2.8 C
Campulung Muscel
07/12/2024

Locuitorii din Piatra se vaită că nu au apă, dar nici ei nu sunt corecţi unii faţă de alţii

Unii localnici, când prind apă, îşi fac stocuri de mii de litri

Satul Piatra a fost, „în ultimii ani, prioritatea numărul unu a Primăriei Stoeneşti”, a fost declaraţia ediluluis Ion Marin, faţă de un grup de localnici, prezenţi la şedinţa Consiliului Local din luna februarie. Reprezentanţii fiecărui sat au venit la întâlnirea aleşilor locali cu o listă destul de lungă de nemulţumiri, printre care lipsa asfaltului, alimentarea deficitară cu apă, plus alte revendicări.

Localnicii din satul Piatra, cel mai mult, vor să aibă tot timpul apă curentă la robinete. Dar se pare că acest lucru ţine de cât de mult plouă sau nu şi câtă apă generează izvorul care este captat şi a cărui apă este urcată cu ajutorul unor staţii de pompare în Piatra, o zonă lipsită de aceste izvoare naturale, care ar uşura situaţia, iar oamenii ar beneficia de această utilitate absolut necesară. Administraţia locală a identificat încă un izvor în apropierea localităţii, fiind în proces de amenajare a lui. Dar nici locuitorii satului Piatra nu sunt fair-play, pentru că, atunci când ştiu că au program de livrat apa, cei care au bazine amenajate îşi fac stocuri, iar alţii nu mai apucă nicio „găleată de apă”. În avantaj sunt şi cei dinspre capătul reţelei, unde apa ajunge prima, prin cădere liberă. Plus că mai sunt proprietari care „uită” cişmeaua deschisă şi apa curge, bine mersi, degeaba.

„Autorităţile nu fac nimic să amelioreze problema. Domnul primar mi-a sugerat că, dacă nu-mi convine, să mă duc de unde am venit”

Un bucureştean, care, acum şase ani, s-a mutat din Capitală la Piatra, suferă din cauza lipsei apei, a programului haotic după care aceasta de livrează. În acest sens, ne-a transmis următoarea sesizare: „Vreau să vă spun că locuiesc în Piatra de 6 ani şi am o poziţie favorizată, la capătul coloanei de apă, când este secetă, debitul apei scade atât de mult, încât nu am apa câte 3-4 zile, alţi locuitori ai satului sunt lipsiţi de apă şi câte 7-8 zile. Când plouă foarte mult sau se topeşte prea repede zăpada, la robinet curge apă tulbure, cu miros de ulei, motorină veche. Această situaţie e din ce în ce mai gravă de la an la an, deoarece debitul izvorului captat scade chiar şi în condiţii favorabile (situaţie normală, captarea trebuie verificată şi restaurată periodic, persoane mai în vârstă din sat spun că izvorul se trage în afund şi se trage mai repede datorită vibraţiilor de la carieră). Ca stare de fapt, indiferent de motivele scăderii debitului de apă, autorităţile nu fac nimic să amelioreze problema. La solicitarea telefonică făcută domnului primar de a fi înştiinţat de programul de livrare al apei, care este total haotic, am primit răspunsul că sunt probleme mai importante decât o „găleată de apă” şi, dacă nu-mi convine, să mă duc de unde am venit (m-am mutat din Bucureşti la Piatra). Am încercat să-i explic că omul poate rezista fără hrană în jur de 40 de zile, fără apă doar în jur de 5 zile, fără asfalt, până la adânci bătrâneţi şi că este mai important să rezolve problema apei decât asfaltările drumurilor secundare sau introducerea gazului; am primit răspuns să nu-l iau cu teorii din astea şi mi-a fost repetat sfatul: dacă nu-mi convine, să mă întorc de unde am venit şi că dânsul nu mi-a promis lapte şi miere când am venit. Cu stimă, Gheorghe Horis.”

„Fac o lucrare să mărim cantitatea de apă. Satul este într-un vârf de munte unde nu avem izvoare”

Alimentarea cu apă a satului Piatra se face dintr-un izvor din Stoeneşti, a cărui apă este urcată cu pompele într-un bazin situat în punctul cel mai înalt a zonei şi, de acolo, ajunge la robinetele localnicilor, prin cădere liberă. Operaţiunea implică un consum mare de energie electrică, dar administraţia îi taxează pe cei din Piatra la fel ca pe ceilalţi locuitori ai comunei, unde apa ajunge prin cădere liberă, compensându-se într-un fel cheltuiala. Preţul apei la Stoeneşti este undeva la 20 de lei pe an pentru o persoană, o sumă simbolică în comparaţie cu alte localităţi. 

