Apariţia în spaţiul public, mai precis pe fosta pagină de Facebook a Municipiului Câmpulung, la care, potrivit primarului Liviu Ţâroiu, autorităţile locale au renunţat, rămânând în grija celui care a administrat-o de la crearea ei, a unor acuzaţii serioase, referitoare la uşurinţa pierderii finanţării europene pentru constituirea GAL-ului, a declanşat reacţia primarului Liviu Ţâroiu. Acesta a folosit prilejul primei conferinţe de presă pe anul 2017, pentru a apăra procedura, comentată şi din interior, şi din exterior, ca fiind intenţionat ratată, pentru a fi consumate resursele din bugetul local, dacă tot există la discreţie un excedent generos, ce permite o cheltuială, care ar fi putut fi scutită, dacă era accesat ajutorul de la UE. Liviu Ţâroiu a lăsat să se înţeleagă că agreează mai mult varianta de lucru fără parteneri în cadrul unui GAL chitit pe atragerea a 7 milioane de euro de la Uniunea Europeană. De aceea n-a fost afectat de eşecul cu care s-a soldat procedura de selectare a colaboratorilor împreună cu care trebuia să pună bazele Grupului de Acţiune Locală al municipiului. Cu riscul de a răsuci mai tare cuţitul atât în rana perdanţilor, cât şi a celor care – ca să-l cităm pe primar – n-au avut curaj să se înscrie, vom prezenta în continuare ce a avut de spus şeful Executivului despre zădărnicirea intenţiilor de obţinere a finanţării europene, înlocuite cu o alocare din bugetul local de 155.000 lei. Bani care, repetăm, ar fi trebuit să provină de la UE, nu din taxele şi impozitele câmpulungenilor. Totuşi, nu înţelegem de ce a fost nevoie de „teatrul” jucat toamna trecută, în două acte chiar, sub pretextul selectării a doi parteneri, cum impunea finanţatorul, dacă primarul a avut în cap ideea unui GAL fără asociaţi.
Ce va face acest GAL, despre care tot scriem? Va fi un instrument de atragere a 7 milioane de euro, fonduri europene, din care municipiului îi vor reveni doar 30%. Restul beneficiarilor sunt societăţi comerciale, PFA-uri, care se încadrează în Strategia de Dezvoltare Locală, ce urmează a fi redactată, apoi avizată de Consiliul Local. „Toţi din Câmpulung pot veni cu proiecte, ca să acceseze fonduri europene, între 200.000 şi 1.000.000, în domenii care vor fi în SDL. Avem un proiect de două luciuri de apă, cu ridicarea albiei minore, ca să poată fi pistă de biciclete, trotinete, terase.”, a precizat primarul Ţâroiu.
Procedura de selecţie a partenerilor, deşi repetată, a fost abandonată. De data asta, primarul preferă varianta „fără asociaţi”
Spre finalul anului trecut, Primăria Câmpulung a derulat, cu repetiţie, procedura de selectare a partenerilor pentru GAL-ul pe care vrea să-l înfiinţeze primarul Liviu Ţâroiu, pentru a atrage fonduri europene. GAL înfiinţat în cadrul unui proiect finanţat de Uniunea Europeană. Dar pentru constituirea Grupului de Acţiune Locală (GAL) la nivelul municipiului şi pentru elaborarea Strategiei de Dezvoltare Locală, obiectiv cuplat cu GAL-ul, Primăria avea nevoie de parteneri: un ONG cu activitate specifică măsurilor ce vizează comunităţile defavorizate şi un operator economic. La prima încercare, niciuna dintre firmele şi asociaţiile înscrise nu a trecut de prima etapă, cea de calificare: SC Agrafics Communications SRL Bucureşti, Fundaţia PACT – Parteneriat pentru Acţiune Comunitară şi Transformare Bucureşti, Asociaţia „Europa pentru Dezvoltare Umană” Câmpulung, Asociaţia „Sens Civic” Piatra Neamţ, SC Biasil Consult SRL Piatra Neamţ. La reluarea procedurii s-au înscris SC Master Consult Project SRL – Bucureşti, Centrul de Incubare Creativ-Inovativ de Afaceri – Roznov (judeţul Neamţ) şi SC Biasil Consult SRL – Piatra Neamţ. Prima dintre ele a fost respinsă în etapa de calificare a ofertanţilor, intrând în faza următoare, de evaluare şi selecţie, celelalte două. Încă de atunci, firma respinsă a reclamat deficienţe grave ale procedurii, începând cu încălcarea propriului caiet de sarcini, care vor conduce la pierderea finanţării, ceea ce s-a şi întâmplat într-un final.
