Ursul a atacat şi la Schitu
=Fiara a rupt un gard de fier, a intrat
în cocina porcului şi l-a sfâşiat
Ursul a ajuns din nou la Schitu Goleşti, după ce în 2017, în luna octombrie, a făcut prăpăd la o stână din localitate, situată într-o zonă mai lăturalnică. De această dată, fiara a dat atacul într-o gospodărie situată chiar la şoseaua principală, încercând să se înfrupte dintr-un porc. Nu a reuşit decât să-l rănească grav, iar godacul a fost eutanasiat. Proprietarul urmează să fie despăgubit de autorităţi.
Godacul, gherăit pe spinare şi partea dorsală
Ursul şi-a încercat norocul într-o gospodărie aflată pe unul dintre cele mai circulate drumuri din zonă, DN 73, în satul Lăzăreşti, şi a sfâşiat un porc de 130 de kilograme, provocându-i răni grave pe spinare în partea dorsală. Din spusele proprietarului, sălbăticiunea a rupt un gard de fier forjat şi a intrat în coteţul porcului, în partea de afară, unde l-a rănit cu ghearele şi colţii. Omul s-a îngrozit, luni de dimineaţă, când s-a dus să-i dea mâncare şi l-a văzut în ce hal arăta. „Pe la trei dimineaţă, am auzit câinii lătrând. N-am dat importanţă, căci am zis că mai vin oamenii la târg cu câini, ca să-i vândă. De dimineaţă, până să plec la muncă, m-am dus să-i dau mâncare şi l-am văzut sfârtecat în coteţ. Cred că porcul a intrat înăuntru, iar ursul, fiind mare, nu a avut loc pe deschizătura făcută. Ori s-a speriat de câini şi a fugit, dar nu cred asta. Aşa că doar l-a gherăit. M-am dus de am reclamat la Primărie şi aştept despăgubiri, pentru că porcul o să-l eutanasiez, trebuie să vină veterinarul acum!”, ne-a declarat proprietarul animalului. Primarul localităţii spune că a făcut deja demersurile către autorităţi în vederea relocării ursului, dar şi în ceea ce priveşte despăgubirea proprietarului. În 2017, în noaptea de 8 spre 9 octombrie, într-o gospodărie aflată în apropierea centrului comunei Schitu Goleşti, în zona Roghina, ursul a omorât cinci mioare, iar pe alte patru le-a mursecat, după care s-a plimbat nestingherit pe DN 73, pierzându-şi urma pe Valea Pechii. În Bughea de Sus, urşii continuă să se plimbe nestingheriţi prin localitate, unde au făcut pagube însemnate în ultimele săptămâni în gospodăriile localnicilor, au rupt porţile şi gardurile, au distrus stupi şi au atacat chiar porcii viceprimarului. Oamenii sunt disperaţi şi cer prefectului de Argeş şi reprezentanţilor Guvernului să rezolve într-un fel problema.
Autorităţile, obligate să ia măsuri
Potrivit legii, persoana afectată trebuie să anunţe Primăria în maxim 24 de ore de la descoperirea pagubei, după care primarul are la dispoziţie alte 24 de ore pentru convocarea comisiei de constatare şi evaluare, comisie ce trebuie să se întrunească în cel mult 48 de ore de la anunţare. Pentru a veni în sprijinul localnicilor, autorităţile, în limita competenţelor legale, au în vedere adoptarea următoarele măsuri: întocmirea unui plan de patrulare şi executarea de acţiuni în vederea monitorizării şi îndepărtării exemplarelor, din specia urs, din locurile unde s-au constatat pagube sau din cele predispuse la asemenea pagube – stâne, locuinţe izolate etc.; distribuirea de hrană complementară pentru atragerea şi menţinerea acestor exemplare în zone situate departe de locurile în care s-au semnalat pagube; solicitarea recoltării exemplarelor din specia urs care produc pagube. În ceea ce priveşte problema mistreţilor, reprezentanţii statului român, Romsilva, vor să organizeze mai multe partide de vânătoare. Alex BARBU