12 C
Campulung Muscel
16/03/2025

Ce spun primarii despre referendum

În urma referendumului ce a ridicat discuţii la nivel local, naţional şi internaţional, în mai multe localităţi s-a vorbit despre numărul persoanelor prezente la vot, dar, mai ales, care ar fi presupusa cauză a absenteismului. Am stat de vorbă cu primarii comunelor din zona Muscel, iar în cea mai mare parte s-a pus problema modului în care a fost formulată întrebarea de pe buletinul de vot, dar şi pe faptul că, la ora actuală, asemenea probleme mai sunt de interes doar pentru persoanele de vârsta a doua sau a treia. În Muscel, cea mai slabă prezenţă s-a înregistrat în comuna Bughea de Sus, un procent de 10,80%, iar cea mai mare prezenţă la vot a fost în comuna Dâmbovicioara, cu un procent de 37,17%.

Ştefan Benonie, primarul comunei Aninoasa

„Este o obligaţie a tuturor cetăţenilor. Ce votează nu ne interesează, doar să voteze este important. Eu le-am spus aşa: dacă mă iubiţi pe mine, votaţi, că aşa e frumos şi dacă vă place e problema voastră. Am fost întrebat ce întrebări sunt la vot şi ce să facă, eu le-am spus: răspundeţi ce vă duce mintea, că nu poţi să le spui… sunt oameni mari. Eu am votat. Mulţi mi-au zis că de ce întrebarea este aşa, însă sunt şi mulţi care au boicotat referendumul. E uşor să audă omul la televizor asemenea lucruri… Avem o datorie de vot. Dacă ieşeam toţi, se vedea cine a votat cu „Nu”, cine cu „Da”, iar apoi se trăgea linie şi se vedea. Trebuia să avem un număr de 90-100% votările, că noi ne-am câştigat un drept. Cred că toată lumea îşi putea face timp. Nu era de votat primar sau altele, era o temă importantă. Dacă era PSD implicat, vă spun că era peste 70-80% prezenţa la vot”. 

Vasile Leau, primarul comunei Boteni

„A fost prezenţa care a fost peste tot. Nu s-a implicat nimeni în nicio campanie. Oamenii ce au vrut, aia au făcut. Cred că m-aş fi aşteptat la mai mult. Oricum, au votat, din ce am văzut, mai mult cei în vârstă. Eu am votat, sunt cetăţean al acestei ţări şi, ca obligaţie a oricărui cetăţean, merg să votez, mă exprim acolo prin vot. Au lipsit atât de mulţi, pentru că nu au avut interes. Tema este foarte importantă. Marea majoritate în România suntem ortodocşi. Biserica trebuia să îşi asume acest referendum, nu şi l-a asumat. Cine fură mireasa la o nuntă de gay?”

Dorel Ion Tănăsescu, primarul comunei Bughea de Jos

„Destul de slabă a fost prezenţa. Eu mă aşteptam la mai mult, având în vedere că 90% din comunitate sunt creştini ortodocşi, însă s-au remarcat creştinii de altă credinţă, cei după Evanghelie şi tot aşa. E prima dată când votează ei şi au fost prezenţi într-un număr foarte mare la vot. Este o vină şi a Parlamentului, a celor care au formulat întrebarea. Formularea ei este destul de complexă şi a lăsat loc de îndoială. Eu am votat, chiar dacă şi eu am fost îndoit, dar am zis că să îmi fac datoria ca cetăţean şi să vedem ce se întâmplă. Dacă se făcea menţiunea acolo cu: sunteţi de acord cu modificarea Constituţiei conform celor hotărâte de Parlament referitor la familie, cred că venea lumea toată. Lumea foarte suspicioasă că nu cumva să se modifice alte lucruri, în special cu ce se discută în media. Sau, cel puţin, să fi spus legea nr… Pentru acest lucru, lumea nu s-a prezentat la vot. Toţi românii sunt de acord cu familia tradiţională. Nu au fost influenţaţi de nimeni, de nimic, însă întrebarea a fost o problemă.”

Claudius Ciobanu, primarul comunei Cetăţeni

„Prezenţa la noi a fost foarte slabă, nu că ne-am fi aşteptat la mai mult, dar asta este atitudinea cetăţenilor. În primul rând, nu au acordat importanţă, în al doilea rând, au fost sceptici în privinţa întrebării, plus că la noi, la ţară, oamenii au ales să muncească la câmp sâmbătă, duminică au fost mai mult bătrâni, pensionari şi puţini tineri. Am avut şi voturi cu „Nu” la referendum, dar, în rest, toţi suntem pentru familia tradiţională”.

