Magda BĂNCESCU
Efectul celor mai noi măsuri restrictive, transmise românilor sâmbătă seara, de ministrul de Interne, după ce o naţie a făcut dovada unei inconştienţe teribile, ieşind buluc la grătare şi plimbare, s-au simţit şi la Câmpulung, încă din dimineaţa următoare. Dar nu în sensul de a le produce o temere atât de mare concetăţenilor, încât să-i facă să stea în casă, ci de a-i aduna într-un număr şi mai mare la cozi. Orice coadă, la brutărie, la supermarket, la farmacie, parcă era un magnet pentru cel care trecea pe stradă, prin dreptul ei. Hai să stau şi eu, dacă ăla stă! Să cumpere numai el?! Să cumpăr şi eu! Nu ştim câţi dintre dumneavoastră aţi văzut cozi, duminică dimineaţă, la ora la care mulţi se întind, până la trosnirea oaselor, după o noapte mai lungă decât de obicei, dar la câteva ore distanţă de comunicatul ministrului Vela, lumea s-a revărsat în afara caselor şi la Câmpulung. Poate, ar trebui schimbată strategia de comunicare, de vreme ce aducerea la cunoştinţa publică se lasă cu o paranoia în rândul oamenilor, care cum deschid televizorul, cum „plonjează” la cumpărături. Asta deşi supermarketurile au o aprovizionare mult crescută faţă de obicei, lucru care se vede la o simplă trecere prin parcările acestui tip de magazine, unde se descarcă marfă din maşini ca la nebuni. Dacă, de două săptămâni, cumpărăm ca nişte nebuni, deşi, deocamdată, nu sunt motive de îngrijorare că se împuţinează alimentele.
Stocuri sunt, dar angajaţii magazinelor nu mai fac faţă operaţiunii de aşezare a produselor pe rafturi, atât de puternică este psihoza câmpulungeanului că rămâne izolat şi nemâncat. La fel, la brutărie, unde lumea cumpăra pâine cu braţul. Până şi la prăvăliile mici, care, până acum, n-au fost atinse de boala cozilor, s-a format aglomeraţie în exteriorul lor. Şi asta într-o zi de duminică, cu câteva ore înaintea prânzului. Din recomandările transmise de la nivel central s-a reţinut doar partea cu deplasările restricţionate şi s-a ales praful de partea cu îndemnul la calm! Deşi, cu o zi-două înainte, era atâta lume calmă pe băncuţe pe bulevard, pe băncuţe în Grădina Publică, pe băncuţa de la Poşta Vişoi, unde pensionarii tablagii stăteau „ciorchine”, unul peste altul, ca nu piardă partidele desfăşurate zi-lumină.
În contextul noilor cerinţe impuse ca populaţia să înţeleagă că statul în casă este cea mai la îndemână soluţie ca să scăpăm de acest coşmar cu vârful prognozat după Paşte – aşadar, încă o lună de chin, cu număr de bolnavi în creştere -, chiar ne întrebam cum vor fi convinşi câmpulungenii să nu depăşească numărul de trei în timpul deplasărilor. Când, la sfârşit de săptămână, găseai câte treizeci lipiţi unul de altul la câte o coadă întreţinută de patroni iresponsabili, interesaţi de profit, nu de siguranţa cumpărătorilor şi a personalului lor. Cine va „sparge” găştile adunate pe lângă barurile închise, când, în „buricul târgului”, peste drum de Primărie, un grup de „pierde-vară” a lâncezit ore bune, zi de zi, lângă o tavernă închisă?! Căci noi n-am văzut niciun echipaj de Poliţie impunându-le „împrăştierea”, în condiţiile în care repetatele ieşiri la aer liber era evident că nu constituiau urgenţe.
Dacă, în cazul unora, simţul civic lipseşte cu desăvârşire, în cazul altora, se opreşte la jumătate. Din dispoziţia Primăriei Câmpulung, au apărut pe scările de bloc afişe, prin care suntem îndemnaţi să comunicăm autorităţilor ce vecin s-a întors, de curând, din străinătate. Cât de mult s-ar uşura misiunea responsabililor de a-şi face o idee despre reveniţii pe meleagurile natale, căci este imposibil de crezut că cifrele transmise în trei rânduri de Primărie sunt reale: 27 de izolaţi, care au scăzut la 17 şi care au urcat apoi la 33. Acestea sunt poveşti, lucru de care este conştientă şi administraţia, tocmai de aceea se bazează pe ajutorul nostru, pentru a obţine informaţii. Să aştepte primarul mult şi bine serviciile „turnătorilor” pentru binele public, căci aceia care au curaj să sune – cum se întâmplă şi la redacţia noastră – se dau de ceasul morţii că li s-a umplut blocul de „stranierii”, dar refuză să divulge adresa. Păi, dacă află ăia cine i-a dat de gol?!
Tot din categoria celor care au sunat la presă, în loc să ceară explicaţii la autorităţi, care gestionează local starea de urgenţă, face parte o pensionară a cărei păţanie a alimentat folclorul legat de COVID-19, de la conducător, până la măturător. Săptămâna trecută, văzând-o că hălăduieşte pe stradă, deşi se încadra în categoria celor mai expuşi la boală, nişte poliţişti – probabil, agenţi ai Primăriei – au condus-o acasă pe bătrânica ieşită la cumpărături, în apropierea domiciliului amplasat pe strada dintre Turn şi Rotunda. De la fereastra apartamentului, vârstnica a zărit în faţa blocului pe unii costumaţi în combinezoane albe, cum a văzut la televizor, şi i-a îngheţat respiraţia. Mai era şi o maşină mare cu girofar… ce să mai! Au venit să ia pe careva!, şi-a zis protagonista tărăşeniei, pe care a adus-o numaidecât la cunoştinţa presei, convinsă că are inşi cu coronavirus pe scară. Mai cu seamă că trei „peşti” se întorseseră de curând din Italia, conform detaliilor oferite jurnalistei sunate. Când colo, echipa de intervenţie era de la dezinfecţie, venită să stropească strada, trotuarele, spaţiile vezi şi ce s-a mai dezinfectat săptămâna trecută. Iar Poliţia a băgat-o în casă pe bătrâna găsită hai-hui pe stradă, ca să nu inhaleze substanţa cu clor şi să dea de belea şi ea, şi stropitorii trimişi de Primărie pe teren.
La final, îi rugăm din nou pe câmpulungeni să facă dovada responsabilităţii, conformându-se regulilor dispuse ca să nu ne fie şi mai rău. În principal, celei de a sta cât mai mult la adăpost. Nici n-ar trebui să fie prea greu, căci de câte ori populaţia Câmpulungului a fost invitată să ia parte la o acţiune stradală, pentru o cauză care privea tot siguranţa noastră, a stat bine mersi acasă. Faceţi-o şi acum! Până va trece acest vis urât, la risipirea căruia vom aprecia mai mult obiceiurile simple ale vieţii noastre, la care acum ni se cere să renunţăm.