Un alt subiect căruia i s-a alocat un timp consistent, pentru a fi clarificat, la şedinţele Consiliului Local Godeni, pe parcursul anului trecut, l-a constituit calitatea apei din fântânile, puţurile şi bazinele amplasate pe teritoriul comunei, dar şi maniera de execuţie a reţelei de apă. Dacă potabilitatea apei fântânilor stradale a fost asigurată prin acţiunile echipei de lucrători din subordinea viceprimarului Dorel Rumînescu, clorinând şi spălând tuburile în mod repetat, mai gravă este problema reclamată de secundul primarului Ion Pădureanu, întrucât depinde de fonduri mai consistente: degradarea continuă a bazinului, cu riscul de a lăsa două sate fără apă.
„Am fost la bazin când se pompa apa. Să ştiţi că şi la Godeni, şi la Malu, când se umplu bazinele, apa este roşie”
Pe la jumătatea verii, consilierul Tudor Pătrana a adus în faţa colegilor reuniţi la şedinţa ordinară a lunii iulie o sesizare cu privire la fântâna de la Costiş, din dreptul gospodăriei lui Aurel Schiteanu, a cărei apă ar fi infestată cu materii fecale. Cetăţeanul a încercat o igienizare a sursei de aprovizionare, băgând var, după cum a povestit la întrunirea din 27 iulie 2017 alesul local. În completarea acestuia, primarul Ion Pădureanu a precizat că, de trei ori, s-a introdus clor pentru dezinfectarea ei, acţiunea având efectul scontat, întrucât buletinul de analiză a oferit certitudinea că apa este potabilă. „Am scos apa de trei ori – a descris viceprimarul Dorel Rumînescu operaţiunile de redare în folosinţă a fântânei -, am băgat clor şi am spălat tuburile.” A doua zi după dezbaterea din Consiliu era programată repetarea intervenţiilor enumerate de secundul primarului.
Pe acelaşi subiect s-a interesat şi Gheorghe Savu, dornic să afle dacă cetăţenii sunt în siguranţă aprovizionându-se din fântâna de la Malu Bisericii. Coordonatorul acţiunilor edilitar-gospodăreşti, vicele Rumînescu, l-a informat pe coleg şi, prin intermediul lui, pe beneficiarii izvorului respectiv că s-a întreprins clorinarea necesară pentru a readuce apa în parametrii de consum şi s-au spălat şi tuburile. „Toate fântânile cetăţenilor vor fi prevăzute cu capac, vom pune afişe, ca fiecare cetăţean să fie informat.”, a anunţat, în urmă cu o jumătate de an, şeful Executivului. Seria alocuţiunilor pe o temă care rămâne deschisă pe mai departe a continuat cu cea a lui Ion Livezeanu, care a reclamat că, în locuinţa sa, apa de la reţea este caldă. „Este o problemă – a replicat Dorel Rumînescu -, apa se consumă, nu stă în bazin ca să se încălzească.” Şi tot consilierul Livezeanu a punctat încă un minus al satului în care locuieşte: lipsa hidranţilor la Coteşti. Din acest motiv, la un incendiu petrecut în această parte a Godeniului, forţele de intervenţie au fost nevoite să tragă apa din bazin, însă planurile edililor erau de a se dota cu hidranţi şi pentru acest sat „descoperit”, la acel moment, la nenorocirile de care n-a fost ferit.
De la reprezentantul satului Coteşti a preluat discuţia apărătorul satului Malu – unul dintre aceştia, căci Malu beneficiază de mai multă susţinere în Consiliul Local, măcar la nivel declarativ -, Ion Aldea. Conform afirmaţiilor acestuia cu privire la puţurile din satul Malu, era necesar ca Primăria, bineînţeles, dacă viceprimarul avea timp, să facă nişte tuburi. Asta pentru că administratorii domeniului public aveau tipare pentru tuburi.
Nu numai sistemul clasic de alimentare cu apă a generat replici la nivelul forului legislativ, ci şi reţeaua modernă, care l-a făcut pe Florin Olteanu, ales din partea ALDE, să întrebe Executivul dacă noua conductă de apă ajunge la fiecare cetăţean sau este nevoie ca fiecare să-şi facă branşamentele. La finele lunii iulie, când s-au lansat în cadru public aceste nelămuriri, pentru a le clarifica împreună cu şefii administraţiei publice locale, primarul Pădureanu a informat comunitatea de la Godeni că va găsi o firmă agreată, care va executa branşamentele la fiecare gospodărie. Căminul trebuie să fie la intrarea în curte, a adăugat edilul şef. O ultimă recomandare a acelei dezbateri a provenit de la vicele Rumînescu, potrivit căruia era necesar ca bazinul de apă să fie tencuit.
