Dacă te asociezi cu prea mulţi, nu mai ştii în ce „combinaţii” te afli! Ultima asociere visată de primarul nostru că s-a întâmplat, deşi o avea în faţa ochilor, ca propunere pentru colegii consilieri, pe ordinea de zi a penultimei şedinţe ordinare a lui 2017, priveşte eterna dragoste, fotbalul. Liberalii, răniţi de scorul penultimului meci dinaintea încheierii campionatului, s-au abţinut la votul de Moş Nicolae, venit cu 35.000 de lei pentru echipă, care a zbârcit-o magistral la final. Spre deosebire de generozitatea PNL, care pompa cu miliardele în asociaţii din fotbal – dar şi performanţele erau altele, zic ei, adică locul III, după şederi prelungite pe locul I, în Divizia C – Liviu Ţâroiu&PSD au stors din economiile făcute pe ici, pe colo şi au achitat împrumuturile făcute de echipă. Valoarea lor n-o ştim şi explicăm de ce n-o ştim. Noul lot, prezentat cu pompă, în compania unor VIP-uri rapidiste, începuse bine. Fără fonduri de la bugetul local, deci, descurcându-se pe cont propriu, mai precis, cu bani de la prieteni, după cum ne-a lămurit primarul, începuse cutezător. După ce-au primit ajutor, s-a stricat poezia. Adică un loc 11 din 16 echipe… parcă nu merită investiţia.
Investiţie planificată în două tranşe. Prima, pe la începutul lui octombrie, când noua echipă înfiinţată la dorinţa lui Ţâroiu şi Blidaru era deja în acţiune. Banii s-au alocat în felul următor, fondurile pentru sport fiind împărţite şi consumate de mult. De la sesiunea din primăvară, de depunere a proiectelor finanţate din dările câmpulungenilor, proiecte din diverse domenii, cultural, social şi sportiv, între care nu s-a regăsit şi fotbalul, întrucât asociaţia respectivă „a făcut ochi” o jumătate de an mai târziu, a rămas o economie frumuşică. Tineretul a beneficiat de o alocare de 10.000 de lei, salvată în întregime, prin nedepunerea niciunui proiect; Socialul, de 10.000 de lei, din care i s-au alocat singurului solicitant 9.600 de lei; Cultura, de 100.000 de lei, din care s-au consumat cu cei şapte beneficiari 61.900 de lei; Sportul, de 230.000 de lei, din care au fost accesaţi de cele patru asociaţii solicitante, una de ciclism, două de automobilism, una de fotbal pentru copii şi juniori, 91.000 de lei. Numai de la Sport rămânea o diferenţă de 139.000 de lei, mai mult decât îndestulătoare pentru a susţine şi un proiect de fotbal pentru seniori. Dacă ar fi existat unul. Din “rămăşiţa” de la Sport, 135.000 de lei au fost repartizaţi Clubului Sportiv „Muscel”, care i-a împărţit pe discipline, în funcţie de rezultate: atletism, bob-sanie, box, judo, lupte, volei, radioamatorism, plus refacerea sportivilor, după antrenamente, la bazinul de înot.
Ce a rămas de la Tineret şi Cultură, 10.000 de lei, respectiv 38.000 de lei, în total 48.000 de lei, s-a propus, pe la începutul lunii octombrie, când echipa de fotbal presta deja în teren, să intre în „finanţarea unor proiecte în domeniul sportului”. Directorul economic Violeta Iarca anunţa, în urmă cu două luni, că va urma – cităm – „o lansare de propuneri de proiecte pe activitate sportivă, care se face în concordanţă cu prevederile Legii 350/2015”, legea care permite Primăriei să facă acte de caritate. „Exact cum au fost şi celelalte propuneri de proiecte care au primit finanţare din bugetul local.” Lansarea de proiecte – pe care noi am ratat-o – se făcea special pentru ca fotbalul să beneficieze de fonduri, câştigătorii fiind cunoscuţi înainte să fie demarată procedura legală. Unul era fotbalul, domeniu „deconspirat” de Liviu Ţâroiu, celălalt era box-ul, care avea nevoie de 10.000 de lei pentru Memorialul „Cristian Panaitescu”, eveniment tradiţional, care chiar putea să se înscrie la sesiunea din primăvară, căci se ştia de el. Şi tot din aceşti bani mai erau susţinute şi „alte treburi”, potrivit primarului, care a păstrat misterul până în zilele noastre.
