Pe lângă spectacolele de muzică uşoară şi populară, momente din programul Zilelor Câmpulungului pe placul publicului muscelean, cea mai gustată secvenţă – la propriu – dintre acţiunile pregătite de sărbătoarea municipiului a fost expoziţia de pictură pe dulciurile produse de Cofetăria „Un băiat şi o fată”. Doamna Florina Vuţei şi colaboratoarele sale, maestre în arta dulce, apreciată de toate vârstele, au asigurat premiera ediţiei a XX-a a evenimentului „Împreună pentru Câmpulung”, printr-un vernisaj cu totul special: „Grafică dulce”, având-o ca autoare pe Daniela Vătăşescu, pictoriţa de prăjituri, care a transpus pe marţipan creaţiile colegilor de breaslă care preferă pânza. O încântare pentru ochi şi papilele gustative, manifestării având în centru echipa de la „Un băiat şi o fată” i se datorează ineditul acestei ediţii rotunde a Zilelor Municipiului, care trebuia să aibă un plus faţă de sărbătorile din trecut. A contribuit la acest plus şi Florina Vuţei, care a asigurat artistei instruite într-o altfel de pictură „frontul de lucru”: torturi de toate dimensiunile şi formele, brioşe, figurine care au recreat o lume de basm dulce şi aromat. Piesele de greutate ale expoziţiei, realizate în spiritul sărbătorii locale şi a celei naţionale, Anul Centenarului, au constat într-un tort având forma României, pe care au fost reproduse impecabil formele de relief, având marcate judeţul Argeş şi Câmpulungul, şi într-un alt tort purtând imaginea Primăriei Câmpulung, decorat cu o panglică cu motive tradiţionale. Frumos şi de bun gust.
Liviu Ţâroiu: „Ceva dulce mie îmi place foarte mult, sper să vă placă şi dumneavoastră la fel de mult cum îmi place mie”
Vernisajul organizat de managerul societăţii „Un băiat şi o fată”, Florina Vuţei, şi ajutoarele sale, a fost primul dintr-o serie de trei, programate marţi, 17 iulie 2018, organizate de Casa de Cultură „Tudor Muşatescu”, în holul Primăriei. Rolul de gazde ale prezentării într-o manieră artistică a apreciatelor produse de cofetărie marca „Un băiat şi o fată” le-a revenit primarului Liviu Ţâroiu, managerului Florina Vuţei, directorilor celor două Case de Cultură, Liviu Cioacă şi Sergiu Cicu, şi lui Nelu Constantin, preşedintele Cenaclului „I.D. Negulici”. „Este o expoziţie care ne arată că arta pătrunde în orice activitate şi în orice domeniu.”, a anunţat Liviu Cioacă debutul dulce al activităţilor patronate de Casa de Cultură „Tudor Muşatescu”, ideea fiind continuată de primarul Liviu Ţâroiu: „Începem cu prima activitate culturală a Zilelor Municipiului Câmpulung, pictură şi ceva dulce lângă. Ceva dulce mie îmi place foarte mult, sper să vă placă şi dumneavoastră la fel de mult cum îmi place mie. Şi una, şi alta. Este o noutate ceea ce expunem pe partea de dulciuri şi de aranjare a dulciurilor. Este debutul nostru şi sper să fie ceva de bun augur.”, după care a felicitat partenerii uniţi în acest proiect, Cofetăria „Un băiat şi o fată” şi cercul de pictură câmpulungean, ale cărui lucrări de pe simeze puteau fi admirate, în copie, pe prăjiturile ispititoare, decorate cu o migală demnă de toată lauda.
Referindu-se la „îndrăzneala şi iniţiativa colaboratorilor de a împleti arta fabricării prăjiturilor cu artele plastice”, amfitrionul evenimentului spunea că torturile au întipărite imaginea unor edificii reprezentative pentru Câmpulung. „Am ales zece tablouri, realizate în taberele de creaţie ale Cenaclului „I.D. Negulici” , care au în vizor obiective şi clădiri importante din Câmpulung. Colaboratorii noştri au venit cu această frumoasă idee, pentru că posibilităţile tehnice le oferă şansa de a prezenta arta şi în produsele de cofetărie.”, a afirmat Liviu Cioacă. Asociaţii au mers mai departe, hotărând să intersecteze cele două expoziţii, punând laolaltă picturile pregătite pentru vernisajul „Când şi culorile se unesc” şi torturile decorate de un artist plastic la bază.
Decoratoarea torturilor, la bază artist plastic, şi-a descoperit, în timp ce studia desenul, înclinaţia către arta cofetăriei
Daniela Vătăşescu a fost, pentru scurt timp, membră a Cercului de pictură şi desen „Alexandru Donici”. „Tânăra dorea să înveţe desen, a venit, a fost chiar două-trei trimestre, după care am văzut că este înclinată către o zonă mai decorativă, mai grafică. Ea mi-a spus atunci că ar vrea să lucreze în domeniul cofetăriei. Eu nu ştiam ce înseamnă acest lucru transpus în arta cofetăriei. Artista Daniela Vătăşescu iată că a ajuns la o performanţă şi a reprodus într-un mod excepţional lucrările de pe simeză, pentru că aceasta a fost ideea, să transpună imaginea din tablou pe tort, cu tehnica pe care o avea la dispoziţie. Am intrat şi eu în atelierul dânsei şi am rămas plăcut impresionat. Chiar nu mă aşteptam că se poate face aşa ceva.”, a recunoscut directorul instituţiei de cultură că „a rămas tablou”. Grafica realizată de Daniela Vătăşescu a avut ca sursă de inspiraţie picturile semnate de Nelu Constantin, Grigore Stan, Radu Goya, Rareş Kerecheş, Paul Mânguţă, Elena Vasilescu, Galina Vieru, Nicuşor Tiberiu Duţă, Any Vasilescu.
Pentru meritele sale şi ale colegelor Daniela Vătăşescu şi Doina Iacob, „mâna sa dreaptă” în afacerea de succes în judeţ, Florina Vuţei a fost răsplătită simbolic cu ordinul de apreciere acordat de Casa de Cultură „Tudor Muşatescu” celor care cresc nivelul manifestărilor ţinute la Câmpulung. „Sperăm ca, pe viitor, să vă bucurăm cu multe lucrări speciale, deosebite, prin care să creştem în ceea ce ne-am propus.”, şi-a manifestat gratitudinea „omul zilei”, Florina Vuţei, care, la cât de serios şi profesionist lucrează, îşi va ţine angajamentul. La fel, managerul cofetăriei a avut grijă ca invitaţii săi să simtă nu numai cu privirea, ci şi degustând frumoasa prezentare de pictură pe prăjituri, „sacrificând” tortul în forma ţării noastre.
Cine a avut ochi şi dincolo de arta tentantă oferită de fabricantul local de dulciuri s-a pus la curent cu cele mai recente realizări ale cenaclului câmpulungean, avându-i ca autori pe Nelu Constantin, George Paulian, Alexandru Marinescu, Carmen Koszoruş, Maria Răduţ, Gabriela Ghinea, Rodica Neleţ, Livia Oprescu, Radu Ştefan, Nicolae Mihăilă, Nety Cocoş, Mariana Filipescu, Ana Maria Mihalcea, Marius Creţu şi Liviu Florian Cioacă.