3.5 C
Campulung Muscel
04/02/2023

Noroc cu patronul şcolii de şoferi Muntenia Trans KLM, care a cerut să concesioneze fostul poligon auto! Aşa a descoperit Primăria că n-are terenul de 2.000 mp în domeniul public

Dorinţa omului de afaceri care patronează şcoala de şoferi cu sediul în Vişoi, lângă fosta Şcoală 7, de a da o utilitate unui teren public, a condus la descoperirea că imobilul cu pricina nu se afla printre bunurile municipiului, fiind omis din inventarul întocmit în 1999. Şi omis rămânea, dacă reprezentantul legal al firmei Muntenia Trans KLM SRL nu cerea Primăriei să-i concesioneze cei 2.000 de metri pătraţi, fostul poligon auto din zona Matriţelor. Cei care au vizionat şedinţa de Consiliu din 31 iulie 2018, mai mult ca sigur, n-au înţeles la ce se referă trei hotărâri iniţiate la cererea lui Cătălin Ion Leca, întrucât aleşii s-au ferit să dezvolte subiectele, parcă pentru a nu-i încurca planurile petentului, în caz că află şi alţii că proprietatea cu pricina este disponibilă concesionării. Şi, astfel, îi fac concurenţă celui care a declanşat procedurile despre care relatăm. N-am înţeles de ce tăcerea a luat locul dezbaterii, căci, până la urmă, este un lucru bun că un loc viran îl ajută pe deţinătorul unei şcoli de şoferi din oraş să-şi desfăşoare activitatea în condiţii bune. Singura remarcă, una cu caracter general, în lipsa celor punctuale, a privit existenţa sau, mai corect, inexistenţa unei evidenţe clare a domeniului public şi domeniului privat al municipiului Câmpulung. Mai cu seamă că sunt în derulare lucrările la noul Plan Urbanistic General. Faptul că se depista o ditamai suprafaţa scăpată inventarului de acum două decenii îi dădea răspunsul liberalului Lucian Ionescu, intrigat că tot apare la răstimpuri câte o „limbă” de pământ. Cu toate acestea, l-a ajutat şi Liviu Ţâroiu să se lămurească: „Nu este foarte clar. Lucrăm la el ca să-l facem clar. Acum, am dat o sarcină ca să se ocupe de ceea ce nu s-au ocupat.” 

Lipsa terenului din domeniul public, descoperită din întâmplare 

Pentru ca patronul şcolii de şoferi să poată beneficia de terenul solicitat, a fost nevoie ca Primăria să-şi însuşească respectiva proprietate scăpată documentelor oficiale ale instituţiei. Noroc cu cererea omului, căci aşa au aflat slujbaşii statului că municipiul are vreo 2.000 de metri pătraţi, despre care habar nu aveau că sunt ai statului, de vreme ce nu figurau în actele oficiale. Prin urmare, procedura menită să-l ajute pe întreprinzătorul particular să intre în posesia pământului a debutat cu formalitatea completării inventarului bunurilor care aparţin domeniului public al Câmpulungului – inventar asumat de aleşii în funcţie în toamna anului 1999 – cu această suprafaţă de 1.930 de metri pătraţi, situată în punctul Poligon. 

În afara adăugării acestui teren omis din „averea” publică a municipiului, al doilea vot al aleşilor, acordat la şedinţa din 31 iulie 2018, a fost în favoarea înregistrării în evidenţele Primăriei a imobilului. Valoarea lui – mai precizează hotărârea proaspăt adoptată – va fi stabilită printr-un raport de evaluare. 

Referatul şefei Serviciului Juridic, Administraţie publică, Emiliea Ilie, explică „descoperirea” celor aproape 2.000 de metri pătraţi: „Cu ocazia măsurătorilor efectuate de către Compartimentul Cadastru din cadrul Primăriei Câmpulung, conform planului de amplasament şi delimitare a imobilului, s-a constatat că terenul în suprafaţă de 1.930 de metri pătraţi nu este cuprins în inventarul bunurilor din domeniul public. Terenul este situat între Puntea Tonghioiu şi strada Calea Măgurii, zona Fabrica de Matriţe (fostul poligon auto).”, notează juristul şef Emiliea Ilie. 

