21.9 C
Campulung Muscel
23/07/2024

La Câmpulung, doar depuneri de coroane la Mausoleul de la Mateiaş

Ziua Naţională a României a fost marcată şi în zona Câmpulungului cu mai puţin fast decât în alte localităţi ale Muscelului, sărăcia punându-şi amprenta şi pe această mare sărbătoare a românilor de pretutindeni. N-au fost manifestări cultural-artistice, ca-n vremurile bune, ci doar depuneri de coroane şi fasole cu cârnaţi.

Astfel, începând cu ora 11.00, Comenduirea Garnizoanei Câmpulung a organizat ceremonialuri militare şi religioase la Cimitirul de onoare româno-german din Lereşti, Mausoleul Mateiaş, Cimitirul Gura Pravăţ, din Dragoslavele, Cimitirul Biserica Adormirii Maicii Domnului, tot din Dragoslavele, şi la monumentul ridicat în memoria primului ofiţer român căzut la datorie în Primul Război Mondial, locotenent-colonel Gheorghe Poenaru Bordea, situat în comuna Dâmbovicioara, la Dealul Sasului.

Administraţia de la noi a sărbătorit Marea Unire şi Centenarul la Mausoleul Eroilor de la Mateiaş, printr-o defilare a cadrelor militare ale Garnizoanei Câmpulung, primarul Liviu Ţâroiu primind onorul militar, alături de locotenent colonelul Ionuţ Ilinca şi subprefectul Adrian Bughiu. Au mai participat adjunctul şefului Poliţiei Câmpulung, comisarul Marius Şendroiu, locotenent colonelul Ovidiu Nicolae Stănescu, comandantul Unităţii CBRN din Câmpulung, maiorii Cristian Bărbulescu şi George Tănase, comandantul şi adjunctul Detaşamentului de Pompieri Câmpulung, maiorul Liviu Radu, comandantul Detaşamentului 7 Jandarmi Câmpulung, generalul Nicolae Popescu, senatorul Gheorghe Marin, secretarul de stat Constantin Ivan, viceprimarul Mărgărin Blidaru, consilierul judeţean Maria Cotenescu, consilierii locali Cornel Băjan, Marin Stanciu, Ion Iliescu, Ionel Dumitrache, Ionel State, Bogdan David, Florin Pană, Cristinel Creţu, Constantin Staicu, Gheorghe Sârbu, Sergiu Cicu, Stelian Anastasie, directorul Liceului Tehnologic Auto, Florin Bivol, preşedintele ALDE Câmpulung, fostul primar Gheorghe Oancea, reprezentanţi ai revoluţionarilor şi veteranilor de război.

Prefectura a impus un protocol la ceremoniile de Centenar, iar partidele politice l-au încălcat

În afară de membrii administraţiei locale, ai instituţiilor militare, au mai depus coroane de flori Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”, dar şi alte asociaţii ale veteranilor de război şi revoluţionarilor. Nu au lipsit nici reprezentanţii partidelor politice, asta în contextul în care Prefectura Argeş a trimis invitaţii de participare la sărbătoarea Marii Uniri, prin care a impus cine să depună coroane de flori: parlamentarii de Argeş, reprezentanţii Prefecturii şi ai Consiliului Judeţean, ai Primăriei şi ai Garnizoanei. Potrivit invitaţiei transmise de prefectul Emilian Dragnea, niciun partid politic nu ar fi avut voie să depună coroane la Monumentele Eroilor, în cadrul ceremoniilor organizate cu ocazia Centenarului. Plus că s-a specificat clar ce trebuie scris pe cele două lente ale coroanelor, pe cea din stânga: „Omagiu Făuritorilor unităţii neamului român/Recunoştinţă eternă eroilor patriei”; iar pe cea dreaptă: numele instituţiei. Dar acest protocol nu a fost respectat nici unde, reprezentanţii partidelor politice înfiinţându-se cu jerbele înaintea celor îndreptăţiţi să cinstească memoria eroilor români căzuţi în Primul Război Mondial, adică veteranii de război şi foştii deţinuţi politici.

În restul localităţilor din Muscel, la festivităţi au participat reprezentanţi ai administraţiilor locale, politicieni, veterani de război, elevi şi profesori, reprezentanţi ai unităţilor militare din Câmpulung şi alţi invitaţi, care au adus un pios omagiu şi recunoştinţă eternă eroilor căzuţi la datorie, pentru reîntregirea României Mari.

Chiar dacă a fost an Centenar, în municipiu, manifestările au fost slăbuţe. Nu s-au mai depus coroane la Monumentul Eroului Necunoscut din Piaţa Jurământului şi a lipsit parada militară. Edilul Liviu Ţâroiu a motivat lipsa manifestărilor mai fastuoase din cauza militarilor, care au primit ordin să fie prezenţi doar la cimitirele eroilor, şi nemţeşti, şi româneşti, din Muscel, şi să defileze doar la Bucureşti şi Alba Iulia. Dar, contrar celor spuse, la Curtea de Argeş a fost organizată o expoziţie de tehnică militară, iar soldaţii, la lăsarea serii, au făcut o retragere cu torţe. 

„1 Decembrie este ziua noastră, a tuturor celor care gândim şi simţim româneşte. În anul Centenarului Marii Uniri, să celebrăm trecutul şi să privim cu optimism spre viitor. Aniversarea Marii Uniri este despre libertate, despre cum se poate îndeplini un ideal, dacă toate energiile unei naţiuni sunt puse împreună în slujba unui ţel comun. Semnificaţia acestei zile să ne fie permanent o sursă de inspiraţie pentru a construi o ţară, demnă şi unită în jurul unor proiecte majore. Aducem un omagiu predecesorilor care au slujit cu cinste şi devotament naţiunea română, făcând posibilă împlinirea acestui ţel.”, a fost mesajul primarului Liviu Ţâroiu, transmis la Mausoleul de la Mateiaş, cu prilejul sărbătoririi Zilei Naţionale a României. 

 

ASCM, prezentă la Mausoleul de la Mateiaş 

De Ziua Naţională a României şi cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire, Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” a ales să fie prezentă în cel mai special loc pentru eroi şi anume la Mausoleul Eroilor de la Mateiaş. Mai mulţi membri ai ASCM au participat, alături de autorităţile locale şi judeţene, la o slujbă de cinstire a martirilor care au dus faptele de armă dincolo de moarte, pentru reîntregirea ţării, fapt care, în acest an, de Centenar, nu a fost uitat de reprezentanţii ASCM, care, la sfârşitul evenimentului de la Mateiaş, au depus o coroană de flori la zidul ce desparte lumea de astăzi de eroii războiului care îşi duc odihna veşnică în osuarul Mausoleului. 

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!