3.6 C
Campulung Muscel
09/12/2024

A.S.C.M. A CUMPĂRAT 4 VENTILATOARE MEDICALE PROFESIONALE PENTRU SPITALUL CÂMPULUNG

Într-o situaţie de o gravitate nemaitrăită de România în trecutul recent, Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” nu putea rămâne impasibilă la pericolul de care nu este ferită nici comunitatea locală. Perioada dramatică pe care o traversează ţara noastră a determinat A.S.C.M. să întreprindă o acţiune urgentă de ajutorare a principalei instituţii sanitare a zonei noastre, de care depind peste 100.000 de locuitori. Astfel, prin cel mai recent sprijin concretizat în achiziţionarea a patru ventilatoare medicale profesionale pentru Spitalul Municipal, Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” continuă munca de dotare, cu echipamente medicale, fie noi, fie second-hand, dar perfect funcţionale, a instituţiei a cărei capacitate de intervenţie într-o criză fără precedent este pusă sub semnul îndoielii.   

 Oamenii A.S.C.M., care voiau să ajute, parcă au deranjat Spitalul cu intenţiile lor umanitare   

Imediat după decretarea stării de urgenţă în România, Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” a intenţionat să sară în ajutorul personalului medical din Câmpulung cu o donaţie de 200.000 de mănuşi sanitare şi dezinfectant. Din păcate, disponibilitatea Asociaţiei de a fi de folos unei instituţii cu dotare precară pe mai departe, mai cu seamă într-o situaţie nemaiîntâlnită până acum, care a îngenuncheat spitale cu reputaţie la nivel european, s-a lăsat cu un gust amar provocat de comportamentul aproape dezinteresat al beneficiarilor sprijinului. Altfel spus, parcă nu aveau nevoie să fie încurcaţi de oamenii cu cele mai nobile intenţii.     

În ideea de a-şi prezenta intenţia de ajutor, preşedintele A.S.C.M., Ioan Neacşu, a contactat Spitalul Câmpulung, unde i s-a făcut legătura la Aprovizionarea unităţii. Din păcate, în loc ca sprijinul să fie primit cu braţele deschise, mănuşile au fost refuzate pe motiv că stocul era suficient. Când într-un caz – Doamne, fereşte! – de răspândire a infecţiei cu virusul ucigaş, ai nevoie de orice! Salariata de la Aprovizionare, uşor confuză de ipostaza în care a fost pusă, de acceptate a unui act de caritate, i-a solicitat interlocutorului să aştepte puţin, că-l vede pe şef intrând. Şeful Aprovizionării Spitalului a declinat oferta de ajutor, pe motiv că „mănuşi avem destule”. Dar dacă tot exista deschidere din partea A.S.C.M., măştile erau binevenite. Aşadar, de la acest compartiment al unităţii medicale s-a comunicat liderului Asociaţiei că măştile de protecţie erau carenţa principală.   

 Cu foarte mare greutate, Asociaţia a găsit şi a cumpărat patru aparate de ventilaţie mecanică  

După această experienţă care n-are cum să nu te pună pe gânduri în privinţa responsabilităţii celor cărora le încredinţăm vieţile noastre în această perioadă cumplită, Ioan Neacşu a luat legătura cu managerul Nicolae Alexe, pentru a afla de la acesta necesarul de produse şi aparatură de strictă necesitate. Lista cu produsele şi dispozitivele de care este nevoie care a fost pusă şi la dispoziţia A.S.C.M. şi a fost înaintată, totodată, Ministerului Sănătăţii. În orice caz, cea mai importantă nevoie a Spitalului este cea reclamată la nivelul întregii ţări: aparatele de ventilaţie mecanică, în absenţa cărora bolnavii, în special, cei în vârstă şi cei suferinzi şi de alte afecţiuni, n-au şanse de supravieţuire.          

Strădaniile Asociaţiei de a suplini, prin contribuţia sa, această lipsă majoră s-au derulat astfel. Ioan Neacşu l-a contactat pe reprezentantul companiei germane Draeger care produce ventilatoare medicale profesionale, însă răspunsul primit era de-a dreptul îngrijorător. Timpul de livrare a aparatului complex, care costa aproximativ 20.000 de euro, era exagerat de lung, raportat la rapiditatea cu care se răspândeşte coronavirusul. Practic, ventilatorul nu putea ajunge în ţară mai devreme de lunile iulie – august. Prin urmare, Asociaţia s-a orientat către procurarea unor aparate de ventilaţie mecanică second-hand.

În demersul său de a dota Spitalul cu aparatul de care este mare nevoie, Asociaţia a contactat, prin mai multe adrese, spitalul din Wuhan – China, amenajat special pe perioada epidemiei, în speranţa de a găsi acolo aparate la mâna a doua, fiind aproape imposibil să identifice pe piaţă unele noi, cu livrare imediată. Toate adresele A.S.C.M. au rămas fără răspuns.  

După căutări îndelungi, s-au găsit, în sfârşit, în Germania patru echipamente profesionale Draeger, second hand, în perfectă stare de funcţionare, cu trei luni perioada de garanţie. De la dr.Sorin Moşteanu, medic la Terapie Intensivă, preşedintele Asociaţiei a aflat că Spitalul deţine doar două aparate de ventilaţie mecanică, pe care le păstrează pentru situaţiile de urgenţă, şi că ar fi necesare, tot pentru cazurile urgente, încă două, unul fix şi unul mobil.

Când membrii Consiliului Director au aflat că mai sunt disponibile la firma contactată patru aparate, au hotărât să le cumpere pe toate: două aparate de ventilaţie mecanică mobile şi două fixe. Echipamentele vor sosi la Câmpulung în următoarele zile.

În continuare, A.S.C.M. face eforturi pentru a sprijini Spitalul cu o parte din echipamentele care îi lipsesc. Preocuparea Asociaţiei este de a găsi, în cel mai scurt timp, încă un ventilator, second-hand sau nou, măşti şi teste COVID-19. O acţiune de apreciat, pentru rapiditatea cu care a fost finalizată, care, în mod cert, va fi urmată de altele întreprinse în acelaşi scop: protejarea sănătăţii muscelenilor pe care îi rugăm să se ajute şi ei, respectând obligaţia de a sta cât mai mult acasă. „E.M.”   

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!