11.8 C
Campulung Muscel
27/03/2025

Pentru a stabili modul de aplicare a ordinului de împuşcare a urşilor, Primarii din Muscel, la întâlnirea cu subprefectul Gabriel Stoian

Subprefectul Gabriel Stoian a convocat, de curând, la Prefectura Argeş o întâlnire cu reprezentanţii Agenţiei de Mediu, Gărzii de Mediu, DSVSA, Poliţiei, Jandarmeriei, ai Consiliului Judeţean, dar şi cu cei 12 primari ai localităţilor care întâmpină mari probleme din cauza urşilor, mistreţilor şi lupilor. Tema principală a discuţiei a fost aplicarea ordinului emis de Ministerul Mediului pentru uciderea a 140 de urşi la nivel naţional, o mare parte dintre ei făcând pagube însemnate în judeţul nostru. 

La şedinţă s-au prezentat nouă primari din zonele cele mai afectate de atacurile urşilor, mistreţilor şi lupilor, reprezentanţi de la trei asociaţii de vânătoare din cele 15 existente la nivel de judeţ, reprezentanţi ai Direcţiei Silvice Argeş, ai Poliţei şi Jandarmeriei.

Potrivit raportului care a fost pe masa subprefectului, din luna martie şi până la începutul lui septembrie, jivinele au făcut pagube însemnate în Argeş, dar, mai ales, în localităţile din zona de Nord a judeţului. 

=La Rucăr sunt 10 persoane păgubite (cu 8 bovine şi 2 suine). Pagubele au fost produse în fondul cinegetic 22 Rucăr, care se află în administrarea Direcţiei Silvice Argeş, Fondul cinegetic Valea Dâmboviţei, administrat de Asociaţia de Vânătoare Piatra Craiului-Făgăraş Conservation. Localitatea a fost reprezentată la Prefectură de primarul Ionel Dulamă.

=Dâmbovicioara este pe listă cu trei persoane păgubite (cu 1 bovină şi 3 ovine), din Fondul Cinegetic 23 Dâmbovicioara, administrat de AVP Jderul Argeş 2006. Primarul Dumitru Secăreanu a fost prezent în sală.

=Marian Toader, primarul de la Lereşti, a fost la întâlnirea convocată de subprefect, în localitate fiind două persoane păgubite (cu 3 bovine).

=La Dragoslavele este o persoană păgubită cu o bovină. Edilul Ion Băcioiu a fost prezent la dezbatere.

=Coşeştiul a fost reprezentat de primarul Nicolae Pană, în comună fiind un păgubit (cu o suină).

La convocarea lui Gabriel Stoian au mai fost primarul Ion Cojocaru, de la Nucşoara (2 persoane păgubite); Gheorghe Stoican, primarul de la Arefu (3 persoane păgubite); viceprimarul de la Mălureni (6 persoane păgubite) şi un reprezentant al Primăriei Corbeni (o persoană păgubită). În schimb, nu a venit nimeni de la Corbi (unde sunt 9 persoane păgubite), Curtea de Argeş şi Sălătrucu (cu câte o persoană păgubită).

Simona Brătulescu: „Oamenii trebuie puşi înaintea animalelor”

Decizia luată la nivel naţional a venit după ce animalele sălbatice au devenit un real pericol, atacând din ce în ce mai des gospodăriile şi producând pagube însemnate. În Muscel, urşii coboară aproape zilnic printre case, în căutarea hranei, localnicilor fiindu-le frică să mai iasă din case. Ca urmare a atacurilor numeroase date de urşi în ultima perioadă, specialiştii au realizat un recensământ al jivinelor, care a scos la iveală o situaţie îngrijorătoare: numai în judeţul Argeş trăiesc aproximativ 800 de exemplare, în condiţiile în care ar trebuie să fie doar 350, pentru ca urşii să aibă suficientă hrană şi să nu reprezinte un pericol pentru comunităţile din zonă. „Avem mai mulţi urşi decât permite arealul. Trebuie neapărat să găsim o soluţie, pentru că oamenii sunt disperaţi. Aceştia aşteaptă noaptea îngroziţi, baricadaţi în case, cu furci şi topoare la îndemână. Sunt îngroziţi. Noi facem toate demersurile legale, însă salvarea trebuie să vină de la centru şi să dea liber la vânat. Oamenii trebuie puşi înaintea animalelor în această situaţie.”, a declarat Simona Brătulescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Argeş. „E.M.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!