0.2 C
Campulung Muscel
06/12/2024

Viceprimarul Alin Vlădău s-a angajat că va face publice datoriile patronilor la Financiar Urban. După ce că declară de 10-20 de ori mai puţin gunoi decât produc în realitate, mai au şi restanţe

De ani buni, Câmpulung joacă după cum cântă A.D.I. Servsal, asociaţia judeţeană care gestionează problematica gunoiului în Argeş, acceptând de nevoie tarifele pretinse de Financiar Urban, după calculele sale. În cadrul Adunării Generale a asociaţiei, în urmă cu câţiva ani, primăriţa Elena Lasconi a votat împotriva deciziei care afectează comunitatea câmpulungeană, dar un singur vot n-a avut nicio greutate pus în balanţă cu alte zeci de voturi favorabile creşterilor stabilite la nivel judeţean. După cum câmpulungenii s-au obişnuit, anul va începe cu o taxă majorată, aşa cum se întâmplă din 2017 încoace, de când încasarea contravalorii serviciului de ridicare a gunoiului o face Primăria pentru Financiar Urban, rămas doar cu persoane juridice. În timp ce colectarea taxei de către Primărie merge şnur, restanţele plasându-se sub 10%, în schimb, toleranţa manifestată de societatea de salubritate faţă de unii dintre patronii din Câmpulung, care nu declară corect câte deşeuri produc, se răsfrânge asupra nivelului taxei percepute populaţiei de rând. Nu este singurul motiv, dar este unul care cântăreşte substanţial între cauzele majorărilor succedate an de an. Ca să nu se complice cântărindu-le cantitatea de gunoi predată, Financiar Urban ia de bune cifrele comunicate de patroni, care declară cât vor. Viceprimarul Alin Vlădău a vorbit public despre situaţia aberantă în care deţinători de localuri declară că produc 0,5 – 1 metru cub de gunoi, în condiţiile în care au restaurant, iar cantitatea reală este de 10-20 ori mai mare. Ghiciţi cine acoperă diferenţa!

  • „Nu poţi, ca unitate economică, având restaurant, să ai 0,5 sau 1 mc de gunoi şi să produci 10. Cine plăteşte diferenţa de gunoi?”

După cum s-a angajat la şedinţa extraordinară din 7 noiembrie 2024, viceprimarul Alin Vlădău va prezenta comunităţii câmpulungene, nemulţumită de saltul anual al tarifului de salubritate, o situaţie a comercianţilor: cât declară la gunoi şi ce datorii au la Financiar Urban.

În timp ce câmpulungenii, persoane fizice, înghit cu noduri taxa mărită an de an, patronii sunt protejaţi de operatorul de gunoi, care le preia resturile rezultate din activitate fără să le cântărească, pe baza a ceea ce declară fiecare. „Vreţi să spun eu acum cum se fac contractele? Vreţi să vă întreb cât gunoi aveţi pe contractul cu Financiar Urban şi cât produceţi?! Puteţi?”, a întrebat retoric viceprimarul Alin Vlădău, aflat în dialog cu colega patroană Loredana Năstase, de la care, fireşte, nu aştepta un răspuns, întrucât ştia cum sunt încheiate contractele cu persoanele juridice ale societăţii Financiar Urban.

„Nu face obiectul acestei discuţii, a replicat Alin Vlădău la intervenţiile celor care au căutat să încheie discuţia deranjantă deschisă de acesta, dar eu asta spuneam. Că sunt comercianţi… aşa cum a spus domnul David, noi avem doar persoanele fizice, iar comercianţii au rămas la Financiar Urban. Am avut nenumărate discuţii cu doamna de la Financiar Urban, în speranţa că vor face contractele „pe bune”, căci nu poţi, ca unitate economică, având restaurant, să ai 0,5 sau 1 mc de gunoi şi să produci 10. Cine plăteşte diferenţa de gunoi? Vă spuneam că sunt deficienţe şi sunt mari diferenţe între ceea ce declarăm şi ceea ce se colectează. Pentru că unităţile economice îşi declară pe propria răspundere, că aşa vrea Financiar Urban să accepte, 0,5 sau 1 mc pe lună, dar el produce 10 mc şi diferenţa cine o plăteşte?”, este situaţia reală descrisă de acesta, la care răspunsul este simplu: noi toţi plătim gunoiul societăţilor comerciale.

Aşa cum plătim şi pentru persoanele fizice şi persoanele juridice care întreprind construcţii ori reabilitări, iar molozul îl aruncă la tomberon. Pentru neregulile unora, plătim cu toţii.

  • „Voi face public toate datoriile societăţilor comerciale din Câmpulung către Financiar Urban”

Când Loredana Năstase a făcut pe neştiutoarea privitor la „când o să ieşim din paradigma asta?” – termenul „paradigmă” folosit în acest context îi aparţine doamnei consilier, pe care o cităm întocmai -, Alin Vlădău a replicat: „Când vor declara toţi agenţii economici gunoiul pe care îl produc în realitate şi se va cântări. Când Financiar Urban îl va cântări şi se va factura către unităţile economice fix ceea ce produc, nu cât au declarat pe propria răspundere.”

Operatorul de gunoi are posibilitatea să facă acest lucru, fiind dotat cu tot ce-i trebuie. Marinică Fologea, care, până la pensionare, în urmă cu un an, a lucrat în acest domeniu, a informat că, din cele 22 de maşini noi ale societăţii, două au cântar, iar două au şi macara.

În următoarele două săptămâni – a mai anunţat viceprimarul Alin Vlădău – va avea o situaţie clară a tuturor societăţilor comerciale. Şi anume cum şi-au declarat gunoiul pe propria răspundere. „Voi face public toate datoriile societăţilor comerciale din Câmpulung către Financiar Urban. Voi cere la Financiar Urban, pentru că este dreptul nostru să cerem, o situaţie juridică a tuturor comercianţilor. Din păcate, ei au doar persoanele juridice. La noi este un procent al restanţelor de până în 10%. În schimb, la societăţile comerciale o să fiţi surprinşi neplăcut de ce o să vedeţi acolo şi câţi datornici sunt. Prin puterea şi implicarea fiecăruia, schimbăm ceva. Aşa schimbăm. Făcând contracte pe bune, plătind pe bune, nu să fentăm.”, a mai precizat vicele Alin Vlădău.

În momentul în care va fi conturată situaţia persoanelor juridice pe baza informaţiilor puse la dispoziţie de Financiar Urban, ziarul nostru o va aduce la cunoştinţa publică.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!