12 C
Campulung Muscel
16/03/2025

Staţiunea turistică de interes naţional Dâmbovicioara îşi primeneşte defileul

 

Ca să arate că-şi merită statutul recunoscut oficial în acest an, de staţiune turistică de interes naţional, autorităţile comunei Dâmbovicioara se ocupă de punerea în valoare a obiectivelor turistice. S-a cumpărat o barieră rutieră modernă la intrare în Defileul Dâmbovicioara, Primăria şi-a refăcut stocul de bilete şi a şi contractat câteva lucrări de amenajare exterioară a Peşterii Dâmbovicioara. Iată în continuare la ce sume s-au făcut cele mai recente „cumpărături” ale Primăriei localităţii de la margine de Muscel şi în ce contau îmbunătăţirile dispuse de edili.        

Primarul Dumitru Secăreanu, de la Dâmbovicioara, colaborează cu firma piteşteană Argedava Construct SRL şi la lucrarea de instalare a unor bariere rutiere. Într-o ediţie trecută, v-am informat că societatea respectivă a prins un contract de refacere a drumurilor locale Sub Oratia Deal, Sub Oratia Vale, Muchia, Izvor şi Fundul lui Bobei – praguri de fund Sub Oratia Vale. Câştigătorul contractului se obliga să execute cinci praguri de fund din gabioane pe pârâul Sub Oratia Vale şi subzidirea apărărilor de mal existente, conform normativelor în vigoare şi proiectului tehnic. Pe 22 octombrie 2018, contractul a fost atribuit societăţii Argedava Construct SRL, la un preţ de aproape 290.000 lei. 

Achiziţia barierei a fost întreprinsă de Primăria Dâmbovicioara pe 23 noiembrie 2018, procedura fiind finalizată trei zile mai târziu. Autorităţile locale de la margine de Muscel au cheltuit, până la ultimul leu, suma propusă: 6.700 lei (1.438,26 euro). Ce are de făcut ofertantul de aceşti bani? Să construiască soclul din beton, să achiziţioneze elemente de prindere (mufe, bride, bandă, dibluri), să procure, să transporte şi să monteze bariera rutieră electromagnetică, cu braţ reglabil, la intrare în Defileul Dâmbovicioara, prevăzută cu telecomandă atmosferă 2 canale, buton de revenire, doze de legătură. În plus, trebuie s-o programeze şi s-o pună în funcţiune. Instalaţia comandată de primarul Secăreanu are următoarele caracteristici prezentate pe site-ul de achiziţii publice: „barieră electromecanică, braţ reglabil telescopic de la 3,6 la 6 m, pentru uz intensiv, alimentare 220 VAC, motor 24VDC, viteza de deschidere 36s, receptor radio inclus, lampă de semnalizare şi accesorii de montaj, montaj pe dreapta.”

În legătură cu acelaşi obiectiv, administraţia locală a comunei turistice a contractat de la societatea câmpulungeană G.I.G. SRL biletele de intrare în Defileul Dâmbovicioara. O achiziţie întreprinsă tot în luna noiembrie, care a costat Primăria 588 lei. Aproape 700 lei, cu TVA. De altfel, acest tip de tranzacţie se produce regulat, vânzătorul fiind aceeaşi tipografie din Câmpulung.  

Un alt contract pe partea turistică, încredinţat, la finele lunii octombrie, unui partener constant al Primăriei Dâmbovicioara are ca obiectiv lucrările de amenajare exterioară a Peşterii Dâmbovicioara. O investiţie în valoare de 4.100 lei (4.879 lei, cu TVA), atribuită firmei Argedava, din Piteşti, în a cărei grijă au intrat lucrările de amenajare la Peştera Dâmbovicioara. Mai exact, executarea temeliei şi zidului din BA pentru montarea porţilor de acces în Peştera Dâmbovicioara; executarea lucrărilor de betonare a marginii terasei; executarea zidului de sprijin pentru susţinerea malului din beton armat şi piatră brută de carieră, la scările de acces către Peştera Dâmbovicioara; procurarea lemnului, confecţionarea şi montarea porţii de acces în Peştera Dâmbovicioara. Potrivit descrierii lucrării, „lucrările de construcţii includ: săpături; fundaţii beton armat; umpluturi; pereţi din cărămida, BCA, piatră naturală – Montat Cofraj Doka; confecţionat şi montat oţel beton; turnat beton în plăci, stâlpi grinzi; tencuieli; finisaje interioare şi exterioare (tinci, glet, lavabilă) – lucrări de rigips (placări rigips, pereţi despărţitori, tavan fals) – placări ceramice (faianţă, gresie, piatră, etc.) – tâmplărie PVC – instalaţii electrice, sanitare, termice. La cerere se pot executa orice alt tip de lucrări în construcţii.”, prevede anunţul de licitaţie.

În această primăvară, Argedava s-a ocupat şi de lucrările de amenajare a chioşcului la intrare în Defileul Dâmbovicioara, câştigate la un preţ de aproape 10.000 lei. Bani în contul cărora i s-a cerut să execute „o construcţie realizată din fibră de sticlă, tip sandwich, cu spumă poliuretanică rigidă, care asigură izolaţie atât termică, cât şi fonică; tâmplărie realizată din aluminiu alb, cu geam de 4 mm; podea realizată din pal hidrofugat protejat, cu un strat de polyester, fixat pe cadru metalic; dotări: instalaţie electrică compusă din: întrerupător, siguranţă 16 amperi, priză, priză pentru telefon, lampă/corp neon, şi presetupa montată la exterior pentru racordare la reţeaua electrică.” Preţul includea racordare la reţeaua electrică, transport, manipulare. Garanţie: 24 luni. 

Aproape 35.000 lei a costat bugetul comunei achiziţia de panouri cu mesaj permanent. Furnizorul este firma Brav Wood Vâlsan, din comuna Muşăteşti, care a livrat Primăriei totemurile şi panourile informative la intrare/ieşire din localitate. Şi tot în această toamnă, a comandat firmei Domino Smart Cons SRL, din Bucureşti, realizarea unei strategii locale pentru dezvoltarea turismului, preţul contractului apropiindu-se de valoarea de 35.000 lei.

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!