Ceea ce s-a întâmplat la întrunirea Consiliului Local de luna trecută, şi anume ieşirea la iveală a încă unei suprafeţe deloc de neglijat, este consecinţa neactualizării domeniului public al municipiului vreme de două decenii. Cei care i-au lucrat expunerea de motive lui Liviu Ţâroiu – alt document obligatoriu, pe lângă proiectul de hotărâre – fac menţiunea că „iniţial, domeniul public al municipiului Câmpulung, inventariat în baza Legii nr.213/1998, privind bunurile proprietate publică, a fost însuşit prin Hotărârea Consiliului Local nr.72/1999 şi atestat prin Hotărârea de Guvern nr.447/2002, privind atestarea domeniului public al judeţului Argeş, precum şi al municipiilor, oraşelor şi comunelor din judeţul Argeş.”     

Şi de atunci tot apar terenuri şi clădiri, pe care aleşii le-au recunoscut, prin vot, ca proprietate a municipiului, imediat ce au fost depistate. Şi, de regulă, au fost depistate atunci când s-a arătat interesat de ele vreun privat, cum este şi cazul care constituie subiectul acestui articol. De altfel, expunerea de motive a lui Ţâroiu induce cititorului ideea de fructificare a suprafeţei din punctul Poligon, în prezent nefolosită: „Prin trecerea sa în inventarul bunurilor din domeniul public, ar putea face obiectul concesionării sau închirierii, în condiţiile legii.”

Aleşii au votat să fie scos la licitaţie 

Şi chiar aşa se va şi întâmpla, căci exact la aceeaşi şedinţă din 31 iulie 2018, în care imobilul a fost recunoscut ca fiind al urbei, aleşii l-au şi făcut util. Cum? Aprobând demararea procedurilor legale pentru concesionarea lui. Concesionare care se face prin licitaţie publică, pe care cel mai interesat s-o câştige este, fireşte, cel care a depus cererea la Primărie. Pe 11 iulie 2018, Cătălin Ion Leca, în calitate de reprezentant legal al firmei Muntenia Trans KLM SRL, s-a adresat autorităţilor în vederea obţinerii terenului, pe care doreşte să-l amenajeze, în scopul desfăşurării activităţilor premergătoare obţinerii permisului de conducere auto, categoria A. Neavând de ce să comenteze sau, mai grav, să respingă doleanţa cetăţeanului, care a stat la baza hotărârii, consilierii au ridicat mâna, dând „undă verde” formalităţilor de organizare a licitaţiei publice. 

Patronul a obţinut permisiunea de a dărâma coşul de fum 

Pe ordinea de zi a aceleiaşi dezbateri a Consiliului s-a mai aflat un punct care îl privea tot pe deţinătorul şcolii de şoferi amintite. Pe 12 iulie 2018, acesta a înregistrat o a doua solicitare la Primărie şi tot pentru a lua în concesiune o suprafaţă de 285 de metri pătraţi, în punctul „Centrală Termică Vişoi III”, pe strada George Topârceanu, poziţionată între sediul societăţii şi Şcoala Gimnazială „Theodor Aman”. Terenul îi este de trebuinţă lui Cătălin Leca pentru a efectua lucrări de drenare a apei pluviale şi acces la spaţiul comercial. „Pe terenul solicitat a fi aprobat spre concesionare se află un coş dezafectat al fostei centrale termice, în mărime de 4x4x6, care trebuie dărâmat, împiedicând scurgerea apei pluviale de pe terenul de la Şcoala „Theodor Aman”. Pe parcursul acestor ani, am avut mai multe probleme cu apa, intrându-mi în parterul clădirii pe care o deţin. La aprobarea acestei concesiuni, mă oblig să suport costurile dezafectării coşului de fum, fiind deja o ruină.”, le scrie aleşilor managerul de la Muntenia Trans KLM SRL. 

Şi în acest caz, legiuitorii locali au încuviinţat Executivului să pregătească licitaţia declanşată tot prin cererea patronului firmei. În afara scopului preluat în hotărârea de Consiliu – efectuarea lucrărilor de drenare a apei pluviale şi realizarea accesului în spaţiul comercial de la parterul clădirii -, patronul doreşte să amenajeze un loc pentru fumători şi recrearea angajaţilor şi cursanţilor.

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!