22.4 C
Campulung Muscel
11/10/2024

De Rusalii, vlădeştenii din Prislop şi-au sărbătorit biserica, la împlinirea a 140 de ani de existenţă

Moment înălţător, cu dublă însemnătate, pentru Parohia Prislop „Sfânta Treime”, păstorită de 41 de ani de părintele Ion Fuscel. Pe 5 iunie 2017, în sfânta zi a Rusaliilor, cei aproximativ 1.400 de enoriaşi au sărbătorit, în Lunea Sfântului Duh, 140 de ani de la punerea pietrei de temelie la biserica din sat, prilej de a marca amintirea ctitorilor şi slujitorilor locaşului de cult printr-un praznic la care au fost invitaţi credincioşii. Şi oameni de rând, şi personalităţi ale vieţii bisericeşti şi ale administraţiei publice locale, care au ţinut să le fie alături conducătorului aşezământului de cult creştin şi membrilor parohiei, cea mai numeroasă din cele trei ale comunei Vlădeşti. Hramul principal, purtat încă de la zidirea Bisericii „Sfânta Treime” Prislop, a fost împrumutat de titulatura locaşului, care este „patronat”, în subsidiar, de Sfântul Ioan Botezătorul. Celebrarea celor 140 de ani scurşi de la ridicarea edificiului religios pe actualul amplasament a adunat în jurul organizatorului evenimentului de suflet nu mai puţin de 15 preoţi. Ca de obicei, a fost prezent, ca să dea o mână de ajutor şi să supravegheze acţiunea din exterior, unde se făceau pregătirile pentru masa oferită în cinstea sărbătorii, primarul Cristian Hristu Dică. Printre participanţii la slujbă l-am remarcat şi pe viceprimarul de la Mioveni, Aurel Costache, dar, cu siguranţă, au fost şi alte persoane aflate în poziţii importante din comună ori din împrejurimi. De altfel, întreg momentul s-a dorit a fost o reunire a „Fiilor Satului” la ceas aniversar pentru una dintre instituţiile de bază ale localităţii, în care cetăţenii continuă să aibă încredere, ca dovadă frecvenţa ridicată în zilele în care este oficiat serviciul religios. 

Preotul Ion Fuscel, o carieră de 41 de ani în slujba Bisericii

După încheierea slujbei, i-am solicitat părintelui Ion Fuscel, aflat într-un moment deosebit al îndelungatei sale cariere în slujba Bisericii, câteva cuvinte despre semnificaţia zilei marcate cu atâta lume venită să-şi exprime respectul şi pioşenia, amplificate, aşa cum am precizat, de frumoasa aniversare a edificiului simbol al parohiei. „Astăzi (n.r. luni, 5 iunie 2017), sărbătorim hramul bisericii noastre şi, totodată, 140 de ani de la punerea pietrei de temelie. În vechime, biserica a fost peste deal, în cătunul Valea Ulitei, unde se mai văd şi astăzi ruinele fostului locaş de cult. În 1877, când voinicii erau la războiul de independenţă, s-a început construcţia acestei sfinte biserici, care a fost finalizată în 1882. I s-a pus hramul „Sfânta Treime” şi Sfântul Ioan Botezătorul. Printre ctitori s-au aflat Evdochia şi Ion Prislopeanu, preotul Constantin Pârvulescu, Lelia şi Ion Bulacu, împreună cu enoriaşii.”, a realizat părintele Fuscel un mic istoric al locaşului de cult, slujit de-a lungul existenţei sale de 13 preoţi.

