♦Pe fostul primar îl avantajează amânarea aplicării pedepsei timp de doi ani
Verdictul pronunţat de Judecătoria Câmpulung în dosarul fostului primar, depistat băut la volanul maşinii Primăriei, după un accident, nu-i afectează cariera de ales local. Liviu Ţâroiu îşi păstrează locul în Consiliul Local, graţie măsurii dispuse de judecător de a-i amâna aplicarea pedepsei pe durata a doi ani. Altfel spus, în următorii doi ani, PSD-istul este ferit de executarea sentinţei la nouă luni de închisoare, cu condiţia de a nu mai săvârşi alte fapte penale. Printr-o experienţă similară a trecut, în urmă cu trei ani, alt consilier local de la Câmpulung, care şi-a dus liniştit mandatul până la capăt. Este vorba despre aliatul politic al lui Ţâroiu, Manuel Zenovie, care a beneficiat de aceleaşi prevederi ale legii, tolerante cu politicienii care umblă cu maşina pe trei cărări.
În Săptămâna Luminată, Ţâroiu, iertat de păcat
În a treia zi de Paşte, Liviu Ţâroiu, aflat în postura de inculpat tras la răspundere pentru şofatul maşinii Primăriei sub influenţa alcoolului, a fost condamnat. Pe 4 mai 2021, la al doilea termen al procesului, Judecătoria Câmpulung s-a pronunţat în Dosarul nr.1066/205/2021, prin care fostul primar al Câmpulungului a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de articolul 336 din Codul Penal, „conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe”. Prima înfăţişare s-a consumat pe 27 aprilie 2021, când instanţa a amânat pronunţarea pentru 4 mai. Pentru comiterea infracţiunii precizate, inculpatului Liviu Ţâroiu i s-a stabilit o pedeapsă de 9 luni de închisoare, cu amânarea aplicării ei pe durata unui termen de supraveghere de doi ani.
Judecătorul a dispus ca, „pe durata termenului de supraveghere, condamnatul să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Argeş la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe în prealabil schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.”
Liviu Ţâroiu mai este obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 30 zile, în cadrul Complexului de Servicii Comunitare – Centrul de primire în Regim de Urgenţă a Victimelor Violenţei în Familie din municipiul Câmpulung. Instanţa i-a atras atenţia inculpatului că, „dacă pe parcursul termenului de supraveghere, cu rea credinţă, nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută obligaţiile impuse, se revocă amânarea şi se dispun aplicarea şi executarea pedepsei.” Fostul primar a mai fost atenţionat că, în situaţia în care, pe parcursul termenului de supraveghere, săvârşeşte o nouă infracţiune, cu intenţie sau intenţie depăşită, pentru care s-a pronunţat o condamnare chiar după expirarea acestui termen, se va anula amânarea aplicării pedepsei.”
Ţâroiu a fost pus să achite către stat 260 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare. Condamnatul are drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Astfel arată rezumatul Hotărârii 102 din 4 mai 2021.
Anul trecut, de Bobotează, primarul „împărtăşit” în avans de Sfântul Ion s-a cocoţat cu SUV-ulul Primăriei pe maşina unor tineri, în apropierea troiţei de la Turn. Testat după coliziune, şoferului nr.1 al municipiului i-a ieşit o alcoolemie de 0,8 mg/litru alcool pur în aerul expirat, ceea ce înseamnă, potrivit practicii în această materie, dublu în sânge. Ambele probe de sânge, luate la interval de o oră, au indicat o alcoolemie de peste 2 g/l alcool pur în sânge. Concentraţia de alcool în sânge i-a încadrat fapta lui Liviu Ţâroiu în categoria infracţiunilor, situaţie în care apare răspunderea penală.
Şi Zenovie a condus băut, a fost condamnat, dar nu şi-a pierdut mandatul de consilier local
Condamnarea lui Ţâroiu seamănă izbitor cu cea a colegului consilier de la ALDE, Manuel Zenovie, care nici el nu şi-a pierdut funcţia de ales local după comiterea aceleiaşi infracţiuni. Pe 12 decembrie 2017, Judecătoria Câmpulung a admis acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung cu politicianul aflat în postura de inculpat, pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul, sub influenţa băuturilor alcoolice. Acelaşi articol 336, alineat 1, din Codul Penal, în baza căruia Manuel Zenovie a fost condamnat la 8 luni de închisoare, tot cu amânarea aplicării pedepsei pe un termen de doi ani, calculat de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti.
Şi lui Zenovie i s-au impus măsurile dispuse în cazul lui Ţâroiu, cu menţiunea că cele 30 de zile de muncă neremunerată, în folosul comunităţii, trebuiau prestate în cadrul Primăriei municipiului Câmpulung.
Alesul a atacat hotărârea Judecătoriei Câmpulung la Curtea de Apel Piteşti, care, pe 28 martie 2018, i-a admis acţiunea şi a desfiinţat, în parte, cele stabilite de instanţa de fond. În esenţă, Zenovie a scăpat de obligaţia de a presta muncă neremunerată, timp de o lună, la Primărie. Instanţa superioară a mai înlăturat şi două dispoziţii pronunţate de Judecătorie. Cea referitoare la revocarea amânării şi la aplicarea şi executarea pedepsei, dacă pe parcursul termenului de supraveghere, cu rea credinţă, consilierul local nu respecta măsurile de supraveghere sau nu executa obligaţiile impuse. La fel, şi cea privitoare la situaţia în care, după amânarea aplicării pedepsei, acesta ar fi săvârşit o nouă infracţiune, cu intenţie sau intenţie depăşită, descoperită în termenul de supraveghere, pentru care s-a pronunţat o condamnare chiar după expirarea acestui termen. Situaţie în care, de asemenea, se revoca amânarea şi se dispuneau aplicarea şi executarea pedepsei.
La rejudecare, Curtea de Apel a stabilit în sarcina lui Manuel Zenovie pedeapsa de 8 luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii precizate. „Atenţionează inculpatul asupra conduitei sale viitoare şi a consecinţelor la care se expune dacă va mai comite infracţiuni.”, este altă prevedere a hotărârii definitive din 28 martie 2018, dată de la care au început să curgă cei doi ani de amânare a aplicării pedepsei. Zenovie şi-a dus liniştit mandatul până la capăt, cu o extensie de cinci luni, din motiv de pandemie, până în octombrie 2020, când s-au instalat în funcţii noii aleşi.
Magda BĂNCESCU