Cei care iubesc scrisul n-aveau cum să nu se lase încercaţi de emoţie la vederea copiilor înzestraţi cu un dar aparte, datorită cărora ceremonialul de deschidere a evenimentului anului a avut un aer special. Cum altfel să sărbătoreşti scrisul decât prin scris? Printr-un scris original, curat, cu trăire sinceră, provenit de la nişte copii neatinşi de duşmănia revărsată la adresa primăriţei până şi într-un moment de calitate, aşa cum a fost festivitatea de lansare a proiectului prin care aniversăm epistola lui Neacşu. Veche de 500 de ani şi valoroasă de 2 milioane de lei, bani alocaţi de la bugetul central în scopul de a deschide porţile Câmpulungului vizitatorilor atraşi cu activităţi care vor fi, preponderent, în aer liber.
Aşadar, nu este cazul să intraţi în panică la gândul că, în anul ridicării majorităţii restricţiilor, nu ne clătim şi noi ochii, urechile şi stomacul, după pauza forţată de vara trecută. Echipa care conduce Câmpulungul, deşi debutantă inclusiv în materia organizării de ceremonii ale Primăriei, a trecut admirabil testul, oferind un start impecabil evenimentelor. Oricât de rău intenţionat ai fi venit la festivitate – şi au fost destui sosiţi la „vânătoare” de scăpări ale ţintei principale -, nu aveai de ce să te legi. Gazdele Lasconi şi Zaharia au arătat bine împreună, s-au completat unul pe altul şi au transmis acea idee de unitate cerută câmpulungenilor măcar în această jumătate de an aniversară.
Ce s-a întâmplat, pe 29 iunie, la Primărie a fost un moment frumos, fără cusur, gândit în detaliu. N-am văzut niciodată sala de festivităţi atât de bine pregătită şi înnoită. Organizatorii au mascat bătrâniciosul prezidiu cu un panou de promovare a evenimentului, preferând să coboare de la „înălţime” la nivelul publicului. Masa ca de pomană, acoperită cu o învelitoare oribilă, de un roşu murdar, probabil, imposibil de scos la spălat, de veche şi uzată ce era, a făcut loc unui mobilier modern, alb, iluminat şi marcat cu însemnele municipiului şi ale sărbătorii. Oricum, de când s-a instalat în Primărie, Lasconi şi-a pus în cap să renoveze sala de festivităţi, criticată brutal în presa centrală, care a asistat la depunerea jurământului de primar de către fosta lor colegă. Ziariştii de la Bucureşti au rămas năuciţi la vederea mizeriei groase s-o razi cu cuţitul oriunde ţi-ai fi aruncat privirea. În oglinda mozolită nu era chip să-ţi vezi chipul, din cauza anilor trecuţi peste ea în care n-a mai simţit o cârpă care să-i redea claritatea. Sticla candelabrelor şi lampadarelor se predase de mult în faţa prafului aşternut ca în case părăsite. Până la reparaţia capitală, s-a întreprins o curăţenie cu sârg, ca să nu-ţi fie ruşine să primeşti musafiri de la case mari.
Primul oaspete important al Elenei Lasconi a fost primarul Braşovului, un tânăr la un pic peste 40 de ani, coleg de partid cu primăriţa, aflat şi el la primul mandat. Pe Allen Coliban îl avantajează mandatul de senator şi experienţa de preşedinte al Comisiei pentru Mediu a Senatului, fiind iniţiator şi un fervent susţinător al proiectelor de protejare a naturii. Şi, cel mai mult, experienţa în consultanţa pe fonduri europene. Are pentru Braşov cam aceleaşi idei ca ale Elenei Lasconi pentru Câmpulung: mobilitate alternativă, turism sustenabil, investitori IT, valorificarea patrimoniului istoric, cultural şi natural.
Aşadar, Coliban vorbeşte pe limba Elenei Lasconi. A rămas să aflăm cum scrie, întrucât s-a angajat că, după 500 de ani în care nu s-a ştiut dacă judele Braşovului i-a răspuns sau nu lui Neacşu, să dea el replica omologilor de la Câmpulung. Apropo, Lasconi şi-a compus singură textul dedicat colegului primar, nu i l-au scris alţii, cum s-a insinuat în ultima vreme, că nu este în stare să redacteze mesajele lansate public. N-ar permite nimănui să-i compună materialele şi n-are de ce să pretindă cuiva această sarcină, de vreme ce poate s-o facă mai bine decât alţii.
Iar ca gazdă, la momentul de socializare, după partea oficială a acţiunii, s-a mişcat ca o sfârlează printre invitaţi. Atunci s-o fi văzut pe Lasconi, cum alerga cu farfuriile cu tort de la un musafir la altul! Cu ochii pe fiecare copil din delegaţiile Braşovului şi Câmpulungului, ca să fie sigură că toţi sunt hrăniţi şi hidrataţi. Ce i-a mai cocoloşit ca să le şteargă stânjeneala şi să se apropie de gustările pregătite pentru elevii care veneau de la drum lung! Şi să plece la drumul spre casă cu fructe, suc şi apă! Mămoasă, caldă şi glumeaţă, aşa s-a comportat primăriţa cu musafirii ei şi nu pentru vot ori pentru impresie. Aşa îi este felul, dar, din păcate, lumea o judecă după campania murdară din on-line, după meciurile cu PSD-iştii ori după intenţia – una extraordinară – de a scăpa cartierele de garaje.
Ca gazdă, Lasconi a fost exact ce trebuie, ca să se vorbească de bine despre ea şi Câmpulung în afara judeţului nostru.
De acum înainte, vor fi acţiuni şi pentru publicul câmpulungean. Primăriţa a anunţat un calendar de evenimente prin care autorităţile doresc să scoată în evidenţă tradiţiile muscelene şi arta culinară. Festivalurile şi concertele vor aduce la Câmpulung artişti de renume, în scopul de a uni comunitatea şi de a-i face pe câmpulungeni să se simtă bine împreună. Dacă vă place să scrieţi – nu pe Facebook, la adăpostul unor conturi false -, vă puteţi exersa aptitudinile prin intermediul unor scrisori stradale. Elena Lasconi spunea că vor fi amenajate trei locuri dedicate scrisului şi lecturii, dar şi socializării, în cartierele Grui, Vişoi şi centru. Între 23 şi 25 iulie, vor fi sărbătorite altfel Zilele Câmpulungului, cu concerte, fanfară, lasere, cinema în aer liber, comedianţi şi activităţi distractive pentru copii, cu cele mai cunoscute trupe din ţară.
Nu săriţi să orăcăiţi că sunt bani prăpădiţi. În primul rând, nu sunt bani cheltuiţi din bugetul local, ci bani alocaţi de la centru, special pentru „Scrisoarea lui Neacşu”. Şi să fi vrut, primăriţa nu-i putea consuma pentru apă, asfaltări şi ce-şi mai doresc câmpulungenii. Dar noi ştim cât de tare îşi doresc şi distracţie, care va fi pe săturate. Şi de calitate.
Articolul precedent