6.9 C
Campulung Muscel
23/02/2024

Capitolul I CĂSĂTORIA Efeseni 3:14-15

ADEVĂRUL CREŞTIN

 

3.Căsătoria este realizată (creată, făcută) de Dumnezeu!

În această privinţă, din cuvântul care spune: „am să-i fac un ajutor potrivit pentru el” Geneza 2:18, putem înţelege un alt aspect al căsătoriei: aceasta nu este numai instituită şi reglementată de Dumnezeu, ci este făcută de El într-un mod concret, pentru fiecare personal. Dumnezeu nu fixează doar principiul: „nu este bine ca omul să fie singur” şi nici nu-i spune lui Adam: deşi eşti în rai şi ai tot ce-ţi trebuie, constat că nu este bine pentru tine, că ceva îţi lipseşte, – ci din constatarea făcută în gândul lui Dumnezeu a rezultat decizia Sa: „am să-i fac”. O, Dumnezeul nostru nu este doar Acela care stabileşte principii, care stabileşte reguli şi reglementări, ci El Însuşi împlineşte reglementările pe care le stabileşte: „am să-i fac un ajutor potrivit pentru el”. Prin acest cuvânt, Dumnezeul Creator a1 Universului din Geneza 1 este, în Geneza 2, Dumnezeul Creator al unui ajutor potrivit pentru om.

Dacă El spune: „nu vă înjugaţi la un jug nepotrivit”, înţelegem că împlinirea acestui lucru este posibilă doar prin ceea ce face Dumnezeu, căci numai El ştie care persoane se potrivesc între ele. Deşi noi suntem aparent toţi la fel, caracterele noastre sunt atât de deosebite; avem slăbiciuni în adâncul fiinţelor noastre care ies mereu la iveală, surprinzându-ne prin puterea de germinare şi prin gravitatea manifestărilor.

Cum şi cine să potrivească acest caracter al soţilor, în afară de Dumnezeu? El cunoaşte chipul nostru şi detaliile lui lăuntrice; bun sau rău, cu lipsuri sau calităţi, acesta este! Şi anume, acesta-i „negativul” căruia îi face „pozitivul”, asemeni unui sculptor care toarnă un model, acel caracter care să se potrivească exact în gândire, în simţăminte, în trăsături fizice, astfel încât să meargă împreună într-un jug potrivit de Dumnezeu.

„Am să-i fac un ajutor potrivit pentru el” – este un cuvânt de referinţă cu privire la căsătorie, din care putem reţine despre Dumnezeu o trăsătură care străluceşte în contextul acestor preocupări: Dumnezeu este Cel ce face căsătoria, El este creator al căsătoriei. Numai după ce „Domnul Dumnezeu a făcut o femeie (luată din om) şi a adus-o la om”, a fost posibilă căsătoria, dar nu ca o simplă asociere prin legământ între două persoane, ci împlinirea ei, ca o unitate organică, ce exclude în acelaşi timp ruşinea goliciunii Geneza 2:22-25. Şi numai această căsătorie făcută de Dumnezeu este durabilă şi nu trebuie despărţită de om: „Deci ce a împreunat (a legat organic, a căsătorit, a făcut) Dumnezeu, omul să nu despartă” Matei 19:6.

Sunt astfel trei posibilităţi, trei căi prin care oamenii se pot căsători.

Doi tineri se căsătoresc prin decizia lor simplă, întemeiată pe dorinţa lor reciprocă, cunoscută şi acceptată, care validează în felul acesta răspunderea şi libertatea ce o au faţă de căsătorie.

Ca o altă cale, doi tineri pot fi căsătoriţi de oameni (de prieteni, de fraţi sau de părinţi). Ionadab, prietenul intim al lui Amnon, este unul dintre multele exemple ale oamenilor care întreprind căsătoria celorlalţi. Poate fi ori laşitate, ori abandonarea sau amânarea răspunderii tinerilor, ori abuz de autoritate din partea altora şi aceasta va face ca atunci când lucrurile nu vor fi bune, tinerii să dea vina pe ceilalţi: părinţii, care s-au amestecat! Dar tu, de ce i-ai lăsat peste ascultarea în Domnul? Prietenii, care au spus…! Dar tu, de ce ai ascultat? Fraţii, care m-au sfătuit să fac lucrul acesta! Dar tu, de ce ai acceptat? Nu ştiai că Făcător al căsătoriei este numai Dumnezeu, care singur poate face un ajutor potrivit?

A treia cale este aceea în care doi tineri sunt căsătoriţi de Dumnezeu. Când Domnul Hristos spune: „ce a împreunat Dumnezeu (sau ce a unit Dumnezeu, sau cei pe care i-a căsătorit Dumnezeu), omul să nu despartă”, Îl priveşte pe Tatăl Său ca Autor al acestei căsătorii. Doar Dumnezeu poate împlini după gândul Său această instituţie, care este căsătoria, pentru că numai El singur cunoaşte ajutorul potrivit pentru fiecare dintre noi. (continuare în numărul viitor)

Adunarea Creştină Betel Câmpulung, strada Matei Drăghiceanu, nr. 3.  

Telefon contact: 0745.021.424

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!