Premieră oferită de nişte copii excepţionali, reuniţi într-un proiect inedit, rafinat, derulat cu sprijinul unor profesionişti desăvârşiţi invitaţi la Câmpulung. Tabăra de Film este evenimentul consumat în premieră în oraşul nostru, pe parcursul a nouă zile, care, la final, n-a generat doar producţii cinematografice având ca autori 12 adolescenţi cuceriţi de această artă. Amfitrionii evenimentului de închidere a taberei, desfăşurat în cadrul splendid al Complexului Ceramus, Carmen Bârloiu şi regizorul Doru Niţescu, au folosit, în seara prezentării filmelor, termeni precum „familie”, „părinţi adevăraţi” sau „grup” format cu ocazia şederii la Câmpulung, dovadă a legăturii create între copii, mentorii lor şi gazde. Valoarea acţiunii marca GAL Muscel, în parteneriat cu GAL Câmpulung, a fost dată de personalităţile din cinematografia românească, invitate să le împărtăşească tinerilor din experienţa lor uriaşă: Şerban Marinescu, Paul Negoescu şi Bogdan Mustaţă, trei regizori importanţi, care s-au deschis în faţa copiilor, poate, mai mult decât o fac în mod obişnuit. N-au fost singurele nume cu rezonanţă în acest domeniu elevat prezente la Tabăra de Film, întrucât Doru Niţescu, unul dintre oamenii dedicaţi proiectului, a fost sprijinit de colegi unul şi unul de la Facultatea de Film a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”: regizorii Nap Toader, Vlad Ioachimescu şi Marius Iacob. Plus voluntari tot din rândul oamenilor de specialitate, Alin Duruian, Dragoş Duruian şi Teodor Mirea.
I
niţiatorii Taberei: Dorin Mirea şi Doru Niţescu
Sâmbătă seara, în a opta zi de tabără, programată în intervalul 6-15 august 2021, pe teritoriul GAL, munca celor 12 adolescenţi din Câmpulung şi localităţile învecinate a constituit ceea ce regizorul Doru Niţescu numea „o mică premieră”. Care a făcut o seară memorabilă din finalul Taberei de Film, pe durata căreia s-au realizat patru producţii îndelung aplaudate de public. Şi nu neapărat ca să alunge emoţiile celor 12 copii, curioşi, dar, poate, şi temători de reacţia publicului, ci pentru că le-a ieşit.
Prezentările au început nu cu profesioniştii care au muncit alături de debutanţii cooptaţi în proiect, ci chiar cu aceştia din urmă, pentru că ei au fost, într-un final, „oamenii zilei”. Sau ai serii. După şapte seri de proiecţii în aer liber ale unor producţii cinematografice cu notorietate, a opta a fost rezervată amatorilor, care au atins un nivel ridicat. Şi pentru vârsta lor, dar şi pentru intervalul de timp avut la dispoziţie. Pentru început, rolul de gazdă i-a revenit lui Carmen Bârloiu, organizatorul taberei, ale cărei prime mulţumiri s-au îndreptat către Dorin Mirea, care a avut ideea Taberei de Film. Înainte de vizionarea rezultatului eforturilor copiilor în săptămâna care a conţinut şi teorie, şi exerciţiu, aceasta a punctat ritmul alert în care au trebuit asimilate informaţiile şi puse în practică. „Vorbeam cu domnii profesori prezenţi în tabără că lucrurile pe care le-au învăţat ei şi produsul final, de multe ori, studenţii îl învaţă într-un an.”, afirma, în deschiderea evenimentului, Carmen Bârloiu, după care i-a introdus în „scenă” pe cei 12: Andra, Bianca, Bianca, Bogdan, Ilinca, Luca, Albert, Radu, Mara, Teodora, Viviana şi cea mai mică actriţă, Jessica.
„Mulţumiri speciale avem pentru voluntarii care ne-au sprijinit în acest proiect, care sunt oameni de specialitate.”, a continuat Carmen Bârloiu. Aceştia sunt Alin Duruian care, în momentul prezentării filmelor realizate în cadrul taberei, era plecat la un festival la Sarajevo, Dragoş Duruian şi Teodor Mirea. Teodor Mirea este absolvent al Facultăţii de Film – Regie, Alin Duruian a absolvit, în acest an, Regie, iar Dragoş Duruian este în anul II la Multimedia.
„Nimic din această minunăţie nu s-ar fi putut întâmpla fără patru oameni deosebiţi care, în această perioadă, au fost adevăraţi părinţi pentru copii.”, a adăugat Carmen Bârloiu care i-a nominalizat pe regizorii Doru Niţescu, Nap Toader, Marius Iacob, ultimul pe partea de imagine, iar de sunet, montaj şi editare a fost responsabil Vlad Ioachimescu, cadorisit cu supranumele de „Titanic Vlad”. „Toţi cei patru sunt profesori la propriu, şi la figurat.”, a mai spus Carmen Bârloiu.
