, în perioada în care, probabil, contactase infecţia. Doamne, fereşte! de mai rău, căci şi ce se întâmplă acum e destul rău pentru un oraş ca al nostru, magnet pentru belele!    

„Decimarea” unei secţii a spitalului a avut drept cauză primul pacient cu coronavirus ajuns la Câmpulung: femeia de la Godeni, angajată la Lear, care, mai mult din vina cadrelor medicale, i-a îmbolnăvit pe cei care au avut contact cu ea în intervalul 25-30 martie. Iar aceştia au îmbolnăvit pe alţii, care… ne e frică să continuăm fraza. Ce fac autorităţile, ocupate să se certe care e mai tare, care e mai moale, în loc să identifice, cu toată seriozitatea, punctul de plecare a bolii? Asta ca să se limiteze, măcar la Godeni, înşirarea virusului în toată comuna. Îşi dau în cap, dar nu faţă în faţă, ci “distanţaţi social” unii de alţii, în faţa microfoanelor. Pe de o parte, prefectul apolitic, instalat de PNL, a repetat, peste tot pe unde a fost întrebat, varianta cu lumânarea cu care au venit la căpătâiul unui decedat cetăţenii care s-au contagiat unul de la celălalt. Pe de altă parte, primarul, care, politic, este dintre rivalii susţinătorilor prefectului, a negat, pentru a nu mai ştim câta oară, existenţa vreunei ceremonii funerare în localitatea sa, fie priveghi, fie înmormântare, fie pomană ori parastas după o perioadă de la deces. Pur şi simplu, nu se ştie, susţine edilul de la Godeni, lucru foarte grav, căci nu se poate stabili o legătură între bolnavii care sunt şi cei care vor mai fi. 

Ascultând părţile, nu ştim ce să mai credem. Ori că prefectul vorbeşte şi el la fel ca gura târgului, neştiind, la modul sincer, ce a generat focarul. Ori că se aşterne batista pe ţambal, ca să nu cadă nişte capete laice şi bisericeşti, pe fondul nesocotirii ordonanţelor militare. 

Şi, totuşi, un mort a existat, la Godeni, adus „ca un câine” de la Piteşti şi înmormântat, de unde înţelegem că nu i s-ar fi făcut rânduielile tradiţionale. O informaţie pe care este posibil s-o fi deţinut şi primarul Liviu Ţâroiu, căruia, pe la jumătatea săptămânii, i-a scăpat porumbelul, la o emisiune tv, cum că în zona noastră s-au înregistrat două decese din cauza COVID-19. A doua zi, a corectat-o, limitând numărul răposaţilor la nonagenara de la Bughea de Jos, în onoarea căreia a sărit familia că, în afară de bătrâneţe şi bolile vârstei, n-a avut niciun COVID. Dar dacă la testare a ieşit… oare, nu este posibil să-l fi luat chiar din spital, în perioada internării, înainte să se stingă?! Întrebăm, nu afirmăm că aşa a şi fost.      

Ţâroiu a ştiut ceva, dar dacă nimeni nu confirmă, în nesuferitul obicei al autorităţilor, care nu transmit publicului mai nimic… La sfârşitul săptămânii, deşi presa stăruia la prefect să explice diferenţa de la 34 la 53, cu cât a crescut numărul infectaţilor în judeţ, de joi până vineri dimineaţa, Prefectura n-a suflat o vorbă. Jurnaliştii au insistat să li se spună măcar câte cadre medicale figurează pe lista îmbolnăviţilor – ştiindu-se de cei 24 izolaţi în Spitalul Câmpulung şi testaţi -, însă nici această informaţie n-au obţinut-o. 

Isteria şi atitudinile penibile, cum numeşte primarul „ciumaţilor” respingerea simţită de consătenii săi, nu sunt declanşate de o informare corectă, ci de neştiinţă. Adevăr demonstrat din vremea în care barbarii, de frica zeilor, aruncau fecioare în suliţe când tuna şi fulgera, neştiind ce se întâmplă. A nu şti echivalează cu frica, panica şi haosul. La Godeni, nu se ştie ce s-a întâmplat. Dacă n-ar fi de plâns, e de râs ce se întâmplă în prezent. Primarul a fost dat afară dintr-un service auto, când lucrătorii au aflat că e de la Godeni. Unul dintre poştaşii de la Lereşti, care are domiciliul la Godeni, a fost trimis de primarul de acolo acasă, ca să nu aducă boala în comuna sa. Are dreptate Pădureanu să facă spume, de furie că i s-a transformat localitatea în „ciuma ciumelor” în judeţ, dar dacă în afară de „n-a fost aia, n-a fost ailaltă”, nu spune nici el nimic…

Scrieţi adevărul!, ne cere primarul de la Godeni. Asta vrem şi noi. Daţi-ne adevărul, căci ne-am săturat de poveşti. Aflaţi şi spuneţi cine a adus „ciuma” în sat, căci oamenii aceia nu s-au îmbolnăvit uitându-se la televizor la ştirile despre coronavirus.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!