Anunţându-şi realizările la împlinirea unui an de mandat, primarul Liviu Ţâroiu spunea că, săptămâna trecută, a lansat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice invitaţia pentru achiziţia serviciului de constituire a GAL-ului, acţiune ce vizează oraşele şi municipiile mai mari de 20.000 de locuitori. El a explicat şi ce s-a întâmplat la sfârşitul anului 2016. „Această procedură, la care noi n-am reuşit să facem o selecţie de parteneri, a fost derulată de către Ministerul Dezvoltării. Trebuiau să fie municipiul şi doi parteneri. Cei care şi-au depus documentaţiile n-au reuşit să treacă calificarea. S-a reluat procedura, s-au selectat doi parteneri, dar, între timp, încetase analiza proiectelor la Ministerul Dezvoltării, selectarea proiectelor şi a partenerilor. S-a reluat după o perioadă, atunci când cei care se calificaseră ieşiseră din termen şi n-au mai putut fi selectaţi. Aveam soluţia, ni s-au dat 45 de zile ca să facem o nouă selecţie, dar a fost un termen foarte scurt. Noi am luat hotărârea să nu mai mergem împreună cu parteneri, ci va merge municipiul singur. N-am mai solicitat sprijin din partea Ministerului Dezvoltării, mergând pe ceea ce avem noi prevăzut în bugetul local, finanţare proprie.”, a susţinut, la începutul acestei săptămâni, primarul Ţâroiu.
Aşadar, constituirea GAL-ului se putea face de către un ONG, un SRL şi UAT, dar şeful Executivului pare mai încântat de varianta aspirării fondurilor europene, prin intermediul GAL, de către municipiu fără asociaţi. Şi, oricum – zice el -, nu era niciunul dintre cei doi rămaşi în cursă din Câmpulung, unul fiind Bucureşti, celălalt din Iaşi.
A pierdut şi partenerii, şi banii de la UE
„Probabil că aţi văzut un articol pe Facebook – a comentat primarul textul care îl învinovăţeşte că, în mod intenţionat, a năruit procedura, ca să „scape” de parteneri, pierzând, odată cu aceştia, şi banii de la UE pentru înfiinţarea GAL-ului şi scrierea Strategiei de Dezvoltare Locală a teritoriului deservit de GAL -, cineva care este nemulţumit, că voia să ducă acest GAL. Nu prea este în stare să-l ducă, de aceea nu s-a înscris. Dacă nu s-a înscris, n-are cum să-l ducă.”
Această persoană interesată să se „bage” în GAL-ul lui Ţâroiu, dar n-a îndrăznit, se pare, este una şi aceeaşi care administrează pagina de Facebook „Câmpulung Muscel”, fostă a Municipiului Câmpulung, servind promovării în perioada de „glorie” liberală. Întrebat dacă a renunţat oficial la pagină, Liviu Ţâroiu a răspuns afirmativ. „Probabil că cel care a folosit-o cândva o foloseşte şi acum. Sunt aceleaşi persoane. Dar noi am renunţat la ea.”
Pe pagina oficială a Municipiului Câmpulung – fostă, susţine primarul – se derulează o aprigă campanie împotriva actualei conduceri a Primăriei. Iată câteva opinii schimbate în dialogul administratorului contului respectiv cu cei care îl accesează.
=Constantin Stoicescu: „Un oraş de munte frumos şi liniştit…”
Ştefan Antonia: „A fost cândva frumos, iar linişte mai este pe undeva?!”
=Violeta Pascuta Palko: „Am fost, anul trecut, acasă, la Câmpulung, şi mi-au dat lacrimile văzând cum a ajuns! Nu se compară cu anii ’60-’89, când nu vedeai mizeria şi clădirile lăsate în paragină. „Olga Bancic” este plin de bălării (aşa se vede din stradă). Am învăţat la Şcoala Nr.3 şi parcul era o frumuseţe, avea şi un mic lac cu o insuliţă (o frumuseţe)! UNDE este acum frumuseţea oraşului?! Ştiu că nu mă veţi crede, dar cine mă cunoaşte ştie că nu mint, dar mă trezesc plângând în hohote, visând că sunt acasă la Câmpulung şi nu mai recunosc oraşul unde m-am născut! Sper din suflet ca edilii oraşului să facă ceva. Şi mai sper ca, până mor, să mai vin să îl vizitez o dată!
