„Nici vorbă! În niciun caz, să nu vă gândiţi că avem în vedere o mărire a salariilor!”, declama Liviu Ţâroiu, pe la jumătatea lunii noiembrie, băgându-i în sperieţi pe subalterni, care, fericiţi cu mult, cu foarte mult, dintr-o dată, n-ar fi încasat cu moralul nezguduit şocul menţinerii lefurilor la nivelul jumătăţii pline a lui 2017. Ferite-ar sfântul de o traiectorie inversă celei care a îmbujorat de plăcere portofelele celei mai fericite categorii de bugetari din Câmpulung! Cum nu este nimic anormal ca omul să-şi dorească mai mult şi mai bine, cu un astfel de optimism bazat de conştiinciozitatea contribuabilului spăşit au privit spre 2018 şi conţopiştii Primăriei, în faţa cărora primarul, acum o lună şi jumătate, juca un teatru ordinar: nici să nu se aştepte la o creştere a chenzinelor! Noroc că pe primarul nostru nu-l cred decât purtătorii de aparat auditiv, căci, la data la care erau slobozite în spaţiul public aceste vorbe dătătoare de broboane reci pe spinările beteşugite de atâta şezut, probabil că era bătută în cuie chestiunea salarială, mai importantă decât orice pe lumea asta în târgul nostru prăpădit.
Oricât de tare ne-am strădui să-i acordăm credit acestui primar că va despotmoli, într-un procent cât de modest, Câmpulungul ruinat de decizii iresponsabile, Liviu Ţâroiu n-are nicio ruşine în a-i minţi în faţă pe cetăţeni, cum a fost cu salariile, care, deşi umflate până la nesimţire în 2017, în 2018 vor cunoaşte o scăpare nebunească de sub control. Cel puţin, aşa arătau cifrele înaintea şedinţei de Consiliu de aseară, ultima din 2017, care a încheiat apoteotic munca Legislativului municipal cu hotărârea neruşinată, a doua din acest an, de majorare a retribuţiilor funcţionărimii din Primărie. Cum au primit aleşii propunerea Executivului, transmisă lor, odată cu mapa de materiale, pe 23 decembrie, ca să aibă ce studia de Crăciun, n-avem de unde să ştim, întrucât această relatare precede dezbaterea în plen, consumată după închiderea ediţiei. Dar, până la votul de ieri, în privinţa căruia ne îndoiam teribil că avea puterea de a schimba maniera sfidătoare în care administraţia PSD a gândit remuneraţiile pe 2018, cifrele erau, pentru orice chior, mai mari decât cele aferente perioadei 1 iulie – 31 decembrie 2017. În condiţiile în care şi acest an a fost tot unul din categoria rateuri de răsunet, justificat de Liviu Ţâroiu prin lipsa studiilor şi proiectelor necesare ca să se apuce de muncă, angajaţii Primăriei împroşcă din nou cu dispreţ în direcţia plătitorilor de taxe şi impozite, somaţi, notificaţi, executaţi, ca să aibă „portărelul” public cu ce-şi înfoia chenzina.
Salariile hârţogarilor din Primărie au dat peste cap cutuma ţinerii ultimei întruniri din an înainte de Crăciun, ca aleşii să scape de o grijă. Dar, chipurile, zbuciumul din instituţie, care a zbârlit „păsăretul” cu rol de recuperatori, beneficiari de stimulente, care nu s-ar mai acorda, ar fi zădărnicit obiceiul consilierilor care se lăsau colindaţi şi care ciocneau un pahar înainte de sărbători, nu între sărbători. După cum arată cifrele despre care relatăm, repetăm, înainte de a fi aprobate, stimulentul, care n-ar fi 100% legal, pare vârât în salariul de bază. Aşadar, nu s-ar fi pierdut, ci ar fi fost încorporat în leafa lunară, la care s-a adăugat ceva. Ceva consistent, cam cât ia în mână o vânzătoare de alimentară de cartier. Afirmaţia, însă, este contrazisă de scandalul din Primărie, unde beneficiarii unei creşteri şi de 54% vor şi stimulent!
