13 C
Campulung Muscel
12/10/2024

Liviu Ţâroiu caută bani pentru al doilea mandat

 Magda BĂNCESCU

Când primarul ne-a anunţat că „suntem destul de avansaţi în ceea ce priveşte Piaţa Centrală”, am crezut că nu auzim bine. Asta pentru că „avansul” livrat municipalităţii de un constructor atât de iubit de stat, încât l-a îngropat în contracte, se opreşte la 79,35% – raportat, atenţie!, la banii încasaţi de la Primărie, nu la lucrarea din teren -, după un an de la debutul investiţiei. Al patrulea termen acordat pentru finalizare, încălcat şi acesta, pentru că data limită de 30 septembrie este săptămâna viitoare, vorbeşte de la sine despre seriozitatea firmelor cărora li se permite să intre – când vor intra, în niciun caz, în acest an – pe Bulevardul „Pardon”.

Conducătorul Câmpulungului se referea la Piaţa Mare sau Piaţa Agroalimentară a municipiului, al cărei proiect a căpătat un strat fin de praf prin sertarele Companiei Naţionale de Investiţii. După un an de aşteptare, Liviu Ţâroiu anunţă un avans mulţumitor al tratativelor cu C.N.I., de la care speră că, în octombrie, va primi contractul de finanţare. Investiţia pe care Compania o va derula la Câmpulung, constând în construirea din temelii a halei pieţei, are o valoare care-ţi încleştează gura la pronunţie: 14 milioane de lei. La atât a ajuns un proiect care, dacă se făcea la timp, costa o treime din actuala valoare. Dar dacă liberalii şi liberalul lor din fruntea Pieţelor n-au fost capabili să găsească o posibilitate de finanţare – dacă n-or fi căutat-o, logic că n-au găsit-o -, suportăm costuri triplate. Căci banii din bugetul central sunt şi ai noştri. Măcar să se facă! Şeful Primăriei, pe care halul în care prestează partenerii săi de contracte nu l-au descurajat să dea termene de începere ori de finalizare, ce se dovedesc nereale, zice că, în primăvara anului următor, se va apuca, împreună cu cei de la Companie, de execuţia halei Pieţei Centrale. Aşadar, despre Piaţa lui Vlădescu era vorba, nu despre cea răscolită de muncitorii firmelor familiei Răuţoiu, incapabili să se încadreze în al patrulea termen de predare a lucrării, care expiră în ultima zi a lunii septembrie, după alte trei ratate: 17 ianuarie, 30 iunie, 31 iulie.

Tot Compania de Investiţii va contribui la succesul lui Liviu Ţâroiu în obţinerea celui de-al doilea mandat, prin construirea unui nou stadion pe locul actualului. Deocamdată, nu se ştie dacă municipiul va fi selectat între cele 400 beneficiare de terenuri de fotbal noi, conform obiectivului asumat de Guvern, prin dosarul de candidatură în vederea organizării Turneului final al Campionatului European de Fotbal 2020. Primarul nostru s-a gândit să prindă şi el o bucăţică din investiţia C.N.I. de aproape 300 de milioane de euro, bani europeni, şi a înaintat cererea, a cărei finalitate, în caz că va fi admisă, va schimba în totalitate imaginea Stadionului Municipal. Conform C.N.I., o bază sportivă de tip 1, cum doreşte şi Câmpulungul, are o valoare estimată de 1,7 milioane de euro. Ţâroiu a respins categoric construcţia unei baze sportive în altă parte a oraşului, conştient că-l „omoară” cheltuielile cu întreţinerea. În orice caz, şi dacă-i pică proiectul, despre care mărturisea că ar fi păcat să nu-l câştige, „sigur vom trece la reabilitarea Stadionului Municipal”.         

Veştile plăcute legate de posibilitatea venirii unor bani frumoşi în oraş, prin aceste lucrări întreprinse de Companie, completate, să dea Domnul!, cu finanţările solicitate prin Fondul Naţional de Dezvoltare şi Investiţii, nu şterg amărăciunea întârzierilor exagerate de care sunt responsabile firmele Group Concif şi Ratelen Construct. Căci nu doar Piaţa Primăriei intră în a cincea rundă de prelungiri. Sunt în afara termenului şi podul de la Apa Sărată, care trebuia terminat de nu mai ţinem minte câte ori până acum. În 2019, cel puţin, trebuia încheiat ba în primăvară, ba în vară, ba în toamnă. Chipurile, noul „finish” este 3 aprilie 2020, deşi 1 aprilie pare o dată mai potrivită în negocierile de extensii ale duratei contractelor cu aceşti constructori. În cazul podului, s-a găsit vinovatul: proiectantul şi studiile anterioare execuţiei, care au fost făcute prost, zice Liviu Ţâroiu. În timpul forajelor s-a găsit un zid de piatră cu ciment de o adâncime de aproximativ 4 metri, susţine primarul în apărarea firmei, care, oricum, a descoperit zidul târziu. Pentru că târziu a început lucrarea.           

De strada Ion Ţicăloiu nu mai vorbim. Contractul de execuţie a expirat în această vară, înainte ca executantul să se apuce serios de treabă. Ca drept răsplată pentru comportamentul dezamăgitor, care sabotează, efectiv, programul de dezvoltare al oraşului, primeşte încă şapte luni în continuarea celor douăsprezece pierdute. Nici măcar strada Plăieşi, pe care a asfaltat-o în 2018, n-a fost finalizată în totalitate, deşi, în 2019, nu mai avea de lucru decât 5% din contract. 

Cât priveşte Bulevardul „Pardon”, cu străzile Negru Vodă şi Republicii, următorul contract important al familiei Răuţoiu, după Piaţa Primăriei, Liviu Ţâroiu spunea că ordinul de începere a lucrărilor… e aproape dat. De ce nu este dat efectiv? O dată, pentru că firmele moşmondesc încă în jurul Primăriei, unde au făcut, cu vârf şi îndesat, dovada neputinţei. Şi, clar lucru, pe bulevard nu se vor comporta altfel. A doua oară, primarul şi constructorul, tată şi fiu, nu s-au pus de acord asupra proiectului. Asta pentru că, la licitaţie, contractul de execuţie a fost scos la pachet cu proiectarea. După ce că aceşti afacerişti prestează lent, au avut pretenţia să li se permită să presteze şi prost. Adică, în locul pavajului din granit, au pus în proiect un material inferior. De ce să fie ei mai cu moţ, cu piatra naturală, dacă la amenajarea dintre „Bărăţie” – „Dinicu” au fost bune pavelele din beton?! Primarul le-a înapoiat documentaţia şi le-a cerut să facă rectificarea de rigoare. Aşa susţine Ţâroiu, care n-a purces la predarea amplasamentului până nu se limpezesc erorile proiectării.

Vă daţi seama cât respect au pentru refacerea unui centru istoric aceşti cetăţeni care fac bani, nu artă, dacă se uită să scoată profit lucrând cu ce e mai ieftin şi ordinar, deşi iau de la noi zeci de miliarde! Peste 110 miliarde, de la Primărie, până la Sticlărie.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!