=Nicuşor Marinică: „Aşa este, doamna Violeta, nu mai este ce-a fost odată. Înainte, era lume cu bun simţ şi ne bucuram de cinematograf, plimbare în Grădina Publică, bulevard, „Olga Bancic”, avea Băile în funcţiune, ştrandul, pe lac erau hidrobiciclete şi multe locuri frumoase ale oraşului! Cred că, atunci, avea ajutor de la ARO şi IMC pentru a menţine oraşul curat!”
=Violeta Pascuta Palko: „Să sperăm că cineva va face ceva pentru prima capitală a României.”
=Cristina Mihăilescu: „Ieşiţi în stradă şi daţi-i jos!”
=Campulung Muscel: „Ok şi ce rezolvăm? De ceva vreme, „cabinetul nr. 1” este blestemat! „Orice cap ridicat la putere devine pătrat”.”
=Cristina Mihăilescu: „Ca să schimbaţi ceva la Câmpulung trebuie să nu mai alegeţi capete pătrate, să vă mobilizaţi altfel, acum aveţi la dispoziţie netul, reţelele de socializare, nu costă nimic, doar implicare, ambiţie, voinţă, curaj, dorinţa de a vă fi mai bine, nu poţi să ai rezultate diferite repetând mereu aceleaşi greşeli… Vă gândiţi că oamenii ăia sunt aleşi de voi? Că reprezintă, ca în oglindă, mentalitatea câmpulungenilor? Schimbaţi-o, schimbaţi mentalitatea oamenilor, încurajaţi tinerii, scoateţi-i în faţă, ripostaţi la orice nu merge bine, staţi cu ochii pe ei, cereţi transparenţă, obligaţi Primăria şi oamenii din administraţia locală să îşi facă treaba, o fac pe banii voştri, nu pe banii lor, sunt aleşi de voi, nu voi de ei, faceţi-i să înţeleagă asta… Nu se pricep, nu le place ceea ce trebuie să facă, nu vor, etc., nu-i problemă, să plece, găsiţi oameni potriviţi, sunt, identificaţi-i, trăiesc printre voi! Un primar, consilier, funcţionar la stat nu e ales pe viaţă, e trecător, depinde de societate dacă mai stă pe un scaun, într-o funcţie, dacă le mai reprezintă interesele sau nu…”
=Campulung Muscel: „(…) De ce să te complici accesând fonduri europene, când tu nu poţi cheltui banii bugetului? De ce să pui un compartiment la muncă, când poţi să stai cu oamenii la băutură în timpul programului, încercând să ţi-i apropii pentru un mic ciubuc la ADP? Avem ghinion, suntem sortiţi să avem primari „deştepţi”!”
=Mariana Răuţă: „Campulung Muscel, trist, dar adevărat, şi actualul primar… un eşec total, cu ambiţii personale şi cu o prestanţă lamentabilă…”
=Campulung Muscel: „Ce e mai trist este că se crede cel puţin Donald Trump, însă, urmărindu-l în ultimii 15 ani, pot spune cu certitudine că, în afară de profitul personal, nu are alt scop în viaţa-i tristă şi ea, de altfel…”
=Mariana Răuţă: „Campulung Muscel, exact, subscriu, dar nu pot să înţeleg cum a reuşit să fie din nou primar.”
=Campulung Muscel: „E o poveste lungă… Iniţial, a fost viceprimar PSD, în locul titularului pentru acest post, desemnat de partid, în speţă George Bălan. Au urmat jocuri de culise, prin care lui Bălan i s-a retras sprijinul politic, tocmai pentru ca Ţâroiu să fie acceptat de către Călin Andrei viceprimar. Ani de zile, a stat „mână moartă” în biroul de viceprimar, iar conjunctura politică şi greşelile adversarilor au făcut să ajungă primar. O nulitate, pe care câmpulungenii nu au decât să o accepte.”
=Mariana Răuţă: „Campulung Muscel, din păcate, timpul trece repede şi degeaba pentru Câmpulung Muscel…”
=Ştefan Antonia: „Campulung Muscel, din fondurile europene se fură mai greu, iar bugetul local îl vor cheltui în scurt timp, aducând cine ştie ce formaţii la aşa zisele „Zilele Câmpulungului”, vor bloca circulaţia pe centru şi să ne tot înjurăm unii pe alţii.”
