Încurajat de uşurinţa uluitoare cu care a scos de la Primăria Câmpulung peste cinci miliarde de lei vechi, la distanţă de câţiva ani după încheierea investiţiei la „Dinicu Golescu”, afaceristul Dorel Geamănu pregăteşte o altă lovitură. Practic, acest patron câmpulungean, un abonat de carieră la lucrările cu statul, nu trăieşte din contractele câştigate pe bandă, în ciuda reputaţiei nu tocmai flatante, cât trăieşte din ce scoate de la parteneri prin procesele declanşate după lucrări. Sume suplimentare, pe care, repetăm, le obţine cu o lejeritate frapantă, de parcă ar fi înţeles cu Primăria să procedeze astfel. Cel mai proaspăt litigiu iniţiat de firma lui Geamănu, Euro Consult Project SRL, începe în această săptămână, la Tribunalul Argeş. Litigiul, înregistrat pe 12 decembrie 2018, urmăreşte prelungirea duratei de execuţie a contractului prin care se intenţiona transformarea fostului Liceu Minier într-un campus şcolar. Omul de afaceri trage nădejde să obţină de la instanţă o hotărâre judecătorească, prin care să oblige unitatea de învăţământ să încheie actul adiţional la contractul de lucrări din 7 martie 2008. Act adiţional, pe care, după cum bănuim, pârâtul, Liceul Tehnologic Auto Câmpulung Muscel, nu-l încheie de bună voie, neavând cu ce să plătească restul investiţiei, care, în bună parte, nici nu se justifică. Primul termen al acestei acţiuni declanşate de reclamantul Euro Consult Project împotriva fostului Minier este joi, 17 ianuarie 2019. Este interesant de urmărit implicarea Primăriei Câmpulung, asta în cazul în care are de gând să se implice, nu doar să aştepte ca şcoala să piardă şi să plătească din bugetul local „oalele sparte”. Şi-ar fi cazul să se implice, dacă doreşte să scape de suspiciunea de aranjamente cu patronul.
Ca să se încheie proiectul campusului şcolar, este nevoie de încă 2,6 milioane de euro
Presiunile lui Dorel Geamănu la conducerea şcolii şi la conducerea municipiului, de a continua finanţarea unei lucrări aberante, în condiţiile în care, de mai mult timp, se află sub semnul întrebării funcţionarea ca liceu a Tehnologicului Auto, nu sunt de ieri, de azi. Cum bugetul local este exclus să suporte o plată inutilă, de ordinul câtorva zeci de miliarde, în 2016, de când datează ultimele încercări ale autorităţilor locale de a găsi o sursă de finanţare a campusului şcolar, ai noştri puseseră ochii pe fondurile Ministerului Dezvoltării Regionale. Era nevoie pentru continuarea şi încheierea proiectului de încă 2,6 milioane de euro, bani pe care îi solicita nu Primăria, ci o instituţie subordonată, fostul Liceul Minier, în a cărui bătătură se derulează altă investiţie demnă de istoria ţepelor cu bani publici. Campusul şcolar, de peste 157 de miliarde de lei vechi, al cărui contract de execuţie l-a avut ca fericit câştigător pe Dorel Geamănu.
Iniţiativa realizării acestui campus inutil la Câmpulung, cu atât mai mult în această parte a municipiului şi la această şcoală cu viitor incert, n-a aparţinut Primăriei, ci Inspectoratului Şcolar condus de ex-PDL-istul Gabriel Bratu, care, din raţiuni politice, a inclus-o în programul naţional de construire de campusuri şcolare, la modă în 2007. Autorităţile locale au avut calitatea de contributor, fie alături de finanţatorul principal, bugetul de stat, până în 2011, fie singure, între 2012 şi 2014, după ce „robinetul” s-a închis. Nu este cazul să insistăm asupra celor zece ani trecuţi de la expirarea termenului la care campusul trebuia să fie gata. Contractul a cărui execuţie a început în 2008 ar fi trebuit să se încheie pe 8 martie 2009. Mai precizăm că valoarea totală a contractului de lucrări, încheiat cu SC Euroconsult Project SRL, inclusiv actele adiţionale, este 15.698.014,68 lei, inclusiv TVA. S-ar fi lucrat de peste 50 de miliarde de lei vechi, suma oficială fiind ocolită permanent în discuţiile publice pe acest subiect.
