4 C
Campulung Muscel
08/12/2024

Încă nu s-a stabilit care va fi spitalul care va trata bolnavii de Covid din Argeş

După anunţarea Hotărârii nr. 12 a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Argeş, prin care s-au stabilit măsurile organizatorice, care privesc desfăşurarea activităţii spitaliceşti din Argeş, în perioada stării de urgenţă, la Mioveni au început să curgă argumentele contra transformării spitalului din localitate într-unul care să trateze exclusiv infectaţii cu Covid-19. De altfel, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al oraşului Mioveni a transmis DSP Argeş, Prefecturii Argeş şi Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Argeş o decizie conform căreia Spitalul Orăşenesc Mioveni nu poate fi desemnat ca unitate spitalicească cu paturi SARS-COC-2/COVID-19 şi COVID-19 cu morbidităţi.

În timp ce o parte din personalul medical de la Spitalul Mioveni ameninţa cu demisia, afirmând că ar exista risc major de epidemiologic, pentru că noua clădire nu a fost proiectată pentru a funcţiona şi cu secţie de boli infecţioase, la Spitalul Câmpulung se demara o campanie de strângere de semnături tocmai pentru a fi desemnată unitate de tratare a cazurilor de Covid-19 în Argeş. Dacă tot vor fi câteva sute de cadre medicale care vor fi nominalizate pentru detaşare la Mioveni, pe o perioadă de timp necunoscută deocamdată, oamenii s-au gândit să rămână în Câmpulung şi să facă acelaşi lucru aici, fără a mai fi nevoiţi să plece la 50 de kilometri, să-şi lase familiile şi gospodăriile. „Am avut o şedinţă cu asistenţii şefi şi am decis că mai bine tratăm acasă, îi tratăm la noi, de ce să ne ducem la 50 de kilometri, dacă ne confruntăm cu aceeaşi problemă?! Şi, în cazul acesta, am zis să nu facem noi o presiune şi după aceea să nu avem un acord al salariaţilor noştri. Am făcut un nou chestionar, o întrebare prin care să-şi exprime acordul sau dezacordul faţă de iniţiativa de a fi noi spital Covid.”, ne-a declarat Gabriel Eana, liderul Sindicatului „Sanitas” Câmpulung.

La mijlocul săptămânii trecute, o parte a personalului medical de la Câmpulung, care ştia că nu va pleca la Mioveni, nu era de acord cu transformarea Spitalului Municipal într-unul de tratare doar a cazurilor de Covid-19, iar altă parte, care ştia că va pleca, era de acord, deci părerile erau împărţite.

„Pe ordonanţă, efectiv, se spune că va pleca cu siguranţă Serviciul de Urgenţă. Spitalul Câmpulung nu mai avea dreptul să interneze urgenţe, toate urgenţele erau direcţionate către Spitalul de Urgenţă Piteşti, iar întreg personalul din Câmpulung era personal la dispoziţia permanentă a Spitalului Orăşenesc Mioveni în funcţie de evoluţia cazurilor de Covid-19, ceea ce era o situaţie aberantă, pentru că nu poţi tu să ceri sau să te defineşti ca spital de tratament Covid dacă nu ai structurile proprii necesare. Cum să te defineşti tu să iei oameni de la 50 de kilometri să-i trimiţi două luni şi jumătate acolo?! Şi nu eram doar noi în situaţia asta, mai era Spitalul din Curtea de Argeş şi Spitalul Costeşti. Cum să nu fie mulţumire, lasă-mă să tratez acasă, sunt cadru medical, nu am nicio problemă în a trata, pentru că asta e situaţia, dar nu mă rupe de la casa mea, de la familia mea, de la gospodăria mea, de lângă copii. Mulţi sunt soţ şi soţie, cine pleca, cine rămânea? Nu se ştie absolut nimic de această hotărâre 12, care trebuia să mai aibă două anexe şi nu le aveam. Nu ştiam care sunt cei care rămân, care pleacă. Dar, estimativ, pe 700 de paturi, am făcut un calcul şi am fi avut nevoie de un minim de 800 de cadre medicale, personal medico-sanitar şi auxiliar. În cazul acesta, ei având doar 250 de persoane, la Mioveni mai aveau nevoie de 550 de persoane. La Mioveni, au invocat, în primul rând, faptul că au un sistem de ventilaţie închis, care nu ar permite evacuarea, şi al doilea motiv, lipsa de echipamente de protecţie. Mai este şi teama de boala în sine, care e firească, suntem oameni cu toţii.”, ne-a mai spus Gabriel Eana, vineri, 27 martie, când încă realizarea spitalului Covid la Mioveni era „în ceaţă”, cum este şi acum, când nu s-a luat nicio decizie, ţinând cont că hotărârea 12 a Consiliului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă trebuia pusă în aplicare pe 28 martie.

Strângerea de semnături a fost sistată după ce a rămas în vigoare hotărârea Consiliului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prin care Spitalul Orăşenesc Mioveni este desemnat să trateze cazurile covid-19 cu comorbidităţi.

Se pare că o modificare ar exista, adică, la Câmpulung, din cauză că nu există linie de gardă la Pediatrie, pe perioada stării de urgenţă, Spitalul Municipal ar prelua numai bolnavii adulţi cu boli infecto-contagioase din tot judeţul. În prezent, Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Municipal Câmpulung are 30 de paturi, cu posibilitatea extinderii, numai dacă va fi nevoie.

Personalul medical din Câmpulung şi din Argeş, în general, nu ştie la ce să se aştepte, pentru că anexele Hotărârii nr. 12 a CJSU Argeş nu au fost făcute publice, cel mai probabil, încă se mai lucrează la ele. Isabela FILIP

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!