25/04/2025

2018, un an cu un pic de foială printre bugetarii Primăriei

Uitându-ne în spate, 2018 n-a fost chiar un an anost, dimpotrivă. S-a simţit un pic de mişcare în Câmpulung, nu multă, ca să nu ne ia cu ameţeli după atâtea mandate statice. Şi s-au mişcat şi ceva posterioare de pe scaunele cu care aproape se contopiseră, în mulţii ani în care le-au ros tapiţeria. Dar şi unele care n-apucaseră să le tocească, fie avansând, fie demisionând, fie transferându-se unde au crezut că le e mai bine. Consemnăm înaintea schimbărilor care au animat 2018, prin comparaţie cu trecutul recent, succesul lui Johnny Vlădescu de a-şi adăuga încă un an ca director carierei sale de şef al Pieţelor, începute în 2005. Managerul despre care Liviu Ţâroiu, într-o discuţie neoficială, mărturisea că este mai slab decât Liviu Popescu, rezistă în continuare în funcţie, în ciuda recunoaşterii că n-a făcut nimic vizibil în cea mai frecventată zonă comercială a Câmpulungului. Anul trecut trebuia să fie cel al reformării conducerii Pieţelor, care, conform votului din toamna lui 2017, se pricopsea cu un Consiliu de Administraţie. În 2018, doar s-a mimat o tentativă de „recrutare” a membrilor C.A., prin invitarea formaţiunilor politice să-şi desemneze reprezentanţi la şefia Pieţelor. Deasupra tuturor, în speculaţiile împrăştiate în târg, după comunicarea favoriţilor partidelor, trona un fost consilier local, Ion Ciortan, care a ratat şi Piaţa, şi ADP-ul. De aceea ni se pare că reuşita lui Vlădescu, un ins despre care n-am auzit, inclusiv de la cel mai important superior al său, decât cât de slab este, bate propulsarea lui Constantin Ivan ca secretar de stat la Ministerul Economiei.       

Promovarea lui Ivan – care ar trebui să fie „evenimentul anului” în amărâta politică locală – nu ne miră la fel de tare precum protejarea la nesfârşit a acestui director neperformant. Şi dacă făceai un Consiliu de Administraţie, cum şi-au propus politicienii, din ce-au găsit în disponibilul de partid, după ce-au dat la o parte bulgării de naftalină şi pânzele de păianjen… mai bine fără Consiliu de Administraţie. Izbânda pe 2018 a liberalului, cocoloşit la unison de majoritatea social-democrată şi aşa-numita opoziţie liberală, confirmă o practică valabilă peste tot în sectorul bugetar şi anume: cu prestaţii de zero barat, îmbătrâneşti director la stat. 

Între schimbările lui 2018, cea mai răsunătoare este ascensiunea lui Constantin Ivan, plecat din Consiliul Local direct la Guvern, în subordinea emotivului Andruşcă, remaniat între timp. PSD a înlocuit al doilea om în acest mandat, aducându-l la masa celor 19 pe Dumitrache, mai cunoscut la el în cartier decât trei sferturi din Consiliu. Umblă o vorbă că PSD-iştii intenţionează să facă şi a treia retragere din Consiliu, sacrificând o piesă de greutate pentru ei, având nevoie să umple golul lăsat de Grigore Stănescu. Şi cine este mai apropiată de domeniul medical decât şefa asistentelor şi moaşelor din judeţ, Estera Stămoiu?! Murmurul iscat printre halate o are pe doamna consilier personaj principal în telenovela demisiilor de la Spitalul Câmpulung şi nu ne-ar surprinde dacă vestea răspândită se adevereşte. Deşi varianta actuală, cu Marinela Cristian, nu arată deloc neinspirat. Şefa Economicului instituţiei de sănătate, o persoană, cel puţin la prima impresie, total diferită de precedentul director, în sensul bun al cuvântului, pare, în acest moment, cea mai în măsură să conducă Spitalul. Şi-apoi n-ar fi prima dată când un economist se află „la butoane”. Tot un economist conduce şi Ministerul Sănătăţii, dar, în cazul Câmpulungului, se aude că PSD o are în vizor pe consiliera locală Stămoiu, de vreme ce medicii nu sunt tentaţi de funcţie, câştigând mai bine din practicarea profesiei decât din exercitarea prerogativelor manageriale. Totuşi, o doctoriţă nouă, Iuliana Podea, a fost interesată să devină director medical, după Toma Berevoianu, cel care i-a făcut poftă de-o nouă demisie lui Grigore Stănescu.      

