O ediţie abundând în premiere. Cea mai emoţionantă: prezenţa Corinei Chiriac şi a Mirelei Fugaru pe scena de la Câmpulung
Celor două invitate speciale ale Festivalului Internaţional de Muzică Uşoară pentru Copii şi Tineret „Stars of Song”, iubite de românii de pretutindeni, Corina Chiriac şi Mirela Fugaru, li se datorează cele mai onorante aprecieri la adresa calităţii evenimentului şi a concurenţilor selectaţi pentru a intra în competiţia ajunsă la a cincea ediţie. În faţa publicului, ambele s-au declarat impresionate de prestaţiile copiilor, vorbind în termeni elogioşi la adresa părinţilor şi a profesorilor care şlefuiesc talente cu şanse reale de a asigura viitorul artistic al României la acest capitol: muzica uşoară românească. Maniera în care aspiranţii la trofeele festivalului s-au comportat pe scena de la Câmpulung, unde au răscolit auditoriul cu interpretări pline de forţă şi emoţie, le-a dat convingerea celor două mari artiste ale ţării noastre că aceştia nu sunt la prima experienţă de concurs. Dezinvoltura cu care au evoluat pe durata momentelor artistice i-a produs Corinei Chiriac sentimentul că adolescenţii, dar şi colegii lor de la secţiunea dedicată vârstei mici, s-au călit în timpul unor întreceri muzicale redutabile, unde au avut de înfruntat competitori din ţară şi din afară. Ce s-a întâmplat între parada concurenţilor de miercuri, 31 mai 2017, pe Bulevardul „Pardon”, în acordurile imnului festivalului, şi Gala Laureaţilor, desfăşurată patru zile mai târziu, în acelaşi fundal sonor datorat compozitorului Adrian Ordean, a fost un regal al muzicii de calitate, asigurat de artişti în devenire, cu experienţă de scenă şi premii în palmaresul personal. Unele obţinute chiar la ediţiile trecute ale „Stars of Song”. Ediţia 2017 a adus mai multe premiere, care au ridicat nivelul manifestării cu ecouri internaţionale. Pe prima am amintit-o la începutul articolului: Mirela Fugaru şi Corina Chiriac, a căror prezenţă a sporit prestanţa evenimentului muzical. A doua a fost generată de inspiraţia de a forma un cuplu de prezentatori din Bianca Popescu şi Johnny Bădulescu, a cărui aducere la Câmpulung a fost, cu siguranţă, un plus pentru „Stars of Song”, datorită prestaţiei admirabile în noua postură, ajutat de carisma de artist cu state vechi, naturaleţea în gesturi, vocea deosebită şi dicţia foarte bună. Altă premieră lăudabilă: un premiu acordat de Juriul Copiilor, prezidat de Ştefan Badea, a cărui participare la „Vocea României Junior” se cunoaşte în atitudinea adolescentului cu veleităţi artistice şi şanse de a deveni un nume în industria muzicală. Ştefan Badea a fost ajutat în misiunea de desemnare a celui mai îndreptăţit concurent să primească distincţia juriului „mic” de Eduard Ungureanu, Măriuca Enache şi Andra Oproiu. Adăugăm o ultimă noutate consemnată la ediţia din 2017: alăturarea Maltei participării internaţionale, de unde a venit cel mai savuros interpret, aplaudat îndelung de adversarii săi, pentru exuberanţa şi degajarea cu care s-a comportat în faţa publicului muscelean.
