Comisia Judeţeană pentru Situaţii de Urgenţă a ajuns, săptămâna trecută, în zona Muscel. Aceasta s-a deplasat în comuna Stoeneşti, pentru a vedea la faţa locului problemele apărute pe Drumul Naţional 72 A, în urma precipitaţiilor abundente căzute în ultima perioadă. S-a făcut un proces verbal de constatare, urmând ca deciziile importante să fie luate de autorităţile de la centru.
Reprezentanţi ai Consiliului Judeţean, Direcţiei de Drumuri Naţionale Argeş, ai Apelor Române şi ai Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă au venit, săptămâna trecută, la Stoeneşti pentru a vedea în ce stare se află Drumul Naţional 72 A, Câmpulung – Târgoviște, în urma precipitaţiilor abundente căzute la finalul săptămânii trecute. În urma unei viituri, drumul s-a rupt în mai multe porţiuni. Comisia a ajuns iniţial la Primărie, apoi a plecat pe teren. Problemele sunt vechi şi au fost semnalate de autorităţile locale în repetate rânduri, însă de la centru nu s-a luat nicio măsură. Din spusele primarului Paul Ion Marin, pe această porţiune de drum naţional, de pe raza judeţului Argeş, nu s-a făcut nicio intervenţie de când drumul a fost construit. Comparativ cu Argeşul, în judeţul Dâmboviţa s-au făcut numeroase intervenţii, astfel că şoseaua este net superioară celei din judeţul nostru. „Eu am sesizat acest lucru de 6-7 ani, că acele diguri de consolidare şi de susţinere a malurilor, pe marginea şoselei naţionale, au început să se deterioreze şi să intre apa sub ele, să le slăbească. Acele podeţe, care subtraversează şoseaua naţională sunt construite în urmă cu mai mult de 100 de ani şi nu s-au refăcut niciodată de atunci. Doar la podul de pe „Stoeneasca” s-a făcut o consolidare şi o lucrare superficială, care nu prezintă o garanţie şi o rezistenţă pentru zeci de ani, cât urmează să fie folosit. Asfaltul a fost turnat acum 60-70 de ani, peste un drum pietruit, care nu ştiu cât de bine pregătit a fost, din căruciorul cu patru roţi, cum era pe timpuri, foarte greu s-a turnat asfaltul. De atunci, nu s-a făcut nicio intervenţie, nicio reparaţie capitală până în prezent, în afară de faptul că au fost acoperite gropile, care au rezultat după iernile anilor mai grei, cu multe precipitaţii. La porţiunea din judeţul Dâmboviţa s-au făcut două reparaţii de acest gen, capitale, iar acolo parcă se vede diferenţa între cele două judeţe. Numai eu am făcut o grămadă de sesizări pe această temă, atât la Drumurile Naţionale Argeş, dar şi la Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi. Dar, de acum, săptămânal am să le fac sesizări, că nu vrem să se întrerupă acest drum, care face legătura cu Târgovişte.”, a declarat primarul de la Stoeneşti, Paul Ion Marin.
La acest moment, decizia reparaţiilor capitale la care ar trebui supus acest tronson trebuie luată la nivelul Companiei Naţionale de Drumuri. Comisia venită la Stoeneşti a constatat situaţia din teren, situaţie care va fi prezentată la centru. Rămâne de văzut dacă Drumul Naţional 72 A va constitui sau nu o prioritate pentru autorităţile avizate.
Alex BARBU