Ordinea de zi pregătită pentru şedinţa Consiliului Local de la sfârşitul lunii noiembrie a suferit câteva modificări anunţate de Liviu Ţâroiu înainte ca aleşii să intre în dezbaterea proiectelor de hotărâri. Prima: introducerea în regim de urgenţă a unei hotărâri legate de Centrul de Zi destinat persoanelor vârstnice, programat a se înfiinţa în fosta Piaţă Grui. A doua: cererea Muzeului Municipal, care a încasat nişte bani în plus faţă de ce şi-a propus, de a-i suplimenta veniturile şi, concomitent, cheltuielile cu suma de 22.300 lei. A treia: solicitarea echipei de proiect „Schimbă-ţi viitorul!”, conduse de directoarea Violeta Iarca, de a se împrumuta din excedentul bugetar cu 500.000 lei. Şefa Economicului le explica aleşilor, ca să-i convingă să-i acorde împrumutul, că, poate, nici nu va fi nevoie de toţi aceşti bani până la sfârşitul anului, dar cere atât de mult, ca să fie sigură că-i ajung.
Echipa din „Schimbă-ţi viitorul!” a rămas fără bani
Erata ajunsă la consilierii municipali, la începutul întrunirii din 29 noiembrie 2018, suna astfel: „Se aprobă utilizarea unei sume din excedent pentru acoperirea temporară a golurilor de casă, provenite din decalajele între veniturile şi cheltuielile secţiunii de dezvoltare în anul curent. (…) Propunem spre aprobare suma de 500.000 lei (…), pentru proiectul „Schimbă-ţi viitorul! Dezvoltarea socială şi economică a persoanelor din zona de Nord a Municipiului Câmpulung.” Această sumă va fi necesară până la primirea sumelor de la M.D.R.A.P.F.E. (n.r. Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene), conform cererilor de rambursare.”
În plenul dezbaterilor, directoarea executivă, care este managerul unui proiect ce pare departe de a-şi atinge scopul declarat, a detaliat necesitatea de a folosi economiile municipiului pentru proiectul cu nevoiaşii. Nevoiaşi care nu se lasă nici morţi înscrişi în proiect, după cum avea să se plângă, după şedinţă, primarul Liviu Ţâroiu, la întâlnirea despre GAL. „Fiecare cheltuială este finanţată dintr-un venit. La proiectele cu fonduri europene, ele sunt finanţate din subvenţii de la bugetul de stat şi din fonduri externe nerambursabile. Am avut, în 2016, o prefinanţare, care s-a cheltuit. Pentru a putea face în continuare cheltuieli, putem să ne împrumutăm temporar la excedent. Este vorba despre utilizarea temporară a unei sume din excedentul bugetar al anilor precedenţi. Principiul restituirii banilor cheltuiţi este principiul rambursării. Ca să avem cum să solicităm rambursarea unor sume, trebuie întâi să le cheltuim. Până la sfârşitul anului, avem nevoie de o sumă estimată de 500.000 lei. Poate, nu se cheltuieşte în totalitate, dar am zis să fie o sumă acoperitoare până la finele anului.”, a susţinut în faţa aleşilor Violeta Iarca.
Într-un an, de când a început să se deruleze proiectul, s-a consumat prefinanţarea primită, 756.000 lei, folosiţi de Primărie, împreună cu Direcţia de Asistenţă Socială şi Şcoala fostă nr.2. În cele peste 7,5 miliarde de lei vechi intră inclusiv amenajările. Adică investiţia de creare a unui centru multifuncţional, care oferă servicii sociale şi medicale, în incinta fostei Şcoli nr.5.
„Urmează să facem cheltuieli în continuare, ca să le cerem la rambursare, şi-a reluat Iarca explicaţiile. Cheltuieli legate de derulare, în funcţie de activităţi: salarii, subvenţii care se acordă pentru persoanele care au făcut parte din grupul ţintă şi au fost implicate în cursurile de formare profesională, asigurarea serviciilor de catering pentru centrul multifuncţional, unde funcţionează „After School-ul”. Şi alte tipuri de cheltuieli. Pe parte de materiale, avem în execuţie 135.000 lei. Înseamnă că pentru această sumă s-au făcut achiziţiile publice şi s-au făcut şi plăţile. Şi mai avem pe parte investiţională, legată de amenajarea centrului, 150.000 lei.”
Împrumutul, dă asigurări aceasta, la unison cu primarul, nu va depăşi termenul de o lună. „Noi am cerut un împrumut pentru o perioadă de 30 de zile, din excedentul bugetar, ca să cheltuim o lună, până ne vin aceşti bani înapoi.”, s-a alăturat cu lămuriri şefei Economicului Liviu Ţâroiu. „E mult până când venim cu o primă cerere şi ni se rambursează. Pentru că acei bani se utilizează în continuare. Noi am depus o cerere de prefinanţare, pentru că în continuare se pot depune cereri de prefinanţare, să mai obţinem o prefinanţare. Dar n-am putut-o obţine, pentru că în execuţia noastră la Ministerul Dezvoltării nu apărem cu toată prefinanţarea iniţială consumată. Atunci, ne-au zis să consumăm toată prefinanţarea, de 756.000 lei, ca să putem să depunem o altă cerere. (…) În cerere, noi prindem perioade mai mari. Ultima cerere este de 295.000 lei, care înseamnă trei luni. Şi-acolo sunt şi cheltuieli cuM.B.