Ce a rămas de executat, per total, depăşeşte, potrivit devizului actualizat, 117 miliarde de lei vechi, adică 2,6 milioane de euro. Din această valoare colosală, în vara anului 2016, directorul Stelian Anastasie spera să obţină măcar banii necesari finalizării investiţiei la şcoală, unde mai era de executat un sfert din lucrare, adică partea de intrare – hol, cabinetul directorului, toalete la parter.
Pe 26 iulie 2016, managerul Liceului Tehnologic Auto îi trimitea primarului Liviu Ţâroiu, o adresă, prin care îi solicita să supună dezbaterii şi aprobării devizul restului de lucrări la fostul Minier, în vederea transformării lui într-un campus şcolar. Şeful Executivului a dat curs cererii directorului liceului şi a întocmit un proiect de hotărâre cu acest obiect, votat pe 25 august 2016. Proiectului de hotărâre i-a fost alăturată o anexă cu Devizul General privind cheltuielile necesare realizării investiţiei „Reabilitarea Liceului Tehnologic Auto Câmpulung” – Lucrări rămase de executat la data de 31 ianuarie 2016 (valori actualizate conform prevederilor din contractul de execuţie, comunicate de executant şi aprobate de autoritatea contractantă). Rest de executat la 1 ianuarie 2016 însemna un total general de 11.738.069,17 lei (2.598.700,25 euro), din care construcţii+montaj: 8.948.245,82 lei (1.981.059,09 euro).
Două obiective de terminat, două de ridicat de la zero
În ceea ce priveşte lucrările de construcţii şi instalaţii, acestea constau în şapte obiective care intră în componenţa campusului şcolar amenajat în incinta fostului Liceu Minier. La trei dintre obiectivele pe care le vom enumera în continuare, nu mai era nimic de executat, fiind finalizate. Două, însă, nu existau decât pe hârtie, fiind vorba despre construcţii noi, care trebuiau ridicate de la zero. Iată în ce consta „restul de executat”, care, în cazul obiectivelor neîncepute, reprezintă valoarea totală a investiţiei, cu precizarea că valorile pe care le vom prezenta nu conţin TVA:
=Clădirea şcolii, parter + 3 etaje: 454.236,86 lei/100.563,85 euro, dintr-un total de 2.146.639,52 lei/475.246,19 euro;
=Drumuri şi platforme, reţele exterioare şi terenuri de sport: 1.300.554,64 lei/287.930,80 euro, dintr-un total de 1.912.842,88 lei/423.485,77 euro;
=Sala de sport: 4.121.952,86 lei/912.562,35 euro, aceasta fiind valoarea totală a investiţiei;
=Cămin de garsoniere pentru profesori: 1.453.469,10 lei/321.784,65 euro, valoarea totală a investiţiei.
Au fost realizate: clădirea atelierelor şcolii, parter + un etaj (752.874,94 lei/166.679,57 euro), un cămin, parter + 2 etaje (1.302.227,99 lei/288.301,27 euro) şi cantina, parter + un etaj (375.617,83 lei/83.158,32 euro).
În august 2016, aleşii au votat solicitarea directorului Stelian Anastasie, care intenţiona să obţină fondurile necesare lucrărilor de la corpul de clădire a liceului, în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală, program coordonat de Ministerul Dezvoltării Regionale, în spatele căruia a fost trântit acest eşec al Ministerului Educaţiei. Potrivit managerului şcolii, ministerul era cel care stabilea dacă se justifica sau nu construirea unei săli de sport, a platformelor şi a ceea ce mai era de construit. La acel moment, directorul spunea că Liceul Tehnologic Auto nu are sală de sport şi că orele de Educaţie fizică se desfăşoară în spaţii improprii, adică în săli de clasă. Iar proiectul campusului ar fi rezolvat problema prin realizarea unui teren de sport pe iarbă, întrucât sunt disponibile în jur de 4 hectare în curtea Minierului, şi a unuia pe sintetic. Cât despre căminul de garsoniere pentru profesori… „Nu este problema noastră, în sensul că nu dorim noi să-l facem. Va fi o problemă de înţelegere între finanţator, adică Ministerul Dezvoltării, şi constructor.”, a încheiat Stelian Anastasie în a cărui subordine lucrau atunci 12 profesori navetişti. Ministerul, însă, n-a fost încântat să finanţeze restul investiţiei.