„Să discutăm aşa cum stau lucrurile. Dumneavoastră ştiţi cum este aşezat satul ăsta, din vârf în vale, din vârf în vale! Păi, dacă sunt multe vârfuri şi multe văi, e normal că în vale se duce prima dată apa şi în vârf se duce mai cu economie. Noi suntem în lucru cu o nouă captare de apă, să suplimentăm cantitatea. E normal că acolo, în vârf, ajunge mult mai greu apa, pentru că noi o ducem prin patru staţii de pompare până sus şi, după aceea curge prin cădere liberă. Eu, sincer, îi înţeleg. Acum, izvoarele au mai secat, pentru că n-a fost umiditate prea multă şi îi înţeleg, dar încercăm să dăm la fiecare. Am făcut suplimentare de cantitate de apă, am extins reţeaua, dar mai trebuie lucrat la ea şi eu recunosc că într-o parte vine mai greu apa, cei din vale sunt mai avantajaţi, că se duce mai repede. Programul e în funcţie de cantitatea de apă. Dacă am cantitate mică de apă, nu umplu bazinul de sus, ca să pot distribui. Dar mai depinde şi de consumatori. Sunt persoane care au câte un bazin de la o mie de litri până la 5-6 mii de litri acasă şi, cum prind apa, îşi umplu bazinele. Vă daţi seama că o consumă toată! Şi atunci degeaba faci un program pe zile, că depinde de consumatori, în primul rând. Deci, lucrurile sunt clare! Eu fac o lucrare acum să mărim cantitatea de apă pe cât posibil, vă daţi seama că este într-un vârf de munte, unde nu avem izvoare. Noi venim din Stoeneasca, că de acolo captăm, şi urcăm apa în vârful Pietrii. Acum am depistat un izvoraş, încerc să-l sap şi, tot aşa, să iau cu pompa, să duc apa acolo, sus.”, ne-a spus primarul Ion Marin.

Tot edilul ne-a povestit cum, în timp ce trecea prin Piatra, la finele săptămânii trecute, în curtea unei localnice, care, culmea, mereu se vaită de lipsa apei, cişmeaua din curtea era deschisă, iar apa curgea, fără ca cineva să fie acasă. De fapt, femeia are domiciliul la Braşov, şi, din când în când, mai vine şi la casa pe care a moştenit-o de la părinţi, în Piatra. Se pare că în week-end-ul trecut femeia a fost la Stoeneşti şi a uitat sau cu bună ştiinţă a lăsat apa să curgă fără rost.

 „Sâmbătă am fost acolo cu băiatul de la apă, cu viceprimarul şi consilierul local responsabil cu satul Piatra. Într-o curte, pompa deschisă, curgea tot într-o veselie! Vă daţi seama că cel puţin 10-15 case au rămas fără apă. Şi ea, când mă prinde, strigă după mine că nu are apă şi apa curgea acolo fără să fie nimeni acasă. Am pus băiatul de la apă să sară gardul şi a oprit cişmeaua. Ea locuieşte la Braşov, aici e casa părintească şi, când vine, face ravagii. Deci, vârful Piatra nu este Braşov ca să stai la asfalt, să ai apă permanent. Ea strigă mereu că plăteşte taxe şi impozite! Da, dar plăteşte taxe şi impozite de categoria D, pe jumătate faţă de cel din centrul Stoeneştiului, care are apă permanent, asfalt. Problema e că nu vrea să înţeleagă. Doamna vrea asfalt, dar nu se poate, eu am făcut drum să se poată circula cu maşina, că acolo zona care se cheamă „drumul vacilor”, şi de aici trageţi concluzia. Eu îi cred că nu se compară reţeaua de apă cu cea de la centru, că nu are cum. Acolo e un vârf fără izvoare. Noi aducem apa la cel puţin 600-700 de metri altitudine. O facem în patru staţii, o captăm de la izvorul Valea Stoeneştilor, o duce prima dată într-o zonă mai jos, a doua oară la „magazin”, după în zona în care iese şoseaua spre Mateiaş şi, de acolo, mai avem încă una în vârful Pietrei. Dacă ar fi să se taxeze preţul corect, ar fi prăpăd cât curent se consumă, pentru că e prin autofinanţare. Am finanţat şi am luat din bugetul local, şi e preţul la fel ca la cei unde apa se duce prin cădere liberă, şi nu se consumă curent pentru pompare. Preţul e cât costă un pachet de ţigări pe an de persoană. În prezent, cam toată comuna are apă. Acum mergem cu modernizarea, că deja facem canalizare şi reţea de apă, la fundul şanţului este canalizare, iar deasupra reţeaua de apă, în paralel mergem cu toată lucrarea. O să punem şi apometre, din această cauză nu am grăbit punerea lor, pentru că tot va fi reţeaua nouă. Preţul e simbolic. Eu îi înţeleg şi sunt de acord cu ei, dar trebuie să fie şi ei înţelegători. Cât timp sunt la Primărie, încerc să fac tot ce pot pentru comunitate.”, a continuat edilul Ion Marin. Isabela FILIP

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!