Marian Toader, primarul comunei Lereşti

„La noi în comună, mai trebuiau 20 de voturi ca să trecem pragul în această zonă. Oricum, am rămas uimit de slaba prezenţă. Şi noi am fost la vot,  nu am votat nici pentru mine, nici pentru Dragnea, am votat pentru tema referendumului. Dacă lor asta le-a rămas în cap, nu am ce să fac. Eu mă gândeam la cel puţin 50% prezenţă. După mine, unul, cred că şi întrebarea a fost ambiguă. Dacă se punea punctual pe articolul cutare sau explicau mai pe înţeles, mulţi se duceau. Părerea mea este că a fost nepăsare sau indiferenţă. Oricum, le mulţumesc tuturor celor care au votat şi colegilor mei pentru implicare”. 

Ion Băcioiu, primarul comunei Dragoslavele

„A fost ca la nivel de ţară. Mă aşteptam la mai mult, dar oamenii au lipsit. Nu ştiu… fiindcă şi mediatizarea asta i-a dat peste cap. Eu am votat, tema bineînţeles că mi s-a părut importantă. Ştiu şi eu ce s-a întâmplat? Numai oamenii ştiu mai bine de ce au ales asta”.

Ion Pădureanu, primarul comunei Godeni

„La referendum, prezenţa a fost scăzută, mă aşteptam la mai mult, dar nu ştiu de ce nu au votat. Eu am votat, că am înţeles. Tema este bună, schimbarea de soţi cu bărbat şi femeie este importantă, aceştia suntem noi, aşa trebuie să rămânem. Multe persoane nu au înţeles nici întrebarea, problema mare că nu a fost de ajuns explicat ce se vrea prin această modificare a Constituţiei. Toată lumea spune că nu ştiu ce face PSD, nu ştiu ce face Dragnea, dar nu, a fost schimbarea sintagmei „soţi” cu „bărbat-femeie”. Dar nu s-a înţeles şi lumea a fost derutată”. 

Gheorghe Matei, primarul comunei Mihăeşti

„Era de aşteptat să fie slabă prezenţa. Oamenii percep evenimentul ca atare. În sensul că Biserica Ortodoxă şi-a luat un agajament pe care nu ştiu din ce motive nu s-au mai implicat şi nu au chemat oamenii la vot, nu li s-a explicat oamenilor care este sensul şi, mai ales, întrebarea aiurea nu a fost înţeleasă de oameni, dar şi taxarea de către popor. Oamenii s-au săturat de promisiuni şi vedeţi cum taxează? Oamenii taxează aceste frământări… eu am votat, sunt creştin. Ştiam care este sensul şi am votat. Nu îmi convine ca nepoţii mei să suporte alte anomalii. Cu toate că fiecare este liber să îşi aleagă stilul de viaţă, avem dreptul de a alege”. 

Ion Banzea, primarul comunei Poienarii de Muscel

„A fost slăbuţă prezenţa. Oamenii nu au fost informaţi. După ce a trecut referendumul şi am stat de vorbă cu ei îmi spuneau: nu am înţeles, nu am înţeles nici întrebarea. Mă aşteptam să fie mai mulţi, dar s-au speriat de întrebare. Dacă s-ar fi făcut campanie, să înţeleagă oamenii despre ce este vorba. Eu am votat, sunt familist convins, am soţie, copii. M-am născut ortodox, vreau să rământ ortodox”.

Ionel Dulamă, primarul comunei Rucăr

„Puţină prezenţă. Ne aşteptam la mai mult, dar cred că… nu ştiu, probabil că cei care au mers şi i-au convins să nu meargă la vot, nu ştiu pe ce motiv, au fost mai convingători decât noi. Discuţii au fost cu cetăţenii, preoţii au discutat cu ei, i-au convins, oarecum, la un moment dat, să participe. Ne aşteptam să vină mai mulţi. Poate şi întrebarea de pe buletinul de vot era bine să fie mai concretă. Domnule, eşti de acord să fie bărbat cu familie, să nu mai fie legat de Parlament, iar oamenii înţelegeau. Eu, unul, am votat”.