Nu este prima oară când Liceul Tehnologic Auto şi constructorul Euro Consult Project se întâlnesc la Tribunal. În februarie 2015, unitatea de învăţământ a acţionat în instanţă firmele partenere în cadrul contractului privind campusul şcolar, Euro Consult Project SRL şi Conarg SA. La finalul procesului intervenit doi ani mai târziu, pe 31 ianuarie 2017, pârâtele au fost obligate de Tribunalul Argeş să plătească şcolii suma de 184.279 lei, reieşită dintr-un raport de expertiză tehnică în specialitatea construcţii. Perdantele au ripostat cu recurs la Curtea de Apel Piteşti, care, pe 18 octombrie 2017, le-a redus suma de plată la 119.274 lei.
După investiţia de la „Dinicu Golescu”, Geamănu a scos de la Primărie încă 504.580 lei, lucrări suplimentare şi penalităţi
Cu un an înainte, Dorel Geamănu reuşise să scoată de la Primăria Câmpulung peste 3 miliarde de lei vechi, suplimentar preţului contractului de reabilitare a Colegiului „Dinicu Golescu”. Câştigând în toate litigiile cu Primăria, şi pe fond, şi în căile de atac exercitate de autoritatea locală, constructorul de la „Dinicu Golescu” a cerut insistent autorităţilor locale să procedeze, „de îndată”, la plata sumei de 327.779 lei, reprezentând costul unor lucrări efectuate de adjudecatara licitaţiei, la care se adăugau cheltuielile de judecată, 5.300 de lei, ca urmare a pierderii de către beneficiara investiţiei a proceselor, şi la Tribunalul Argeş, şi la Curtea de Apel (de două ori la instanţa superioară, fiecare acţiune dând naştere la cheltuieli de judecată).
Cu două hotărâri judecătoreşti de partea sa, Dorel Geamănu s-a adresat fostului partener de contract, pentru „achitarea pe cale amiabilă” a valorilor băneşti stabilite de instanţă. „Pentru suma de 325.030 lei a fost emisă factura (…)/03.03.2015, iar, pentru diferenţa de sumă, de 2.749 lei, a fost emisă factura (…)/30.06.2016 (…)”. Acţiunea iniţiată, în primăvara anului 2015, de Tudor Geamănu, s-a încheiat, la prima instanţă, Tribunalul Argeş, pe 18 martie 2016. Verdictul i-a dat dreptate afaceristului. Avocatul firmei lui Dorel Geamănu a solicitat completului de judecată ca, pe lângă suma majorată la 327.779,55 lei, Primăria să fie obligată la plata penalităţilor de întârziere în cuantum de 0,1% pe zi, „până la îndeplinirea efectivă a obligaţiei de plată”.
Reamintim că, pe 31 august 2012, între Municipiul Câmpulung şi SC Euro Consult Project SRL s-a încheiat contractul având ca obiect reabilitarea Colegiului Naţional „Dinicu Golescu”. Geamănu a câştigat licitaţia la preţul de 1.600.000 lei, la care se adăuga TVA în valoare de 384.000 lei. În total, 1.984.000 lei. Valoarea a fost completată la final cu cea a N.C.S.-urilor (note de comandă suplimentară), într-un total de 658.244,19 lei. Pe de altă parte, s-au întocmit note de renunţare, ca urmare a „abandonării” unor intervenţii de care nu era nevoie, în valoare de 330.464,64 lei.
La finalul investiţiei, pe 25 noiembrie 2013, s-a întocmit procesul verbal de recepţie, prin care imobilul modernizat de Dorel Geamănu a fost preluat de beneficiară fără obiecţiuni, consemnează instanţa. După recepţionarea investiţiei, reprezentanţii societăţii Euro Consult Project au solicitat, în repetate rânduri, să li se achite contravaloarea lucrărilor suplimentare. S-a ajuns la instanţă şi, astfel, la creşterea sumelor de returnat către Dorel Geamănu, banii pierduţi cu procesele. Concluziile raportului de expertiză tehnică judiciară au reliefat faptul că Primăria Câmpulung avea de achitat colaboratorului cei 327.779,55 lei, „sumă ce reprezintă lucrări suplimentare, însuşite prin semnătură de către proiectant şi beneficiar”.
După victoriile înregistrate şi la Curtea de Apel, Dorel Geamănu a iniţiat formalităţile de executare silită a Primăriei, care, prelungindu-se până în 2018, au generat o valoare colosală a penalităţilor de întârziere, adunate cu cheltuielile de judecată şi cele de executare silită: 177.000 lei. O valoare uriaşă, câştigată de statornicul asociat al instituţiei publice cu o lejeritate incredibilă, pe care Primăria i-a achitat-o anul trecut.
Iată cum o firmă, care figura în anul 2017 cu doar 4 angajaţi, reuşeşte să câştige bani frumoşi stând mai mult prin Tribunal decât pe şantier.