La următoarea reunire a legiuitorilor locali, din 28 august 2017, Ion Aldea le-a relatat colegilor una dintre experienţele din teren, care, oarecum, completează cele cerute de viceprimar cu o lună înainte: „Am fost la bazin când se pompa apa. Să ştiţi că şi la Godeni, şi la Malu, când se umplu bazinele, apa este roşie, pentru că se valvotează. Trebuie neapărat să se cureţe bazinele, şi cel de la Godeni, şi cel de la Malu. Să se facă acum, vara!” Şi încă o chestiune, care se dorea a fi o acţiune de prevenţie în perspectiva iernii care urma: „Iarna trecută, la Malu, s-a stat două luni fără apă, întrucât conducta este îngropată la 25 centimetri. Când s-au făcut lucrările la drum, s-a spart conducta care putea să fie băgată mai jos, pentru că la 25 centimetri îngheaţă. Acum era momentul.” Noroc că iarna 2017-2018 nu a semănat cu precedenta, care a lăsat fără apă mai multe aşezări muscelene din pricina îngheţului.
Tot Ion Aldea a deschis problema alimentării cu apă a locuitorilor comunei şi la şedinţa ordinară din 25 septembrie. Acesta a sugerat Executivului construirea împrejmuirilor la fântânile din satul Malu, după care s-a interesat de maniera de execuţie a reţelei noi. „În proiect este prevăzut să se pună nisip sub conducta de apă?”, a întrebat acesta. „Da, şi s-a pus.”, i-a răspuns Ion Pădureanu, completat de Dorel Rumînescu: „S-a pus peste tot, nu este niciun metru de conductă fără să fie pus nisip şi folie.”
Ion Tănase, care, la sfârşitul lunii august, solicitase Primăriei confecţionarea unui capac pentru fântâna de la şcoală, a remarcat, la următoarea întâlnire în plen, promptitudinea manifestată de Executiv în îndeplinirea cerinţei sale. Şi atunci a plusat cu alte pretenţii acceptate de responsabilul de puţuri şi fântâni, viceprimarul Rumînescu. „Domnule viceprimar, aţi făcut capacul la fântână, dar, poate, mai curăţaţi o dată fântâna, după care veţi pune capacul.”, a solicitat consilierul Tănase la şedinţa din 25 septembrie 2017. S-a curăţat de trei ori, l-a anunţat viceprimarul, care s-a angajat că, pentru liniştea tuturor, o mai curăţă o dată şi-i pune altă găleată şi capac. Chiar şi aşa, o lună mai târziu, la discuţiile purtate în forul legislativ pe 30 octombrie 2017, Ion Tănase a repetat doleanţa avându-l ca destinatar şi executant pe Dorel Rumînescu: „Domnule viceprimar, mai curăţaţi o dată fântâna de lângă şcoală!”
Ion Aldea şi-a inspirat intervenţiile pregătite pentru secţiunea „Diverse” a dezbaterii de la finele lui octombrie tot din domeniul infrastructurii de utilităţi. După ce i s-a confirmat de către primar că proiectul alimentării cu apă prevede refacerea asfaltului care se taie, acesta a cerut să fie lămurit dacă se scade din proiect valoarea lucrărilor care nu se mai întreprind pe străzile pe care nu se mai înlocuieşte conducta de apă. „Pe străzile care au avut ţeavă corespunzătoare – a precizat primarul Ion Pădureanu – nu se mai introduce altă ţeavă şi este scăzută din lungimea reţelei de distribuţie prevăzută în proiect.”
Şi în noiembrie, tema, la fel de importantă precum reţeaua de drumuri, care stârneşte atâtea şi atâtea luări de poziţie la nivelul Legislativului din Godeni, a fost reluată. Viceprimarul Dorel Rumînescu a abordat o chestiune delicată, care impunea, conform spuselor sale, găsirea unei surse de finanţare urgentă, pentru rezolvarea ei. „La o rectificare a bugetului să se prevadă sume pentru bazinul de apă, care, pe zi ce trece, se degradează. Dacă se strică bazinul, rămân două sate fără apă, respectiv Coteşti şi Capu Piscului.”, a sesizat vicele la şedinţa din 27 noiembrie 2017.
Canalizarea, funcţională până la staţia de epurare
De la reţeaua de apă, discuţiile s-au mutat la cea de canalizare, referitor la care Ion Livezeanu şi-a exprimat o temere preluată din teritoriu, cum că ar fi înfundată. La el, de pildă, este o diferenţă de nivel. „Canalizarea a fost verificată şi nu este înfundată, este funcţională până la staţia de epurare.”, a precizat primarul Pădureanu, care a continuat: „Verificarea pe proiect european se face de către ingineri neutri şi de către ISC, conform unui plan de control.” Au existat la întrunirea din 27 iulie 2017, de la care redăm aceste puncte de vedere exprimate în plen, aleşi curioşi să afle când se va finaliza investiţia de extindere a reţelei de canalizare, pentru care a existat o încercare de obţinere a finanţării prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, derulat de Ministerul Dezvoltării. Potrivit conducătorului localităţii, canalizarea va fi realizată în etapa următoare de derulare a PNDL, deocamdată, aprobându-se reabilitarea drumului Olteanu.