19/04/2025

Apă Canal 2000 pregăteşte, la Drăghici, un foraj nou pentru a-l înlocui pe cel compromis de repetatele accidente tehnice

La solicitarea societăţii Apa Canal 2000 SA, s-a deschis la Agenţia pentru Protecţia Mediului Argeş procedura pregătitoare unei investiţii în satul Drăghici, comuna Mihăeşti. În localitatea musceleană este nevoie de execuţia unui foraj pentru a asigura necesarul de apă din sursa proprie a sistemului centralizat. „Proiectul aflat în analiză are ca obiectiv principal asigurarea cerinţei de apă din sursă subterană pentru continuitatea serviciului de alimentare cu apă a satului Drăghici”, precizează documentaţia transmisă APM Argeş. Lucrarea va fi executată în două luni de la obţinerea avizelor şi autorizaţiilor. Noul foraj înlocuieşte unul care a avut de suferit din cauza accidentelor tehnice repetate. Drept urmare, s-a luat decizia de abandonare a acestei surse.

  • Noul foraj va fi săpat la şase-şapte metri distanţă de cel afectat

Din documentaţia înaintată de compania piteşteană instituţiei de mediu aflăm că „sistemul centralizat de alimentare cu apă a satului Drăghici îşi asigură necesarul din sursa proprie subterană prin intermediul a două foraje amplasate în zona Şcolii Generale Drăghici, pe uliţa Vâlcele. Conform autorizaţiei de gospodărire a apelor, apa captată în prezent din cele două foraje se face printr-o instalaţie de dezinfecţie cu hipoclorit, montată într-un container” lângă unul dintre cele două foraje.

Un rezervor metalic de 400 mc, suprateran, amplasat în extravilanul sud-estic al satului Drăghici, serveşte la înmagazinarea apei. Distribuţia apei pentru acest sat se realizează gravitaţional, printr-o reţea de conducte cu o lungime de 14.171 metri.

Memoriul de prezentare punctează care a fost punctul de plecare al investiţiei despre care relatăm. „În prezent, forajul F2, din cauza unui accident tehnic, nu se poate exploata în condiţii optime şi, atunci, se propune casarea acestuia şi săparea unui alt foraj, F3, amplasat la 6-7 metri distanţă de forajul F2, până la adâncimea de 200 metri.”

Accidentele tehnice survenite în timpul exploatării, care au generat necesitatea casării echipamentului, au constat în dese înnisipări şi scăderea debitului optim de exploatare, ca urmare a deteriorării filtrelor. Exploatarea lui s-a făcut printr-o pompă submersibilă cu un debit de 10 mc/h. „Forajul a fost exploatat cu intermitenţă, pentru asigurarea necesarului de apă al localităţii, precum şi pentru rezerva de incendiu.”, redăm din documentul prezentat publicului pentru informare.

Din punct de vedere al reţelei de utilităţi, reţeaua de canalizare există în satele Mihăeşti, Valea Bradului şi Drăghici, fiind executate 74 de branşamente de canalizare pentru 195 de locuitori. Suprafaţa totală a terenului pe care se va produce această intervenţie măsoară 9.680 metri pătraţi şi are categoria de folosinţă curţi-construcţii.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!