După comportamentul prea multora dintre noi, îngrijorarea produsă în rândul comunităţilor locale de posibilitatea răspândirii bolii este eclipsată de iritarea cauzată de stricarea obiceiurilor cotidiene, de la ieşirile neîngrădite în spaţiul public, până la tragerea pe linie moartă, pentru nu se ştie cât timp, a unor afaceri locale, mai mari ori mai mici, de care depindeau şi traiul deţinătorilor, şi veniturile angajaţilor. Şi, în cazul restaurantelor şi teraselor, stilul de viaţă al celor obişnuiţi să socializeze la o cafea sau un prânz. Cu rutina dată peste cap, contribuabilii nu mai au chef de preocupările primarilor, cărora epidemia le-a stopat campania electorală şi programul de lucrări al primăverii. ADP-ul nostru, de pildă, a dat plantările şi asfaltările pe stropirea cu dezinfectaţi a domeniului public. Altceva nici că se mai întâmplă în oraşul în care şantierele Primăriei abia au motiv să rămână încremenite. Ce planuri post-epidemie au unii dintre primarii musceleni aflăm consultând agenda de achiziţii, unde, printre botoşei şi măşti total nefolositoare, dacă n-au calităţile celor profesionale, se strecoară câteva contracte care denotă viitoare intenţii de investiţii ale autorităţilor locale.
Se evaluează terenurile preluate de Primăria Schitu Goleşti de la SNC Ploieşti, închiriate către Ragas Consulting şi Electromec
La sfârşit de săptămână, primarul Tudorel Vasile Miriţă a contractat o firmă din Câmpulung, pentru a realiza evaluarea terenurilor fostei Exploatări Miniere Câmpulung, în vederea închirierii acestora. Achiziţia, întreprinsă pe 27 martie, prin atribuire directă către SC Patrick Consult Expert SRL-D, decurge dintr-o hotărâre a Consiliului Local, adoptată pe 25 februarie. La acel moment, aleşii de la Schitu Goleşti au aprobat întocmirea raportului de evaluare a terenului situat în intravilanul comunei, teren preluat în domeniul public comunal de la Societatea Naţională a Cărbunelui SA Ploieşti, aflată în faliment. Norma adoptată luna trecută precizează că imobilul a fost administrat şi închiriat anterior de către SNC firmelor Ragas Consulting SRL şi Electromec SA. Tot atunci, consilierii au aprobat întocmirea documentaţiei de atribuire (caiet de sarcini, fişa de date a procedurii, contractul-cadru, formulare şi modele de documente), pentru organizarea licitaţiei publice în vederea închirierii imobilului dobândit de la Mină.
„Noi, până în prezent, nu am încasat nimic pentru acest teren, deoarece acesta a fost administrat anterior de către Societatea Naţională a Cărbunelui SA Ploieşti şi abia acum l-am preluat în domeniul public comunal, în baza unui protocol încheiat cu această societate. Propun să adoptăm o hotărâre prin care să aprobăm demararea procedurii de închiriere a terenului intravilan ocupat de către firmele Ragas Consulting şi Electromec, teren al cărui proprietar actual este comuna Schitu Goleşti. Vom efectua mai întâi un raport de evaluare a acestui teren, pentru ca ulterior să hotărâm asupra închirierii. (…) Pentru că este o situaţie specială în cazul celor două societăţi, vom întocmi un raport de evaluare pentru terenurile ocupate de acestea prin intermediul unui evaluator autorizat şi vom stabili preţul real al chiriei.”, astfel au sunat explicaţiile în plen ale primarului Miriţă, în urmă cu o lună.
Pasul următor a fost încredinţarea lucrării de evaluare firmei din Câmpulung, la preţul de 1.400 de lei.
Primarul de la Ţiţeşti a contractat un verificator de proiect şi un diriginte de şantier pentru trei investiţii în drumuri
Într-o săptămână incertă pentru activitatea administraţiilor publice locale, primarul de la Ţiţeşti a încheiat cele mai multe contracte, prin încredinţare directă. Ce-i drept, n-a contractat decât servicii complementare investiţiei principale, care, în toate cele trei situaţii pe care le vom prezenta, priveşte îmbunătăţiri ale infrastructurii de drumuri. Două dintre achiziţiile directe, realizate pe 26 martie, s-au făcut în favoarea Biroului de Proiectare Dascălu SRL. Prima, încheiată la preţul de 2.380 lei, oferă Primăriei Ţiţeşti serviciul de verificare a proiectului „Modernizare DC 84 Ţiţeşti Şcoala – Valea Mănăstirii, Km 3+250-Km 4+370”. Iar prin cea de-a doua, primarul Gheorghe Savu şi-a asigurat tot servicii de verificare a unui proiect de drumuri. Şi anume pentru obiectivul „Servicii de proiectare, fazele proiect tehnic, detalii de execuţie (PT+DE), asistenţă tehnică din partea proiectantului şi execuţia lucrărilor la investiţia „Reparaţii şi covor asfaltic L = 2,020 km, pe DC 83”. Preţul contractului este tot 2.380 lei.
A treia achiziţie a zilei de 26 martie a avut ca obiect servicii de supraveghere a lucrărilor – dirigenţie de şantier. Dirigintele de şantier, autorizat în domeniul Drumuri, poduri, tunele, piste de aviaţie, transport pe cablu (de interes naţional), pentru ale cărui servicii a optat primarul Savu, este SC Artacons Neoconsult SRL, din Ştefăneşti. Prestaţiile sale, constând în monitorizarea desfăşurării lucrării de protejare a albiei pârâului şi pietruire a drumului local Uliţa Bisericii, în vecinătatea pârâului Valea Mănăstirii, în trei zone, vor fi remunerate cu 21.610,40 lei.
Iluminat public, la Hârtieşti, reţea de gaz, la Aninoasa
Alte contracte ale finalului de săptămână, pe care le prezentăm succint, s-au încheiat la Hârtieşti şi Aninoasa. În planurile lui Petre Andrei se află o modernizare a iluminatului public stradal, de aceea, pe 24 martie, a atribuit direct lucrarea unei firme din Bradu, MGM Unic Electro Impex SRL. Investiţia, în valoare de 324.786,45 lei, constă în montarea a 330 de corpuri de iluminat moderne, echipate cu leduri de ultimă generaţie, plus relocarea a 122 de corpuri de iluminat existente.
Benonie Ştefan are pe agenda de lucru o investiţie de anvergură: înfiinţarea reţelei de gaze naturale la Aninoasa, pentru care, pe 26 martie, a contractat servicii de ridicări topografice necesare proiectului. Studiul va fi realizat de SC Geostar Cadaster Grafic SRL, din Albeştii de Argeş, şi va costa 157.675 lei. M.B.