11 copii de la „Stars of Song” merg la „Eurokids”, în Italia, fără preselecţie
Juriul condus de Mădălina Rucsanda, decanul Facultăţii de Muzică din cadrul Universităţii Transilvania Braşov, a inclus muzicieni, compozitori de prestigiu din România şi din străinătate: Corina Chiriac (cântăreaţă, poet liric, actriţă şi director de televiziune); Raisa Birnaz (cântăreaţă, profesor, Republica Moldova); Adrian Ordean (instrumentist, compozitor); Vincenzo Colasanto (directorul general al Concursului Internaţional al Tinerelor Talente „Eurokids”, Italia); Gina Pavel (artist vocal, profesor la Şcoala de Canto a Casei de Cultură „C.D. Aricescu”), Ioan Cristea (reprezentantul Asociaţiei Caselor de Cultură a Sindicatelor din România) şi Marius Bălan (artist vocal, profesor la Şcoala Populară de Artă Piteşti). Cei opt au avut serios de muncă, trebuind să cântărească prestaţiile a 60 de concurenţi din România (Râmnicu Vâlcea, Arad, Piteşti, Zalău, Cluj Napoca, Bârlad, Braşov, Bucureşti, Oradea, Corbeanca, Mioveni, Berceni, Târgovişte, Feldioara, Medgidia, Târgu Neamţ, Bughea de Sus, Câmpulung), Republica Moldova, Bulgaria, Italia, Malta, Rusia şi Turcia. Cu toţii, competitori foarte buni, după cum a afirmat Corina Chiriac, care a urcat şi ea pe scenă, în calitate de invitată să susţină un recital. Melodia „Mama, doar mama”, cântată de Corina Chiriac, împreună cu un grup de copii, a umplut de veselie sala Casei de Cultură a Sindicatelor de Ziua Copilului, ca un omagiu adus de sărbătoriţii zilei de 1 Iunie celor mai preţioase persoane din viaţa lor.
O mărturisire făcută public de această mare voce a României ar trebui să-i facă pe câmpulungeni să se simtă flataţi că sunt organizatorii unei manifestări care întrece multe evenimente naţionale cu tradiţie în „recrutarea” celor mai talentaţi copii. Corina Chiriac s-a declarat bucuroasă de existenţa oricărei acţiuni de acest gen organizate pe cuprinsul României, datorită posibilităţii oferite celor mici de a-şi arăta talentul. Plus că îi „rup” de îndeletnicirile prezentului: orele consumate în faţa calculatorului. Dar cel mai important, îi ajută să se simtă confortabil în faţa publicului şi, indiferent dacă în viitor îmbrăţişează o carieră artistică sau nu, îi ajută să înveţe să comunice cu publicul, căpătând încredere în sine.
Concursul, derulat pe parcursul a două zile, joi, 1 iunie, şi vineri, 2 iunie, când au evoluat componenţii celor patru categorii de vârstă, dar şi doi dintre juraţi, Corina Chiriac şi Marius Bălan, şi prezentatorii Bianca Popescu şi Johnny Bădulescu, s-a încheiat sâmbătă, cu anunţarea învingătorilor în cadrul Galei Laureaţilor. „Au fost două zile frumoase – a afirmat Sergiu Cicu, directorul festivalului -, în care copiii, sper eu, au învăţat ce înseamnă un show, pentru că acesta este scopul principal al festivalului, să-i obişnuim să cânte pe scene profesioniste, cu sunet bun, cu o acustică bună a sălii şi lumini pe măsură. Sunt marcat de emoţii, pentru că suntem la a cincea ediţie şi, uitându-mă la aceşti copii, din stânga şi din dreapta mea, mă bucur că festivalul este pe mâini bune.” Este pe mâini bune şi datorită instituţiilor care au făcut posibilă organizarea lui: Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură a Sindicatelor din România, în colaborare cu Primăria şi Consiliul Local Câmpulung, Consiliul Judeţean Argeş, Casa de Cultură „Tudor Muşatescu”, Cercul Militar, Casa de Cultură a Sindicatelor şi sponsorii lor, cea mai dulce contribuţie având-o „Un băiat şi o fată”, care a oferit un tort minunat.
Primii recompensaţi cu distincţiile festivalului au fost membrii celor două jurii. Preşedintele juriului „mare”, Mădălina Rucsanda, fără ajutorul căreia, mărturisea Sergiu Cicu, n-ar fi putut organiza această acţiune, este sufletul „Stars of Song”. Copleşită de emoţii, Mădălina Rucsanda a afirmat: „Sufletul meu este la Câmpulung. Chiar dacă nu locuiesc aici, muscelenii sunt în sufletul meu permanent şi oricând aş face orice ca să reuşesc să ajut acest oraş cu ceea ce pot. Au fost două zile frumoase, în care pe scenă au evoluat minunile noastre. Din tot sufletul – şi vorbesc în numele tuturor – vrem să îi felicităm pe toţi, pentru că toţi sunt foarte buni. Vreau să mulţumesc părinţilor, care, zi de zi, vă sprijină, vă îndrumă, nu în ultimul rând, profesorilor, alături de care încercaţi să vă perfecţionaţi. Fiind un concurs, misiunea juriului este ingrată întotdeauna, pentru că trebuie să departajeze. Noi am fi vrut ca toţi să fiţi câştigători, dar, din păcate, doar câţiva veţi primi premiile. Dar în sufletele noastre toţi sunteţi câştigători. Aţi câştigat experienţă, aţi legat prietenii şi pot să afirm că faceţi parte din marea familie „Stars of Song”. Mulţi ani festivalului şi ediţii tot aşa de frumoase ca până acum!”
