Unul dintre dosarele penale deschise „stăpânului” deşeurilor de la Câmpulung, Vasile Tofan, şi firmei sale ieşene, care şi-a dislocat afacerea la Câmpulung, s-a încheiat, în primă instanţă, cu o hotărâre de condamnare a inculpaţilor. Joi, 5 iulie 2018, consemnăm primul verdict sonor împotriva afaceristului moldovean, care, nestingherit de autorităţi, a desfăşurat într-o manieră halucinantă activitatea cu otrăvuri, într-un spaţiu ferit de ochii lumii, la margine de Câmpulung. La margine de judeţ, unde „întoarce trenul”, având planuri de expansiune pe fosta platformă ARO. Dacă nu i-ar fi fost „zgândărit” business-ul dubios cu relatări despre neregulile din imobilul proprietate a companiei Landmark Management, care au intensificat controalele responsabililor de la Mediu şi, totodată, sancţiunile. Într-una dintre perioadele de pregătire pentru o verificare a Gărzii de Mediu, în mod curios, gazda a păţit pocinogul cu incendiul din 2 octombrie 2013, care a zădărnicit vizita programată unsprezece zile mai târziu. După cinci ani, Tofan şi firma sa primesc condamnări la Judecătoria Câmpulung, pentru „infracţiuni la alte legi speciale, art.98, alin.5, lit.b din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.195/2005 privind protecţia mediului.” Global Eco Center şi patronul său, Vasile Tofan, plătesc pentru neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri, infracţiune pedepsită cu închisoare de la 2 la 7 ani. Moldoveanul a fost condamnat la cinci ani de puşcărie, iar firma sa, la o amendă penală de 600.000 de lei sau 6 miliarde de lei vechi.
Global Eco Center, condamnată la 600.000 de lei amendă şi suspendarea activităţii vreme de trei ani. Punctul de lucru de la Câmpulung se va închide tot pentru trei ani
Procesul prin care inculpaţii Vasile Tofan şi societatea în insolvenţă Global Eco Center, reprezentată de administratorul judiciar Gheorghe Homoranu, au fost judecaţi, practic, pentru stocarea prelungită a reziduurilor toxice pe fosta platformă industrială, în loc să le elimine, a fost înregistrat la instanţa municipală pe 24 iunie 2016 şi s-a încheiat după doi ani. A fost un proces de durată, fiind nevoie de audierea şi reaudierea aproape a douăzeci de martori, unii dintre ei dând declaraţii şi în faza de întocmire a rechizitoriului, de amânări din cauza neprezentării unora dintre aceştia, motiv pentru care instanţa a dispus să fie aduşi cu mandat de către Poliţie. Doi dintre ei au şi fost amendaţi cu câte 500 de lei pentru neprezentare la proces. De asemenea, acţiunea s-a prelungit şi din cauza neprezentării de câteva ori a inculpatului Tofan, pentru care, în luna martie a acestui an, a fost nevoie de desemnarea unui apărător din oficiu, care să susţină cauza acestuia şi a firmei sale.
La sfârşitul săptămânii trecute, pe 5 iulie mai precis, s-a produs condamnarea inculpaţilor fără acord de recunoaştere. Pentru infracţiunea prevăzută de Legea protecţiei mediului, punctată în deschiderea acestui articol – neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri -, Vasile Tofan a fost condamnat la cinci ani de închisoare. Pe durata executării pedepsei, inculpatului i se interzic, ca pedeapsă complementară, dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţi publice sau în funcţii elective publice, precum şi dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.
Şi firma lui Tofan este bună de plată, fiind condamnată la pedeapsa amenzii penale de 600.000 de lei. Vechiul Cod Penal, în baza căruia s-au produs condamnările despre care relatăm, stabileşte că „atunci când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită de persoana fizică pedeapsa închisorii de cel mult 10 ani sau amendă, minimul special al amenzii pentru persoana juridică este de 5.000 de lei, iar maximul special al amenzii este de 600.000 de lei.” Global Eco Center a primit maximul şi nu este singura sancţiune dispusă în cazul firmei de magistratul câmpulungean. Ca pedeapsă complementară, instanţa a hotărât suspendarea activităţii persoanei juridice Global Eco Center privind tratarea şi eliminarea deşeurilor periculoase, pe o durată de trei ani. Tot pentru trei ani, prin hotărâre judecătorească, va fi închis punctul de lucru din Câmpulung, strada Traian, nr.223, „Câmpulung Industrial Park”.
Instanţa a mai dispus restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunii, în sensul de a fi înlăturate din punctul de lucru de pe fosta platformă ARO deşeurile periculoase depozitate. Alte dispoziţii ale Hotărârii nr.163/05.07.2018, recent pronunţate: „Menţine sechestrul asigurător asupra imobilului teren situat în intravilanul municipiului Iaşi, Şoseaua Nicolina, km 10, compus din suprafaţa de 1.800 metri pătraţi – teren cu destinaţia curţi-construcţii, identificat cu numărul cadastral 16273/4, înscris în Cartea Funciară 129520/UAT Iaşi – şi cota indiviză de 80 mp cu destinaţia de cale de acces, identificat cu numărul cadastral 16273/6, înscris în Cartea Funciară 129595/UAT Iaşi – suprafeţe dobândite în baza contractului nr.4651/28.11.2007, care aparţin inculpatei S.C. Global Eco Center S.R.L., dispus prin Ordonanţa 501/P/2012 din 11 martie 2016 şi instituit prin procesul-verbal de aplicare a sechestrului din data de 11 martie 2016.”
În sarcina statului rămân cheltuielile cu avocatul din oficiu desemnat pentru apărarea inculpaţilor, în sumă de 720 lei. Vasile Tofan a fost obligat la plata sumei de 21.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat, iar firma sa, la 2.000 lei, tot cheltuieli judiciare avansate de stat. Părţile au dreptul să formuleze apel la hotărârea din 5 iulie 2018 în termen de zece zile de la comunicarea minutei, cererea de apel urmând a fi depusă la Judecătoria Câmpulung.