8.5 C
Campulung Muscel
03/03/2024

Copil din Muscel, cu gripă AH1

 

Conform datelor de la Direcţia de Sănătate Publică Argeş, până la începutul acestei săptămâni, au fost confirmate 54 de cazuri de gripă. Autorităţile estimează că vârful sezonului de îmbolnăviri se apropie şi le cer responsabililor să ia măsuri de precauţie. Până în prezent, 47 de persoane au murit din cauza gripei, dar în România nu s-a declarat încă epidemie.

La noi în judeţ, au fost confirmate 54 de cazuri de contaminare cu virusul gripal AH1, printre care şi cel al unui copil în vârstă de 5 ani, din comuna Berevoeşti, satul Gămăceşti. Din cauza numărului tot mai mare de cazuri, în instituţiile de învăţământ din judeţ au fost instituite noi măsuri. „În unităţile de învăţământ, medicul şcolar face zilnic triajul epidemiologic. Înainte, triajul se făcea doar o singură dată, la începerea cursurilor după vacanţă. Acum se face zilnic. De asemenea, copiilor le sunt aduse în atenţie principalele reguli de prevenţie, cum ar fi spălatul pe mâni, de mai multe ori.”, explica Luminiţa Tiţu, inspector la Compartimentul Relaţii cu Publicul din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Argeş.

La primele semne, mergeţi imediat la medicul de familie sau specialist

Persoanele care prezintă un risc mai ridicat de complicaţii grave, ca urmare a gripei, sunt copiii cu vârsta sub cinci ani; adulţii de peste 65 de ani; gravidele; persoanele cu un sistem imunitar slăbit, care suferă de boli cronice (astm, diabet, afecţiuni cardiace, afecţiuni renale) sau obezitate. Vaccinul antigripal anual este recomandat în special în cazul acestor persoane. Iniţial, gripa seamănă cu o răceală banală, respectiv se manifestă prin secreţii nazale, dureri de gât, strănut. În cazul gripei, o afecţiune mai gravă, care în cazuri extreme poate fi mortală, pe lângă simptomele prezentate mai sus, pacientul prezintă şi febră de 39 – 40 de grade, dureri musculare, frisoane, dureri puternice de cap. De aceea, chiar şi în caz de răceală sau gripă trebuie să mergeţi cât mai repede la medic. Pentru a evita îmbolnăvirea trebuie să aveţi o igienă corporală riguroasă, cu spălarea mâinilor tot timpul, mai ales după suflarea nasului şi venirea în contact cu persoane bolnave. 

Evitaţi, pe cât posibil, aglomeraţia şi contactul cu persoanele bolnave. Evitaţi, de asemenea, automedicaţia şi mergeţi la medicul de familie, în cazul apariţiei unor simptome de gripă, răceală sau infecţii respiratorii superioare. Omul bolnav se izolează de restul familiei, într-o cameră corespunzătoare din punct de vedere igienic, luminoasă, aerisită şi suficient de încălzită, între 24 şi 26 de grade Celsius. Persoanele bolnave vor folosi batiste igienice personale, în caz de tuse ori strănut. Aerisiţi încăperile sau birourile, cu menţinerea unei temperaturi între 18 şi 20 grade Celsius. Ţineţi acasă copii bolnavi, pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate. Evitaţi vizitarea bolnavilor sau a suspecţilor de gripă. 

Toate şcolile din ţară au fost închise vineri, din cauza gripei, după cum a hotărât Ministerul Educaţiei, la solicitarea Ministerului Sănătăţii, care doreşte să prevină extinderea gripei. De la începutul sezonului rece, 47 de oameni au fost răpuşi de virusul gripal. Ministerul Sănătăţii a anunţat că, în aceste zile, 10 mii de fiole vor fi redistribuite în ţară la solicitarea Direcţiilor de Sănătate Publică. Dozele sunt doar pentru copii, bătrâni şi bolnavii cronici, restul populaţiei fiind sfătuită să îşi cumpere vaccinul din farmacii.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!