De aceea spuneam mai înainte că rămâne în ceaţă felia acordată fotbalului. Câteva săptămâni mai târziu, la sfârşitul lui octombrie, pe ordinea de zi apare un Regulament de asociere a municipiului, prin Consiliul Local, cu structurile sportive din Câmpulung, pentru sprijinirea din bugetul local a unor activităţi desfăşurate de acestea, dar şi un model de Contract de Asociere. Aşadar, un cadru general în care se vor încheia viitoarele asocieri, care urmau să treacă, punctual, prin Consiliul Local. După încă o lună, la finele lui noiembrie, s-a şi fructificat această posibilitate, plonjând în dezbaterea aleşilor prima cerere de ajutor şi prima asociere în virtutea documentelor pe care nici nu se uscase bine cerneala. 35.000 de lei era propunerea de susţinere a fotbaliştilor pentru „activităţile cuprinse în Calendarul Competiţional de Fotbal 2017-2018, Liga IV Amatori.” În referatul doamnei Iarca scăpase o sumă mai generoasă, 40.000 de lei, căci atât solicitase ACS Inter Câmpulung.
În fine, valoarea asupra căreia aleşii s-au pus de acord a rămas la 35.000 de lei şi a fost acordată în baza Legii 69/2000, Legea educaţiei fizice şi sportului. După ce că şi aşa era destul de mare nebuloasa cu sportul-rege, vârât în mapa de şedinţă de trei ori în două luni, ba cu o aşa-zisă lansare de proiecte având ca miză cei 48.000 de lei, ba cu regulamentul de asociere, ba cu alocarea de 35.000 de lei în baza programului naţional „Sportul pentru toţi”, s-a trezit primarul să gângurească, pe când aleşii se dumireau ce aprobă, că… ăhăăă, am făcut asocierea! Asta în contextul în care preşedintele de şedinţă, Ionel State, vorbea despre asociere la viitor. Şi normal că se referea la viitor, de vreme ce proiectul de hotărâre pe care tocmai îl discutau zicea aşa la unul dintre articole: „Se împuterniceşte primarul municipiului Câmpulung să semneze contractul de asociere, aprobat ca model” la şedinţa ţinută cu o lună înainte. Iar lui Liviu Ţâroiu să-i scape, şocându-i pe cei care se pregăteau să ridice mâna: am făcut-o deja! „Nu ştiam. Când am făcut-o?”, i-au ieşit ochii de uluire preşedintelui de şedinţă. „Prin H.C.L.”, a venit răspunsul lui Ţâroiu cu o naturaleţe dezarmantă, deşi în trecutul recent de două luni, de când s-a reaprins flacăra fotbalului în inimile microbiştilor din Consiliu, n-a existat niciun vot pentru nicio asociere pe acest subiect. Chiar la şedinţa la care se debitau aceste enormităţi urma să se voteze asocierea.
În toată povestea fotbalului, certitudine este în ce au investit gestionarii taxelor şi impozitelor noastre: în locul 11 din 16, rezultat apărat de vicele Blidaru prin vârsta fragedă a majorităţii jucătorilor, perdanţi în confruntări de seniori. Ultimele două înfrângeri au fost memorabile: opt goluri încasate de la echipa clasată pe II, Poiana Lacului, şi şase, de la adversarii de pe I, Unirea Bascov, câmpulungenii nereuşind nici măcar un singur gol în cele două meciuri de final. Aşa că, fără criterii de performanţă impuse echipei, după cum a cerut şi Curtea de Conturi, mai că le dăm dreptate opozanţilor lui Ţâroiu, care au sucit-o în chestiunea cu fotbalul: n-are rost să defilezi în tot judeţul cu o echipă cu care te faci de râs.