=Campulung Muscel: „Noi vrem să atragem atenţia că: era posibil să fie accesată suma de 7 milioane euro pentru Câmpulung, iar Ţâroiu, sfătuit prost de oameni cel puţin dubioşi, a pierdut această posibilitate! Încă nu îşi dă seama, dar era cea mai mare sumă atrasă în Câmpulung ever…”
=Gabriel Gab: „A mai fost o sumă pentru reabilitare şi s-a dus pe Râul Târgului.”
=Campulung Muscel: „Şi acea sumă, de la Proiectul „Kretzulescu”, s-a pierdut tot din cauza ambiţiei primarului. Acum este puţin în „convalescenţă”, însă, după trecerea acestei perioade, vom publica amănuntele neştiute ale acestui dezastru!”
=Elisaveta Mitirică: „Dar e corect ca la o Asociaţie de locatari, de la turn, să se pună regia 28 de lei de familie? Ăsta e jaf la drumul mare şi mai vrea să bage şi apa forţat pe scară, fără voia noastră. Suntem bătrâni, unii singuri, bolnavi! Blocului A1 îi slăbeşte rezistenţa când o găuri plafonul în doua locuri, 10 etaje. La un cutremur de 6 grade se face zob şi apoi banii: 700 până la bucătărie, restul ne priveşte. Păi, ăsta nu e jaf, tâlhărie, nepăsare. Primăria nu aude, nu vede, tineretul a plecat şi bătrânii au rămas singuri, bolnavi, neputincioşi şi sunt călare toţi pe noi.”
=Campulung Muscel: „Locuitorii au votat… dar, atunci când pentru atragerea unor fonduri decide o persoană, iar aceasta este, pur şi simplu, incapabilă să înţeleagă că nişte milioane de euro sunt mai importante decât orgoliile proprii, atunci, …să ne fie cu iertare… Când ajung în acel birou al Primăriei, parcă cineva le ia minţile.”
=Campulung Muscel: „Cine-l opreşte să externalizeze serviciile unde nu are oameni capabili, înlocuindu-i astfel cu oameni pregătiţi? Şi se poate şi se poartă.. Cine îl opreşte să instaleze un soft simplu, astfel încât să-i monitorizeze pe cei care joaca „Solitaire” până la 12.00, iar după sunt pe teren, la „Hangiţa”?”
=Dragoş Mitroi: „Câmpulungul a ajuns o ruină, din păcate. Cu greu îmi vine în minte centrul unui oraş, care să arate ca în anii ’80. Dar aici nu cred că e vorba neapărat de rea voinţă. E vorba de faptul că oamenii din conducere chiar nu se pricep. E nevoie de oameni cu viziune, oameni performanţi, care, din păcate, în Câmpulung nu prea există, cel puţin în funcţiile de conducere. Este clar nevoie de oameni inteligenţi, care să priceapă ce se întâmplă în jurul lor.”
=Marinescu Ioan: „Câmpulungul trebuie să arate ca în anii ’30! Atunci a fost Epoca de Aur a oraşului!”
=Campulung Muscel: „Orice bani accesaţi şi cheltuiţi sunt uşor de verificat unde şi cum ajung! Însă să nu vrei să-i accesezi ni se pare grav, extrem de grav, mai ales pentru situaţia Câmpulungului actuală!”
=Teodora Banu: „Defăimarea oamenilor şi capacitatea lor sau incapacitatea, în acest caz, nu ajută! Aţi preluat un pseudonim pe care îl utilizaţi public… fiţi pro câmpulungeni! Blamarea e pentru mediocritate… cam atât!”
=Campulung Muscel: „Nu defăimăm pe această pagină, lăudăm ce este de lăudat! Însă când constaţi rea voinţă, crede-ne că vom publica documente care atestă acest lucru, când constaţi că, în ciuda eforturilor depuse, aroganţa, mândria şi incapacitatea de a vedea ceea ce este impetuos necesar pentru Câmpulung, atunci dă-ne voie să strigăm aici de durere!”
=Mirciulescu Despina: „Se apropie anul de când e primar Ţâroiu, nu ştiu de ce a fost votat şi de cine, dar… eram sigură că nu va face nimic! Ziua bună se cunoaşte de dimineaţă, pe când el cred că se scoală târziu, apoi merge la „Piatra Craiului” să mănânce ceva, apoi… dacă nu se culcă, el ştie ce mai face, pentru că oraşul arată ca acum un an! Nu a făcut nimic şi nici nu cred că va face! Am înţeles că a mai fost primar?! Nu ştiu, eu stau doar de câţiva ani aici şi… mi-am dat seama că boala primarilor este generalizată! Toţi o apă şi un pământ, iar excepţiile sunt atât de puţine, încât aproape nu le vezi!”