25.2 C
Campulung Muscel
16/04/2024

Sute de credincioşi la coadă, la Izvorul Tămăduirii de la Mănăstirea Nămăeşti

Înghesuială mare, vineri, la Mănăstirea Nămăeşti, când creştinii ortodocşi au sărbătorit Izvorul Tămăduirii, un praznic închinat Maicii Domnului şi menit să arate rolul Fecioarei Maria în lucrarea mântuirii. Pe o vreme însorită, peste 300 de credincioşi s-au bulucit pentru a lua apa sfinţită sau Agheasma mică, despre care se spune că are puteri tămăduitoare.

Mănăstirea Nămăeşti, un „colţişor de Rai”

De fapt, credincioşii care s-au perindat, vineri, pe la Mănăstirea Nămăeşti au venit cu un dublu scop: să ia apă sfinţită şi să se roage la icoana făcătoare de minuni, care o reprezintă pe Maica Domnului cu Pruncul Isus în braţe, aflată în interiorul bisericii mănăstirii. Este considerată ca una dintre cele mai vechi icoane, nu numai din ţară, ci şi din întreaga creştinătate. În aceste condiţii, nu este de mirare faptul că foarte mulţi oameni bolnavi au participat la slujbele de Izvorul Tămăduirii, convinşi că dacă beau Agheasma mică şi se roagă la icoana Maicii Domnului vor scăpa de suferinţele ce-i macină. În afară de aceştia, au sosit la mănăstire şi foarte multe persoane care spun că aici s-au vindecat sufleteşte şi trupeşte. „E un colţişor de Rai care emană o linişte sufletească ce nu poate fi descrisă în cuvinte. Recomand tuturor, dacă au posibilitatea, să meargă şi să se convingă. Încă ceva… icoana Maicii Domnului de la Nămăieşti chiar este făcătoare de minuni. Vă spun sigur! Îi mulţumesc Bunului Dumnezeu şi Maicii Domnului, pentru tot. Am fost bolnavă şi m-au ajutat. De câte ori voi putea, voi merge la Mănăstirea Nămăieşti!”, ne-a declarat Maria Viscescu, o femeie măruntă care a venit la sărbătoarea Izvorului Tămăduiri de la Nămăieşti tocmai dintr-un sat de lângă Galaţi.

Credincioşii, ţinuţi în frâu de jandarmi

Aşa cum se obişnuieşte, sărbătoarea de vineri a debutat la Mănăstirea Nămăieşti cu Sfânta Liturghie, oficiată de un sobor de preoţi care i-a avut în frunte pe stareţul Mănăstirii „Negru Vodă” din Câmpulung, Serafim Caiea. Biserica legendară, săpată în piatră, ce poartă hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” şi „Izvorul Tămăduirii”, a fost neîncăpătoare, mulţi dintre credincioşi fiind nevoiţi să asculte slujba afară, la difuzoare, în timp ce alţii, mai nerăbdători, se postaseră deja la coadă pentru a fi printre primii la Agheasmă. După Sfânta Liturghie, preoţii, însoţiţi de măicuţele de la mănăstire, au mers la izvorul din apropierea bisericii pentru a oficia slujba de sfinţire a apei, una mult aşteptată de credincioşi. Apoi s-a dat „verde” la Agheasmă, iar oamenii s-au bulucit la poarta de acces către butoaiele pline cu apă sfinţită, fiind cu greu ţinuţi în frâu de jandarmi. În final, toată lumea a fost mulţumită şi oamenii au plecat spre case cu bucurie şi împlinire sufletească, nu înainte de a da o raită prin târgul tradiţional întins pe şoseaua principală din Nămăieşti ori de a savura în linişte o porţie de mititei şi berea de rigoare.

Printre cei care au participat la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, la Mănăstirea Nămăieşti, s-au numărat şi o serie de VIP-uri, locale, judeţene şi naţionale. Fără nicio îndoială, vedeta zilei a fost preşedintele PNL, Ludovic Orban, care, aflat în campanie electorală, n-a ratat şansa de a face o baie de mulţime, înainte şi după slujba religioasă la care a participat. Atât la sosire, cât şi la plecare, liderul liberal a intrat în vorbă cu mai mulţi credincioşi, dar şi comercianţi ambulanţi, a strâns mâini în dreapta şi-n stânga şi le-a zâmbit tuturor şarmant, aşa cum îi stă bine unui politician de vază. Din staff-ul de campanie al lui Ludovic Orban au făcut parte printre alţii, deputatul Dănuţ Bica, consilierul judeţean Adrian Miuţescu şi liderii locali ai PNL, Ionel State şi Bogdan David. În mulţimea de credincioşi care aşteptau Agheasma mică i-am zărit şi pe Maria Cotenescu, consilier judeţean şi director al SC IATSA Dacia Câmpulung, Melania Voinescu, preşedinte al Consiliului de Administraţie la Edilul CGA, primarii Vasile Tudorel Miriţă (Schitu Goleşti), Ion Boncoi (Valea Mare Pravăţ), Nicolae Tarbă (Bughea de Sus), Damian Poştoacă (Mioarele), omul de afaceri Dorin Mirea, şeful pieţelor din Câmpulung, Ionel Vlădescu, şi poliţistul Cătălin Caplan. Alex BARBU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!