Dăm câteva exemple, ca să înţelegeţi ce supliment de obrăznicie conţin propunerile pentru 2018. Un şef de serviciu din Primărie încasa, la 1 iulie 2017, un salariu de bază de 4.870 lei. Dacă beneficia şi de stimulentul în sumă de 1.281 lei, ca urmare a contribuţiei sale la rotunjirea bugetului local, ajungea la 6.151 lei. De la 1 ianuarie 2018, leafa îi plonjează la 7.505 lei. Chiar dacă acest salariu de bază a aspirat stimulentul, tot rămâne o creştere de 1.354 lei. Or, dacă era după zicerile lui Ţâroiu din noiembrie, că „în niciun caz nu mărim salariile”, şeful de serviciu ar fi trebuit să rămână la nivelul de 6.151 lei. Cu stimulentul care… treacă de la câmpulungeni!
Directorul economic Violeta Iarca, pe care acest surplus o aducea pe picior de egalitate cu viceprimarul Mărgărin Blidaru, va câştiga, de la 1 ianuarie 2018, mai mult decât avea Ţâroiu vara trecută, care îşi limitase pretenţiile la 9.425 lei. Mai precis, 10.070 lei, de la 6.694 lei, fără stimulent, sau 7.975 lei, cu stimulent. Să nu uităm că Ţâroiu şi Iarca iau sporuri generoase din proiectele cu fonduri europene, dar plăcerea de a afla sumele care îngheaţă respiraţia omului căruia nu-i ajunge ce câştigă de la o lună la alta o lăsăm pe altă dată. Dar insistăm pe ideea că sumele prezentate, de peste o sută de milioane de lei vechi, cum este propunerea pentru şefa Economicului, reprezintă salariul gol-goluţ, fără niciun adaos din cele cuvenite prin lege. Cât câştigă Iarca ar trebui să câştige şi arhitectul şef, care lipseşte.
Creşterea lefurilor „zapciilor” statului, ale căror presiuni, vitale pentru încasări pe placul superiorilor, erau răsplătite cu acest stimulent despre care tot povestim, pitit, din 2018, în salariul de bază – cel puţin, aşa pare -, a determinat creşterea tuturor chenzinelor din Primărie, ca să fie fairplay. Unul dintre „nestimulaţi” cu suplimentul acordat şi unora dintre colegii jurişti, nu numai economiştilor, era secretarul Nicolae Ghinea. Vara trecută, la explozia salarială, un amărât de spor de registru electoral, de 145 lei, îl aducea în rând cu Iarca şi Blidaru. Altminteri, leafa secretarului era a patra în ierarhia greilor din instituţie, cu 7.830 lei. De la 1 ianuarie 2018, dată de la care se vehiculase pensionarea lui Ghinea, cei 10.260 lei, la cât ajunge salariul de bază al secretarului, se pare că vor amâna retragerea sa din activitate.
Să aruncăm un ochi şi în ograda altor domenii, precum Poliţia Locală, ADP şi Asistenţa Socială. Ca orice şef de serviciu care se respectă, comandantul oştirii de comunitari, Dragoş Nicolae, figurează pe statul de salarii cu o propunere de 7.505 lei. De la 4.870 lei, vara trecută, fără a-i pune la socoteală norma de hrană, care îi urca venitul la peste 6.000 lei. Să răsplăteşti cu peste 75 de milioane, în leii vechi, prestaţia total dezamăgitoare a şefului Poliţiei Locale este o insultă crasă la adresa unei comunităţi, care nu simte existenţa serviciului public decât prin cheltuiala de ordinul miliardelor, necesare anual. Şeful Serviciului Social, Cătălin Bădiţa, merită un salariu egal cu al directoarei economice Iarca, 10.070 lei, deşi n-a avut timp să se acomodeze cu cei 6.694 lei încasaţi de la 1 iulie. Colega de la Evidenţa Persoanelor, aflată, la fel ca în decembrie 2016, în situaţia de interimat la conducerea serviciului rămas fără şef cu funcţie câştigată prin concurs, va încasa, la fel ca Nicolae şi restul şefilor de servicii, 7.505 lei, de la 4.870 lei. Îl trecem la catastif şi pe directorul ADP, Liviu Popescu, aflat pe lista de propuneri înaintată Consiliului cu 7.600 lei, cu 1.800 lei mai mult faţă de 2017.
Majorări suficient de mari încât să-i facă să ţopăie de bucurie şi la cei mici. Portarul ia 3.018 lei, îngrijitorul – sau femeia de serviciu -, 3.276 lei, iar şoferul, 3.932 lei. Iată de ce n-au avut timp ai lui Ţâroiu să-i înşire, sub forma unui raport, realizările pe 2017, ca să vedem şi noi, plătitorii acestor salarii nesimţite, pentru ce le iau. Matematica scumpă a învins poezia ieftină.