Copiii au lucrat ajutaţi de unii dintre cei mai buni oameni ai Facultăţii de Film
Prof.univ.dr. Doru Niţescu este directorul Departamentului Regie de Film şi TV, Producţie de Film al Facultăţii de Film a U.N.A.T.C. Deşi este obişnuit cu premierele mari, acesta s-a declarat surprins de participarea neaşteptată de sâmbătă seara. „Este uimitor şi emoţionant, şi pentru noi, şi cred că şi pentru voi. Este ca o mică premieră. În această seară veţi vedea nişte filmuleţe făcute de dumnealor în tabără, mai mult sau mai puţin cu ajutorul nostru. Mai mult cu „biciul” nostru deasupra capului. Şi le veţi vedea în evoluţie. Primele sunt cele dintâi încercări făcute în a doua zi de tabără. Sunt foarte amuzante.”, şi-a pregătit publicul pentru ce avea să urmeze Doru Niţescu. Şi aşa a şi fost, lumea distrându-se copios pe seama probelor de început. De la încercările comice s-a ajuns, însă, la nişte filme serioase, muncite şi finalizate într-un timp foarte scurt. „Ne-am format ca un grup, copiii au fost absolut minunaţi şi le mulţumesc foarte mult colegilor mei. Suntem toţi de la Facultatea de Film a U.N.A.T.C.”, afirma Doru Niţescu, alături de care s-au aflat, până la finalul taberei, Nap Toader, profesor universitar la Catedra de Regie, Vlad Ioachimescu, profesor la Catedra de Montaj şi Sunet, iar Marius Iacob, profesor la Imagine. Acesta din urmă conduce studioul de producţie. Lect.univ.dr.Vlad Ioachimescu este decanul Facultăţii de Film.
Tabăra a avut trei oaspeţi distinşi, către care s-au îndreptat toate mulţumirile organizatorilor acţiunii: Şerban Marinescu, Paul Negoescu şi Bogdan Mustaţă. Cei trei regizori importanţi au inclus tabăra de la Câmpulung în programul lor, făcând deplasarea aici, arătându-şi filmele copiilor şi stând de vorbă cu ei. „Chiar au spus lucruri pe care nu le spun în mod normal.”, mărturisea Doru Niţescu. „În seara aceasta, mulţumirile sunt pentru Dorin, pentru că a făcut posibilă toată această nebunie pe care o plănuim de vreo doi ani. Şi pandemia Sars-Cov 2 ne-a împiedicat s-o facem “la anul”. La anul urmează episodul doi.”, i s-a adresat acesta prieteneşte gazdei Dorin Mirea, împreună cu care a iniţiat acest demers. Ultimul invitat al taberei a fost actorul Adrian Titieni, posesorul unei filmografii impresionante, a numeroase spectacole de teatru, roluri în televiziune, premii şi distincţii.
Filmele realizate în Tabăra de la Câmpulung
“Vocea Trecutului”, un film despre Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I”
Un film de: Viviana Zăbavă, Bogdan Boteanu şi Jessica Zăbavă
8Scenariu: Viviana Zăbavă şi Bogdan Boteanu
8Regie: Bogdan Boteanu
8Imagine: Luca Şipoteanu
8Sunet: Jessica Zăbavă şi Alin Duruian
8Cu: Ion Idoraş şi Viviana Zăbavă
8Supervizor scenariu: Mara Şerban
“Loc de creat amintiri” (Cafeneaua „Coloniale”)
Un film de: Andra Matei, Teodora Idoraş, Radu Sima
8Scenariu: Andra Matei şi Teodora Idoraş
8Regie: Andra Matei
8Imagine: Luca Şipoteanu
8Sunet: Radu Sima, Dragoş Duruian
8Actori: Teodora Idoraşi, Tanti Rodica
“La tanti Viorica” (Podu Dâmboviţei)
Un film de: Teodora Idoraşi, Andra Matei, Radu Sima
8Scenariu şi regie: Teodora Idoraşi
8Imagine: Radu Sima
8Sunet: Andra Matei, Luca Şipoteanu
8Script supervizor: Bianca Godea
8Cu: Jessica Zăbavă, Viorica Ochi
“Testament” (Muzeul de Etnografie)
Un film de: Luca Şipoteanu, Bianca Godea, Mara Şerban
8Scenariu: Luca Şipoteanu, Bianca Godea
8Regie: Luca Şipoteanu
8Imagine: Bianca Păunescu
8Sunet: Ilinca Şipoteanu, Albert Pavel
8Secretară de platou: Mara Şerban
8Cu: Bianca Godea, Dragoş Duruian, Sanda Safta
“Plimbare prin Titanic vals” (Gara Câmpulung)
Un film de: Bianca Păunescu, Ilinca Şipoteanu, Albert Pavel
8Scenariu: Bianca Păunescu, Ilinca Şipoteanu
8Regie: Albert Pavel
8Imagine: Bianca Godea
8Sunet: Teodora Idoraşi, Luca Şipoteanu, Bogdan Boteanu, Radu Sima
8Secretară de platou: Andra Matei
8Cu: Bianca Godea, Ilinca Şipoteanu
S-au folosit fragmente din filmul „Titanic vals” şi „Sosirea trenului în gara „La Ciotat”.
“Bulz muscelean” (Viorica Ochi, Podu Dâmboviţei)
Producţiile prezentate au fost realizate cu sprijinul tutorilor: Regie – Doru Niţescu şi Napoleon Helmis; Imagine – Marius Iacob; Montaj şi sunet – Vlad Ioachimescu şi a tutorilor voluntari: Teodor Mirea, Alin Duruian, Dragoş Duruian, organizator fiind Carmen Bârloiu.
Toate filmele au fost realizate în cadrul proiectului de cooperare „Promovarea în comun a valorilor, locurilor, tradiţiilor şi produselor locale muscelene”, în cadrul măsurii 19.3, B – Implementarea activităţilor de cooperare ale Grupurilor de Acţiune Locală – GAL Muscel şi GAL Câmpulung.
Magda BĂNCESCU