Schimbări de esenţă şi în subordinea lui Liviu Ţâroiu. A rămas şi n-a rămas fără secretarul Nicolae Ghinea, pensionat şi „reciclat” în corpul consilierilor personali ai primarului, unde o are colegă pe fosta directoare economică Nestor, pe care, în trecut, n-a pregetat s-o bălăcărească în public. Biata lui secretară, ocărâtă o viaţă de Ghinea, îl suportă şi ea pe mai departe şi, culmea, în acelaşi birou, vechiul fiind ocupat de succesoarea acestuia, Ramona Simion. Din nou, la fel ca la Spital, avem o înlocuitoare cu care altfel poţi să vorbeşti şi să te înţelegi. Transferul de ştafetă Ghinea – Simion întrece restul mişcărilor de trupe din Primărie şi instituţiile subordonate. 

Dintre angajaţii notabili, Primăria a rămas, în 2018, fără şef al Serviciului Juridic, prin transferarea la Bucureşti a Emiliei Ilie, şi şef al Contabilităţii, prin mutarea, din proprie dorinţă, a Roxanei Bragă la Evidenţa Persoanelor. „Marea pierdere” de la Juridic a fost acoperită rapid de Mihaela Filipescu, o angajată de la Venituri, lăudată de primar, în timp ce pe partea de economic am remarcat că directoarea Violeta Iarca o are des în companie, inclusiv la şedinţele Consiliului Local, pe Iuliana Husea. Şi nu ne-ar mira s-o propună în locul Roxanei Bragă.

Cea mai importantă instituţie a Câmpulungului a câştigat doi ADP-işti refugiaţi la Primărie, unde este cald şi bine, până la pensie: Liviu Popescu, la Serviciul Tehnic, unde, teoretic, are şi sarcini stradale, fiind responsabil de transportul public local, şi Ionuţ Ţuţea, la Personal, loc eliberat de Ramona Simion. În 2018, consemnăm al şaselea insucces la încercările de găsire a unui arhitect şef, care lipseşte taman într-o perioadă în care se scormoneşte centrul istoric şi urmează în planurile de reabilitare urbană clădirile publice şi private protejate prin lege.    

Continuăm cu alte feţe noi la Primărie şi Consiliul Local. ADP-ul s-a înnoit la vârf, caz în care a învins preferinţa lui Liviu Ţâroiu în faţa dorinţei partidului, care căuta să-l facă util în anii dinaintea pensionării pe Ciortan. Bogdan Pătru este noul director, a cărui experienţă căpătată în privat aşteptăm s-o vedem transpusă riguros pe străzi, poduri, spaţii verzi ş.a.m.d. Rămâne vacant şi nescos la concurs, după cele două eşecuri înregistrate în 2018, postul de jurist al Consiliului Local, dar, cinstit vorbind, nu i se simte lipsa, la ce oameni deştepţi avem în Consiliu, care le ştiu pe toate.

Să nu uităm Edilul, unde şefii Melania Voinescu şi Mihail Vasilescu au făcut schimb de funcţii: director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie. Adevărata schimbare la Edilul s-a produs la nivelul directorului economic, funcţie încredinţată lui Adrian Cartaleanu, după pensionarea Victoriei Creţu. 

Şi mai avem Muzeul, unde lui Alexandru Oprea, al cărui prim mandat de director s-a încheiat la sfârşit de 2018, i s-a prelungit colaborarea cu încă cinci ani.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!