23.5 C
Campulung Muscel
13/09/2024

Cartonaş roşu de la ANI pentru fotbalistul Blidaru, din cauză că a mers la Şcoala de Muzică?

 

Ar fi de „Cascadorii râsului” să alunece pe gheţuşul incompatibilităţii şi să-şi rupă picioarele scaunului viceprimarul, pentru un motiv stupid: a făcut parte, vreme de un an, din Consiliul de Administraţie al Şcolii de Muzică! Adică Liviu Ţâroiu, maestru în materie de incompatibilităţi, care bănuim că nu-i vor tulbura mandatul, nu păţeşte nimic, deşi s-a îngălbenit de vreme reclamaţia la ANI, în schimb, Mărgărin Blidaru, un politician cu aspiraţii de primar, este dat de marii analişti politici ai târgului ca scos din cărţi, existând precedentul unuia din Ardeal care şi-a făcut bagajul din acelaşi motiv. Hai, înţelegem când firmele nevestei sau ale rubedeniilor fac afaceri cu instituţia la care eşti primar, viceprimar, consilier local. Înţelegem când repari maşinile instituţiei la firma de a cărei bunăstare eşti direct interesat. Dar să-ţi pierzi mandatul că te-ai fâţâit pe la câteva şedinţe ale conducerii Şcolii de Muzică, este culmea ridicolului generat de legile din România, a căror cunoaştere le ridică probleme inclusiv juriştilor Primăriei. Unii dintre ei, recompensaţi cu stimulente, dorm în front în loc să-i avertizeze pe aleşi că intră în belele, acceptând să fie membri pe colo şi pe dincolo. Te pomeneşti că Ţâroiu îi stimulează pe oamenii de Drept, ca să-l scape de Blidaru, care, după uşurinţa cu care a obţinut funcţia de viceprimar, niciodată nu se ştie ce funcţie mai obţine. Te pomeneşti că Ţâroiu i-o fi făcut reclamaţia la ANI lui Blidaru, căci PNL sigur n-a avut curaj să i-o facă. Dacă există o sesizare, deşi ne îndoim. 

Cum a apărut treaba cu posibila incompatibilitate a viceprimarului, care, dacă ar fi tratată cu seriozitate, după modelul omologului ardelean, exclus din administraţie din acelaşi motiv, îl lasă pe primar fără coechipierul impus de şefii partidului? La recenta şedinţă de Consiliu Local, rătăcit pe ordinea de zi… un proiect de hotărâre aparent banal, care, pe lângă alte formalităţi legate de şcoli, prevedea înlocuirea vicelui Blidaru în Consiliul de Administraţie al Şcolii de Muzică. N-o mai fi având timp să se ocupe de speranţele artei locale de când are Câmpulungul o nouă echipă de fotbal. Doar nu cântăreşte mai greu muzica cultă decât sportul rege! Motivul, însă, n-are legătură cu preferinţele muzicale şi sportive ale politicianului, fiind unul cu adevărat periculos dacă partidul ar dori să se descotorosească de el.

Deşi, până acum, nu l-a incomodat cu nimic pe conducătorul suprem. Poate doar în chestiunea parcărilor de reşedinţă, a căror închiriere în scopul taxării Liviu Ţâroiu o voia rezolvată în regim de urgenţă. Cât a fost în concediu, la mare, primarul l-a lăsat pe „copilot”, mai cu seamă că este şeful Comisiei de Urbanism a Consiliului Local, să conducă tratativele între Executiv şi Legislativ, pe seama parcărilor de la blocuri, în răgazul de două săptămâni, acceptat de Ţâroiu, între şedinţa ordinară din august, când proiectul a fost amânat, până la o extraordinară, care nu s-a mai ţinut. Se pare că nici Blidaru, la fel ca liberalii, n-a îmbrăţişat cu foc propunerea şefului său, care, nesusţinut nici măcar de ai lui, a lăsat-o moartă. Frâna pusă iniţiativei lui Liviu Ţâroiu nu era, totuşi, un motiv suficient de solid, pentru a dori înlăturarea vicelui, care a avut o opinie diferită. Ce-i drept, s-au mai împrăştiat vorbe în târg despre divergenţe între Ţâroiu şi Blidaru, dar nu este anormală zvonistica întreţinută cel mai probabil de adversarii politici. După cum nu este anormal la Câmpulung ca primarul şi viceprimarul să-şi poarte sâmbetele unul altuia.      

În cererea înaintată colegilor consilieri, cu o săptămână înainte de întrunirea Consiliului, autorul n-a scăpat nimic despre motivul de a lăsa în mâinile altuia destinele Şcolii de Muzică. Şi nici în plen nu i-a scăpat nimănui o vorbuliţă despre retragerea viceprimarului dintr-o funcţie departe de a-i cauza o extenuare fizică sau psihică. În culisele evenimentului, însă, şuşoteală mare pe seama incompatibilităţii lui Mărgărin Blidaru, care s-ar fi lăsat şi cu o sesizare la „doamna cu coasa” care retează scaunele în administraţia publică, lăsându-i pe ocupanţi cu buza umflată. 