În afara premiilor „clasice”, s-au acordat câteva recompense speciale. Vincenzo Colasanto i-a anunţat pe cei care vor participa la „Eurokids”, în Italia, fără a mai fi nevoie de preselecţii: Cat Sonnya, Alexandru Marian Mănăilă, Anastasia Solomie, Elena Zota, Iulian Pişta, Alexandra Moisescu, Caterina Casaburi, Alexia Vişan, Natalia Răcăşanu, Daniela Ursachi, Shawn Ciantar. Următoarea categorie de premii speciale, prezentată de Floriana Popescu, directorul artistic, a constat în cinci invitaţii de participare, fără taxă de înscriere şi fără preselecţie, la Festivalul „Bran Music Fest”, ediţia a IV-a, care va avea loc la sala de teatru Vila Bran, între 10-11 iunie 2017, pentru următorii concurenţi: Iulian Pişta (Târgu Neamţ), Elena Zota (Bârlad), Anne Mary Dimitru (Piteşti), Sara Maria Comişan (Bucureşti), Ana Maria Rădău (Piteşti).
Premierea a fost realizată împreună cu membrii juriului, puşi la „muncă” şi în cadrul festivităţii de final: Raisa Birnaz a acordat premiul III, Marius Bălan, premiul II, Vincenzo Colasanto, premiul I, iar trofeele de grupă, Sergiu Cicu, împreună cu Mădălina Rucsanda. Ştefan Badea a înmânat trofeul „Vocea Copiilor”, iar Gina Pavel, Trofeul „Marcel Pavel”.
Mirela Fugaru: „N-o să vă întrebe nimeni niciodată câte diplome aveţi în sertar. Important este să cuceriţi publicul”
Înaintea anunţării marelui câştigător, minirecitalul deţinătorului Trofeului „Stars of Song”, ediţia 2016, a declanşat cel mai intens moment al zilei. După ce Eduard Ungureanu a cântat piesa „Ave Maria”, compusă de Cornel Fugaru, a fost invitată pe scenă Mirela Fugaru, pe care organizatorii o doresc la anul la masa juriului. „Sunt foarte mulţi copii talentaţi în ţara asta şi o parte dintre cei mai talentaţi s-au adunat la Câmpulung. Eu cred că talent există cu carul în această ţară. Copiii ne-o demonstrează zi de zi. Problema este: noi, cei mari, ce putem face pentru ei, ca să aibă succes mai departe. Din păcate, nici părinţii şi nici profesorii nu pot face mai mult decât să le aşeze în mână instrumentele cu care să poată reuşi, pe lângă talentul care le-a fost dat de la Dumnezeu. Îmi doresc din tot sufletul ca măcar o parte dintre ei să se regăsească pe marile scene şi asta, din păcate, nu depinde numai de noi. Un concurs este un concurs, care arată o clipă, ce se întâmplă cu tine într-o zi, într-un moment. Important este că aveţi o scenă pe care să vă desfăşuraţi. Cel mai important nu este să cuceriţi juriul. N-o să vă întrebe nimeni niciodată câte diplome aveţi în sertar. Important este să cuceriţi publicul. Vă rog frumos, dacă sunt şi profesori în sală, un sfat, cu tot sufletul şi cu toată dragostea pentru aceşti copii minunaţi: ajutaţi-i să cânte piese pe care să le înţeleagă. Ei pot orice. Pot să cânte. Dar trebuie să înţeleagă ce cântă, să se emoţioneze la ceea ce cântă, pentru ca, la rândul lor, să emoţioneze publicul. Asta este cel mai important.”, a afirmat Mirela Fugaru, copleşită de omagiul adus creaţiei monumentale a lui Cornel Fugaru.