Ion Fuscel se numără printre cei cu cea mai îndelungată activitate la Biserica Prislop „Sfânta Treime”, cu 41 de ani vechime şi nădejde să prindă încă patru, până în 2021, când se va pensiona. Şi el, şi soţia, el, de loc din Berevoeşti, ea, din Cândeşti, aveau vârsta de 20 de ani când au venit la Vlădeşti, la 1 septembrie 1976. Atunci a început munca misionară a acestui preot iubit de credincioşi. În decursul celor mai bine de patru decenii, au existat câteva situaţii în care preotului i s-a oferit prilejul de a profesa la Câmpulung, dar n-a ezitat atunci când a hotărât să rămână în locul în care a prins rădăcini. În timpul păstoririi Prea Fericitului Părinte Iustin Moisescu, o rudă a soacrei sale, s-a ivit şansa de a ocupa chiar funcţia de protopop de Muscel, dar n-a fructificat-o. Mai încoace, a apărut altă oportunitate, căreia, de asemenea, nu i-a dat curs. Înaltpreasfinţitul Calinic l-a chemat la Curtea de Argeş, cu intenţia de a-l numi pe fiul său, de profesie tot preot, în locul acestuia, iar pe părintele Fuscel să-l aducă la Biserica „Sfânta Marina”. Însă destinatarul ofertei generoase din nou a refuzat. „Am zis că, dacă la 20 de ani am venit aici, vreau să ies la pensie în 2021, dacă Dumnezeu mi-o ajuta şi-o mai avea zile, tot de aici. Vreau să las ceva în urmă.”, a mărturisit Ion Fuscel, care se îngrijeşte, cu ajutorul primarului, care îl ajută ori de câte ori are nevoie, de o parohie cu 338 de familii şi în jur de 1.400 de suflete.  

Revenind la evenimentul de la începutul acestei săptămâni, „în fiecare an, sărbătorim, festiv, memoria ctitorilor noştri, cu masă asigurată prin contribuţia enoriaşilor. Eu am căutat să înfloresc cultul divin, dar, totodată, n-am ieşit din litera Evangheliei. Respect ce scrie în Biblie: „Cred într-una sfântă, sobornicească şi apostolească biserică.” Eu nu m-am abătut, cu modernisme, de aceea, biserica noastră este una care ţine aşa cum se cuvine tradiţia Sfinţilor Apostoli. Ieri (n.r. duminică, 4 iunie), la naşterea bisericii văzute, odată cu Pogorârea Duhului Sfânt, Duhul Sfânt s-a pogorât asupra celor 11 apostoli şi, când li s-a dat să vorbească în limbile pământului cunoscute atunci, din oameni simpli, pescari, tâmplari şi ce mai erau ei, au devenit oameni care i-au surprins pe toţi cei prezenţi. Aceştia au crezut, la un moment dat, că sunt beţi. Atunci, Sfântul Petru a luat cuvântul şi a spus: „Iubiţi fraţi, nu suntem plini de must – era de dimineaţă -, dar Domnul nostru Iisus Nazarineanul, pe care voi l-aţi răstignit, ne-a trimis de sus, din ceruri, Duhul Sfânt, care ne-a pecetluit şi ne-a întărit.” Domnul Iisus Hristos ne-a format prin Sfinţii Apostoli. Numai la 11 a dat puterea să înveţe cuvântul lui Dumnezeu şi să propovăduiască ceea ce El a învăţat. „Mergând, învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, învăţându-i să păzească toate câte V-am poruncit Eu vouă. Şi, iată, Eu sunt cu voi până la sfârşitul veacurilor. Amin.”, a încheiat părintele Ion Fuscel. 

Participarea locuitorilor satului la slujbă a fost urmată de ospăţul îmbelşugat, asigurat prin munca celor mai pricepute gospodine, cu un meniu pe măsura sărbătorii: aperitiv, ciorbă de burtă, sărmăluţe cu mămăligă, friptură. „Mulţumesc din inimă tuturor celor care au contribuit la prăznuirea hramului bisericii noastre, celor care ne-au fost alături la slujba de azi, precum şi celor 15 preoţi care au participat la sărbătoarea „Sfintei Treimi”.”, a fost mesajul părintelui pentru cei implicaţi în reuşita acţiunii. „Astăzi (n.r. luni, 5 iunie), am fost oaspeţii preotului Fuscel la hramul bisericii din Prislop, la împlinirea a 140 de ani de existenţă a locaşului sfânt! Ca de obicei, părintele s-a dovedit o gazdă impecabilă şi cu toţii am plecat încărcaţi cu evlavie şi credinţă, dar şi sătui de bunătăţile pregătite de enoriaşii care l-au ajutat pe părinte la această sărbătoare!”, au transmis şi reprezentanţii administraţiei publice locale. 

Sărbătoarea a continuat în familia Fuscel marţi, 6 iunie, fiind ziua de naştere a soţiei sale, Victoriţa, aflată, după cum am menţionat anterior, de 41 de ani, alături de partenerul său de viaţă. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!