Dar ceva pişcături pe tema conflictelor de interese care planează asupra mandatelor unora dintre aleşi şi-au împărţit şi săptămâna trecută. Din nou, Sergiu Cicu s-a contrat cu liberalii, care, zice el, n-aveau ce căuta în sală la punctul ordinii de zi referitor la Edilul, State fiind angajatul Edilului, iar David, partenerul de viaţă al directorului comercial al Edilului. La care aceştia i-au întors replica abundând de incompatibilitatea în care se scaldă coaliţia. Liviu Ţâroiu nu numai că a fost în sală, la o şedinţă AGA a Edilului şi una de Consiliu, dar momentul votului l-a mai prins şi cu mâna pe sus (şi nu din cauză că-i curgea sânge din nas), pe când era trei într-unul: primar, viceprimar şi consilier local. Iar pe la Casa de Cultură a Sindicatelor, un constant asociat al Primăriei, beneficiar de fonduri publice, s-ar putea să circule acelaşi microb care îi trimite în concediu forţat pe cei „virusaţi” . 

În fine, cu convingerea că vom mai avea parte de încrucişări de limbi pe acest subiect, care a îngropat în reclamaţii ANI – şi până ajunge ANI la Câmpulung, îi avem în fruntea târgului pe nepoţii actualilor aleşi – iată cum a fost la Consiliu. La punctul cu acţiunile Edilului, liberalii, cu căluşul conflictului de interese pe gură, l-au delegat pe Lucian Ionescu purtător de cuvânt al grupului. Asta pentru că Cristi Creţu, celălalt coleg care putea să susţină cauza PNL, una solidară cu a sindicaliştilor, medicii din partid absentând, a fost prea deştept ca să pledeze împotriva dezvoltării sistemului de utilităţi al Câmpulungului cu ajutorul unui partener. Oricare ar fi acela. Pentru că singuri s-au convins că nu pot. 

Spaima pierderii locurilor în Consiliu i-a determinat pe liberalii legaţi de Edilul să ceară Executivului să separe AGA de Consiliul Local. Asta pentru că David şi State sunt consilieri locali, dar nu fac parte din Adunarea Generală a Acţionarilor, susţin ei. Ba fac parte!, insistă la unison secretarul Nicolae Ghinea şi directorul economic Violeta Iarca, dar nu votează. Pentru că AGA este Consiliul Local. Ghinea a avut o încercare eşuată de a-i lămuri de ce fac parte din forul de care incompatibilii se tem ca de iad. Nu este firesc să intri şi să ieşi din AGA după cum bate vântul interesului personal. Aşa că, incompatibili sau nu, toţi aleşii, după teoria lui Ghinea, sunt membri AGA, dar cei cu probleme se abţin la vot. Dar, dacă David divorţează săptămâna viitoare sau State îşi pierde serviciul (când vine „sperietoarea” de la Constanţa), au tot dreptul să şi voteze. Însă, în ambele situaţii, divorţaţi, nedivorţaţi, angajaţi, neangajaţi, sunt membri AGA. „Intrăm în AGA atunci”, adică la divorţ, respectiv concediere, au strigat incompatibilii, îngroziţi că în documentele secretarului ar putea figura în postura deposedantă de mandat. Sunt cazuri de incompatibilitate constatate în exercitarea funcţiei, au sunat explicaţiile secretarului, acoperit de vociferări înfricoşate că nu sunt unde-i bagă Ghinea. În acest context, Cicu a răsucit încă o dată cuţitul în rana incompatibilităţii, adică fostul primar al Vlădeştiului a păţit-o, pentru că a fost prezent în sală, când Consiliul Local, din care făcea parte, a aprobat nişte afaceri cu firme de familie.  

„Nu mai da exemple, că dau şi eu exemple la tine!”, l-a repezit David. „Lăsaţi-o aşa! Atacaţi-ne!”, le-a închis gura preşedintele septuagenar Sârbu, mai energic decât a fost sportivul Blidaru la şedinţa precedentă, când numai tontoroiul pe masă nu s-a ţopăit. O întrebare „mustăcită”, referitoare la retragerea vicelui de la Şcoala de Muzică, a existat. Nu şi un răspuns. Nu unul digerabil. Motive personale, a replicat telegrafic cel interpelat, ajutat de şeful Ţâroiu cu un pretext şi mai şi, inspirat din repertoriul nepoţelului: nu vrea să se mai ducă. E afon!, au şoptit aleşii din capătul opus al sălii. Iar ANI surdă.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!