27.7 C
Campulung Muscel
17/06/2024

Panică în comuna Cetăţeni Două stânci stau să se prăbuşească peste o casă de rudari

În urma ploilor abundente din ultimele zile, pământul a luat-o la vale în cătunul de rudari Valea Cetăţuii, din comuna Cetăţeni, antrenând două stânci de dimensiuni impresionante ce stau gata să se prăbuşească peste o gospodărie abia construită, în care locuiesc şase persoane. Speriaţi, marţi-dimineaţă, oamenii s-au dus să anunţe pericolul la Primărie, iar, de aici, reprezentantul SVSU a dat alarma mai departe la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Argeş.

În zonă au ajuns un echipaj din cadrul Detaşamentului de Pompieri Câmpulung, grupa operativă a ISU Argeş, coordonată de prim-adjunctul inspectorului şef, maior Cristian Bărbulescu, reprezentanţi ai Poliţiei şi Jandarmeriei, urmând ca, împreună cu autorităţile locale, să ia deciziile potrivite pentru a se evita o nenorocire. Cele două stânci se află la circa 10 – 15 metri de gospodăria ridicată pe strada Speranţei, la baza muntelui, şi s-au deplasat aproximativ 2 – 3 metri cu valul de pământ. „De abia ne-am făcut şi noi o casă, de curând, că ne-a luat foc. Ne-a ajutat toată lumea de am făcut altă casă, şi acum au început să se dărâme colţii peste noi. A fost copilul la toaletă şi, când să intre, a văzut că se duce colţul, că dacă apuca să intre, acolo îl prindea. Familia are şase persoane, doi adulţi şi patru copii. De 13 ani stăm aici şi niciodată nu a căzut.”, a spus proprietara locuinţei, Dafina Cornea.

Forţele de intervenţie au constatat că una dintre pietre e stabilă, iar cealaltă prezintă un pericol iminent de prăbuşire. „Să ia măsuri, să facă ceva, să nu vină pe casa femeii, că i-a mai luat foc şi a rămas fără acoperiş. Cu ajutorul lui Dumnezeu a făcut alta. Să pună un zid înalt, ca să nu mai cadă, că mai sunt o groază acolo, deasupra. Nu poate să stea fata cu copiii în casă, dar să-i mai lase şi singuri!”, a spus o localnică.

La Primăria Cetăţeni s-a convocat, în şedinţă extraordinară, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, în vederea evaluării efectelor situaţiei produse şi emiterea deciziei de evacuare a persoanelor şi bunurilor aflate în gospodărie. Până la rezolvarea problemei, cele şase persoane ale familiei afectate, doi adulţi şi patru copii, vor fi cazate temporar într-o clădire ce aparţine Primăriei Cetăţeni. Bunurile aflate în gospodărie au fost evacuate cu ajutorul unui camion trimis de la Detaşamentul de Pompieri Piteşti. „În urma ploilor abundente s-a produs o situaţie de urgenţă în comuna Cetăţeni, Valea Cetăţuii, în urma căruia două stânci, cu diametru şi volum destul de mari, s-ar fi desprins şi, în traiectul lor, tind să cadă către o zonă locuită. La evaluarea la faţa locului s-a constatat că în pericol ar fi o singură locuinţă. S-a întrunit la nivelul localităţii Cetăţeni Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, cu care vom analiza situaţia, dar şi cu Instituţia Prefectului, privind măsurile care vor fi luate în perspectivă şi vom acţiona în consecinţă.”, a declarat maiorul Cristian Bărbulescu, prim adjunct al inspectorului şef al ISU Argeş. 

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!