Tudorel Vasile Miriţă, primarul comunei Schitu Goleşti

„În comuna noastră, la 19,01… redusă. Nu, nu mă aşteptam la mai mult. Ce se întâmplă… întrebarea de pe buletinul de vot a fost prost adresată, trebuia să fie cumva mai explicită. Au fost situaţii în care oamenii s-au prezentat la secţie, au citit întrebarea care era pe buletinul de vot, spre consultare, în faţa secţiei, şi au refuzat să mai intre să voteze. Din punctul meu de vedere, aceasta este cauza principală a slabei participări la referendum. Apoi şi timpul scurt, probabil, nu a fost mediatizat destul de mult, toate acestea au concurat la această slabă prezenţă. Tema a fost bună, eu am participat la vot, am votat. Dacă se mai punea o virgulă cu „sunteţi de acord cu reforma adoptată în Parlament”, în sensul definirii familiei ca fiind formată din bărbat şi femeie şi, atunci, nu mai era loc de interpretări şi vă spun că prezenţa era numeroasă, că, până la urmă, toţi suntem cumva creştini. Era necesar acest referendum, dar poate nu în această perioadă sau dacă mai puteam să îl legăm de mai multe puncte petru revizuirea Constituţiei”. 

Paul Ion Marin, primarul comunei Stoeneşti

„Aici, prezenţa a fost bună. Aşa, după cum nu s-a făcut niciun fel de propagandă, să ştiţi că am avut o prezenţă bunicică. Era normal să fie mai mulţi, dar faţă de ceea ce s-a votat în ţară, eu sunt mulţumit. Totdeauna, oamenii la ţară sunt mai serioşi puţin, mai ales la ce se referea acest referendum. A fost şi puţin dezinteres, pentru că, oricum, toată populaţia României nu este atât de bine pregătită ca să agreeeze tot ce spun politicienii, pentru că politicienii nu au făcut prea multe pentru ei şi populaţia este puţin cam descurajată. Aşa este peste tot. Eu, unul, am votat. Mediul rural, într-adevăr, chiar a susţinut referendumul, însă a fost puţin dezinteres faţă de politicul ţării noastre”. 

Ion Boncoi, primarul comunei Valea Mare Pravăţ

„Foarte slabă a fost prezenţa la noi. Cel mai bine a fost la aceştia la Gura Pravăţ. Adevărul e că de la întrebarea aia cu „Da” sau „Nu”. Păi, nu ştia el omul cult, d-apăi săracii, românaşii mei, de unde să ştie. La Valea Mare chiar mă aşteptam la mai mult, dar mi-au zis, dacă era pentru primar sau altceva veneau, dar la astea nu vin. Le-am zis şi eu să vină, să fie bine, să nu ieşim în minus, dar şi eu nu au înţeles referendumul, pentru că trebuia să dea concret, să spună ce vor să facă, să le explice. S-a lăsat loc de interpretare mult”.  

Petre Andrei, primarul comunei Hârtieşti

„Dacă am lăsat omul să voteze pe conştiinţa lui şi tot cum a gândit el, aşa a fost. Nu toată lumea la ţară se uită la televizor, mai ales când e recolta afară, deci nu toată lumea a înţeles ce trebuia. Omul e liber să gândească cum vrea. Au mai avut şi de lucru la ţară, au preferat să facă treabă, ei nu prea înţeleg chestia asta, aşa cum e… cel care e mai tânăr, am întrebat nişte tineri: voi ce ziceţi? Mergeţi la vot? Nu păreau prea încântaţi, interesaţi… este diferenţă între alegeri, trebuia să fie mai multă responsabilitate. Eu am votat, pentru că familia, când a fost făcută, aşa a fost… bărbat şi femeie… Adam şi Eva, nu doi bărbaţi. De ce nu a făcut Dumnezeu aşa cum vor ei să schimbe? Eu aşa înţeleg: familia e din bărbat şi femeie. Aşa a lăsat Dumnezeu, aşa trebuie să fie. Am şi eu băieţi şi merg cu ei pe drum şi îmi spun: uite, se pupă doi bărbaţi…”

Leonard Şerban, primarul comunei Vlădeşti

„La prezenţă, suntem sub media pe ţară. Oamenii au fost informaţi, alegerea a fost a lor. Eu am votat, bineînţeles. Referendumul acesta, strict din punctul meu de vedere, nu aş fi de acord ca familii de acelaşi sex să aibă aceelaşi drepturi ca o familie tradiţională. Nu sunt de acord ca viitorul copiilor mei să fie influenţat de diverse lucruri care nu mi se par normale. Nu putem stabili noi, dar asta este părerea mea”. 

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!