Decernarea trofeului festivalului s-a făcut cu toţi participanţii, premiaţi ori nu, urcaţi pe scenă, avându-l în mijlocul lor pe primarul Liviu Ţâroiu, care şi-a început speech-ul cu o confesiune: l-a făcut să plângă scena în care Mirela Fugaru l-a sărutat pe câştigătorul de anul trecut, după ce a cântat piesa compusă de soţul său. „M-a emoţionat, sunt şi acum emoţionat în faţa atâtor copii frumoşi, cu atât de mult talent. Mulţumesc tuturor copiilor care au participat într-un număr atât de mare. Şi organizatorilor, pentru că, din an în an, festivalul are valoare din ce în ce mai mare. Mulţumesc în mod deosebit celor care educă aceşti copii. Gina Pavel este pentru mine modelul şi emblema fenomenului muzical de la Câmpulung. Să mulţumim părinţilor care fac eforturi să-i susţină pe aceşti copii ca să poată fi prezenţi pe scenă şi să ne încânte.”, a afirmat Liviu Ţâroiu, cerându-i de pe acum lui Sergiu Cicu să-l invite şi la a 25-a ediţie.
Câştigătoarea, o minune blondă din Oradea, o „Delia” în miniatură, din care a ieşit o voce puternică, intensă, revărsată tumultuos în sala Clubului ARO, şi-a subjugat total publicul, predat în faţa unui vulcan de talent. Astrid Muthu, o mână de om, a transmis o emoţie copleşitoare, adjudecându-şi pe merit cea mai importantă distincţie a festivalului.
Trofeul ,,Stars of Song”: Astrid Muthu, 11 ani (Oradea);
Trofeul ,,Vocea Festivalului – Marcel Pavel”: Daria Maria Rotaru, 11 ani (Braşov);
Trofeul ,,Juriul Copiilor”: Luca Mastacan (8 ani, Bârlad).
Grupa 6-9 ani
Trofeul de grupă: Gabriela Daria Stănică (9 ani, Râmnicu Vâlcea);
Premiul I: Viktoria Asenova (7 ani, Bulgaria);
Premiul II: Carla Larisa Sabău (9 ani, Zalău);
Premiul III: Mirena Petkova (9 ani, Bulgaria);
Menţiune: Anastasia Solomie (9 ani, Arad), Cat Sonnya (9 ani, Cluj Napoca), Karina Ioana Vasilescu (9 ani, Câmpulung), Andreea Ştefan (7 ani, Râmnicu Vâlcea), Tudor Alexandru Nechifor (9 ani, Bârlad), Vlada Ţurcanu (9 ani, Republica Moldova), Mara Ion Mircea (8 ani, Piteşti).
Grupa 10-12 ani
Trofeul de grupă: Maria Riana Băiaşu (10 ani, Râmnicu Vâlcea);
Premiul I: Mara Elena Bratu (10 ani, Mioveni);
Premiul II: Alexandra Ionescu (12 ani, Braşov);
Premiul III: Ana Maria Petrov (12 ani, Piteşti);
Menţiune: Andrada Iustina Vlasie (12 ani, Bârlad), Caterina Casaburi (10 ani, Italia), Cezar Ion Mircea (12 ani, Piteşti), Denisa Alexandra Simion (12 ani, Bârlad), Raluca Maria Ardelean (11 ani, Feldioara), Valensia Gliga (11 ani, Republica Moldova).
Grupa 13-15 ani
Trofeul de grupă: Adrian Ştefan Ivan (13 ani, Braşov);
Premiul I: Alexia Popescu (15 ani, Câmpulung);
Premiul II: Catinca Popa (15 ani, Bucureşti);
Premiul III: Alexia Drăghici (15 ani, Câmpulung);
Menţiune: Alexandra Gherman (15 ani, Cluj Napoca), Angelina Osmanova (13 ani, Rusia), Anamaria Picurici (15 ani, Câmpulung), Daria Nicoleta Peltea (13 ani, Medgidia).
Grupa 16-24 ani
Trofeul de grupă: Yasemin Maria Koc (16 ani, Bucureşti);
Premiul I: Bianca Elena Udroiu (18 ani, Câmpulung);
Premiul II: Shawn Ciantar (21 ani, Malta);
Premiul III: Teodora Enache (17 ani, Braşov);
Menţiune: Andrei Popescu (16 ani, Braşov), Daniela Ursachi (18 ani, Republica Moldova), Sorinela Buzdugan (17 ani, Republica Moldova).