Esenţa rezumatului celor şase luni de activitate a lui Nicolaie Alexe, ca director al Spitalului Municipal, punctată cu titlu de problemă, trecută şi prezentă, o reprezintă lipsa medicilor. Referindu-se la capitolul angajări, acesta a menţionat că celor 12 medici care au ales să-şi exercite profesia în unitatea medicală locală, li se vor alătura doi. Prin comparaţie, la partea tehnică, resursa umană a fost cu prisosinţă, recunoaşte managerul, care a contrabalansat situaţia negativă din deschiderea mesajului adresat Consiliului Local cu ordinul de ministru emis în ziua aşezării părţilor – conducerea Spitalului şi aleşii locali – la masa dialogului. Şi anume actul prin care trei spitale din Argeş, printre care şi cel de la Câmpulung, vor organiza rezidenţiatul la nivel de unitate. O performanţă, la prima vedere, pentru instituţia musceleană, dacă ţinem cont că în ţară, în afara centrelor universitare, puţine spitale sunt acceptate în program.
Alexe l-a depăşit pe Stănescu. Conform propriei analize, activitatea lui a fost cea mai bună din ultimii trei ani
Conform afirmaţiilor directorului Alexe, doi medici şi-au manifestat opţiunea de a urma rezidenţiatul la Spitalul Câmpulung. „Zilele trecute, au venit şi alţi medici, cu părinţii, le-am prezentat zona, spitalul, fac în aşa fel încât să-i determin să ajungă în echipa noastră. Avem şi medici în vârstă, dar avem şi medici tineri.”, spunea managerul unităţii medicale. În ediţia trecută am prezentat intenţia acestuia de a avea în schema de personal un medic specialist pentru recuperarea medicală, căruia trebuie să i se creeze un cabinet şi o sală pentru recuperare, după ce la Casa de Asigurări de Sănătate a fost înaintată solicitarea conducerii Spitalului de a asigura pacienţilor acest tip de servicii.
Pe 16 decembrie 2020, unitatea câmpulungeană intră în al doilea ciclu de acreditare. De curând, spunea directorul Alexe, s-a deschis Oficiul Regional de Management al Calităţii, care se ocupă de acreditarea spitalelor. „Am fost felicitaţi – şapte ani, am trecut printr-un ciclu de acreditare – că l-am trecut cu brio. Toate raportările au fost la zi şi tot ce trebuia, infecţiile nosocomiale, pe care alţii le bagă sub preş, noi am făcut în aşa fel încât să le scoatem în evidenţă şi să vedem ce soluţii găsim pentru eradicarea acestor situaţii nedorite.”, a punctat Alexe meritele echipei pe care o conduce. „Am trecut de primul ciclu, suntem în monitorizare, urmează altul în foarte scurt timp. Este dureros că ne ocupăm de alte lucruri şi nu mai avem timpul necesar să ne ocupăm de ceea ce trebuie. Avem personal foarte puţin. La Managementul Calităţii avem trei persoane, ar trebui să fim cinci. Mai avem nevoie la Achiziţii. Din cauză că a fost un blocaj, şi la nivelul Consiliului Local, şi la nivelul nostru, nu s-au putut face aceste angajări.”, a adăugat el.
Alte felicitări, susţine acesta, le-a primit de la şefii Casei de Asigurări de Sănătate, pentru activitatea din ultimele şase-şapte luni. „Am îndeplinit contractul cu Casa. (…) Au fost şi cazuri invalidate, persoane pe care le-am tratat, dar n-am putut să ne luăm banii pentru cazurile rezolvate. Nu erau asigurate, nu aveau CNP. (…) Activitatea a fost foarte bună, nu bună. Avem audit pe investiţii, în aceste zile, pentru aparatura pe care am achiziţionat-o cu bani de la Ministerul Sănătăţii şi Consiliul Local. Am achiziţionat la maxim. Am folosit banii eficient, pe lucruri de foarte bună calitate.”, a mai spus Alexe, care şi-a analizat activitatea prin comparaţie cu cei doi ani anteriori. Analiză din care a reieşit că activitatea din perioada în care a condus el Spitalul a fost „cea mai bună posibil în ultimii trei ani”.
La Câmpulung se va deschide un nou centru de dializă privat. Proiectul este la stadiul de autorizaţie de construire
Proprietarul Clinicii „Clubul Sănătăţii”, dr.Silviu Mănescu, a estompat puţin optimismul în creştere din prezentarea raportului managerului Alexe, amintind ce domenii necesită corecţii. „Spitalul trebuie să fie pregătit în orice moment ca să salveze orice fel de situaţie. Măcar acest aspect, că poate fi dat primul ajutor, că poate fi resuscitat, că poate fi salvat într-un prim moment şi trimis mai departe în condiţii de siguranţă, este important. Trebuie să eficientizăm toate secţiile, aveţi acest plan pentru care vă felicit, că sunt lucruri concrete care se văd, care se evidenţiază în activitatea pe care o aveţi. Totuşi, la Camera de Gardă mai sunt probleme, care trebuie rezolvate. În partea de Terapie Intensivă, iar mai sunt probleme, care trebuie rezolvate. Faptul că nu aveţi un aparat de dializă, totuşi, este foarte important, sunt multe situaţii în urgenţă care necesită dializă.”, a susţinut medicul Mănescu. Pacienţii dependenţi de dializă fac o nedorită navetă la Piteşti, pentru că la Câmpulung, la clinica privată, nu mai sunt locuri.
Potrivit Executivului, în viitorul apropiat, va mai fi un centru de dializă la Câmpulung, al cărui proiect este momentan la stadiul eliberării autorizaţiei de construire. „Este important ca şi spitalul să aibă această resursă.”, a replicat dr.Mănescu. Dar dacă CAS a considerat că nu se justifică… Iată ce a avut de spus managerul referitor la lipsa acestei dotări. „Avem alte lucruri în plan vizavi de această treabă. Noi am făcut o evaluare din punct de vedere al personalului, al dotării cu aparatură, am fost la Casa de Asigurări de Sănătate, unde am purtat nişte discuţii, şi ne-au zis că putem să facem contract de parteneriat cu ceilalţi şi „să le acordaţi sprijin, pentru că nu se justifică să faceţi aşa ceva la nivelul spitalului”. Mergem pe alt palier. Am luat contact cu câţiva medici, cu unul dintre aceştia vrem să facem un contract pe această temă. Mai avem lucruri pe care nu putem să le spunem, pentru că nu ştim dacă se concretizează sau nu. Noi avem solicitări pentru spaţiu de închiriat pentru RMN, angiograf, etc., am purtat nişte discuţii în acest sens. Dar vreau să las şi privatul să ia şi el nişte bani în judeţul acesta.”, face pe generosul directorul Nicolaie Alexe.
Mănescu a prins ironia, fie spusă sub formă de glumă, şi a replicat: „Dacă dumneavoastră cumpăraţi cu bani ai Consiliului Local un RMN sau un angiograf, este ok, căci, până la urmă, nu pune nimeni din buzunarul lui. Dar un privat, niciodată, nu va mai veni să mai pună un RMN, un angiograf, în Câmpulung, asta vă garantez 100%.” „Dumneavoastră aveţi o reputaţie destul de bună, nu vreau eu să vă fac reclamă.”, a încheiat schimbul de replici şeful Spitalului, care a primit nişte sarcini şi de la colegii de partid ai medicului Mănescu: bariera la intrare şi un heliport pentru SMURD, iluminat pe timp de noapte.
Magda BĂNCESCU