Numărul mare de cetăţeni merituoşi, premiaţi la ediţia 2017 a Zilei Comunei, elevi cu performanţe deosebite la învăţătură, militari cu experienţă căpătată în teatrele de operaţiuni din Afganistan şi Kosovo, veterani, gospodine pricepute la prepararea produsului devenit un brand al localităţii, sportivi şi cupluri a căror longevitate în căsnicie se măsoară într-un sfert de veac, este dovada calităţii materialului genetic al locuitorilor Lereştiului, adunaţi luni, de Rusalii, la sărbătoare. În ziua în care a împlinit un an de la victoria din 5 iunie 2016, primarul Marian Toader, aflat în postura de organizator al evenimentelor tradiţionale ale Lereştiului, a hotărât ca „Festivalul Covrigilor cu Ou” să se ţină în aceeaşi zi şi în aceeaşi locaţie cu acţiunile programate de Ziua Comunei. O decizie inspirată, pentru că spectatorii adunaţi în parcul din spatele Căminului Cultural Lereşti, pentru vizionarea momentelor artistice asigurate de copiii Şcolii Primare Voineşti şi ai Şcolii Gimnaziale Lereşti, completate de suitele de dansuri şi cântece ale ansamblurilor folclorice de copii şi adolescenţi din Lereşti şi Schitu Goleşti, puteau, dacă doreau, să admire expoziţia de covrigi, parcă mai bogată şi mai apetisantă ca niciodată. Graţie colaboratorilor care şi-au unit eforturile pentru a oferi lereştenilor o zi memorabilă, în primul rând, soţii Elena şi Ionel Marin, Lorena Toma, directoarea Căminului Cultural Bascov, şi coregraful Dorin Oancea, împreună cu desfăşurarea de forţe artistice reunite sub titulatura Ansamblul „Doina Bascovului”, coregraful Ion Horobeanu, care a asigurat şi prezentarea evenimentului, sosit împreună cu frumoşii dansatori ai Ansamblului „Carpaţi”, profesoara Gina Pavel şi copiii pregătiţi în cadrul Şcolii de Canto a Casei de Cultură a Sindicatelor, doamnele încântătoare de la „Un băiat şi o fată”, sponsorul şi ajutorul de nădejde al autorităţilor de la Lereşti, noua conducere a Primăriei a depăşit cu mult, ca valoare şi amploare, ediţiile precedente ale dublei sărbători. Adăugăm numărului variat de secvenţe derulate pe scena manifestării şi participarea de oficialităţi judeţene şi naţionale, care a lăsat în urmă experienţa de gazde a predecesorilor săi.
În 2017, „Hora Covrigului cu Ou”, în 2018, ateliere de pregătit produsul tradiţional la locul festivalului
Pentru ca participanţii sosiţi în Parcul Lereşti într-un număr care a declanşat uimirea vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Ion Mânzână, şi, totodată, admiraţia pentru receptivitatea locuitorilor, veniţi să guste atât spectacolul oferit de copiii lor, cât şi expoziţia de covrigi cu ou, ultima din priviri, cele două evenimente s-au ţinut în acelaşi loc, Căminul Cultural din localitate, gazdă pentru o zi a unei sărbători pline de culoare, veselie şi mirosul parfumat al covrigilor pufoşi şi rumeni. În sala de evenimente a locaşului cultural, în care s-a amenajat o splendidă prezentare a unor piese deosebite din impresionanta colecţie de costume şi obiecte tradiţionale adunate într-o viaţă de soţii Marin, deţinătorii unui muzeu cu totul aparte, în incinta Ateneului Voineşti, coşurile decorate cu ştergare roşii, în care s-au înghesuit covrigii proaspeţi, gata să fie degustaţi şi jurizaţi de „completul de judecată”, s-au aliniat cuminţi pe o masă, pe care nu şi-ar mai fi găsit loc nici măcar un ac, de atâta bogăţie culinară. Ediţia a X-a a „Festivalului Covrigilor cu Ou” a întrecut orice participare şi orice aşteptare de până acum, graţie numărului ridicat de expozante, care şi-au măsurat măiestria în pregătirea produsului nelipsit de pe masa de Paști şi reţetele moştenite de la bunici. Ca dovadă că fiecare gospodină pricepută la acest desert pretenţios, în ceea ce priveşte pregătirea, are secretul ei, juriul a departajat după gustul care diferă de la o bucătărie la alta, chiar dacă ingredientele de bază sunt aceleaşi. Am constatat cu bucurie că şi nepoţelele de-o şchioapă ale muscelencelor renumite în sat, în zonă chiar, pentru covrigii preparaţi, de regulă, în preajma Sărbătorilor Pascale, iar, de zece ani, şi cu ocazia festivalului de la Lereşti, au învăţat de la bunici şi mame paşii de urmat până când făina, ouăle, drojdia, zahărul, sarea, uleiul, romul şi lămâia prind forma produsului – marcă a Muscelului.
Din acest motiv, al reacţiei pozitive din partea celor mai iscusite gospodine, a căror reputaţie în materie de covrigi cu ou a ajuns până la capitală, juriul a avut de muncă, nu glumă, nefiindu-i uşor să departajeze delicatesele. Ca în orice concurs, deliberările juraţilor au condus la un podium, ale cărui ocupante au fost anunţate pe scenă. Concurentele au fost invitate la o paradă, urmată de o horă în care s-au prins, ţinând coşurile doldora de covrigi. Unele dintre mesagerele concurentelor, nişte gâgâlici îmbrăcate în costume populare, de-abia puteau mişca din loc coşurile îmbelşugate. Micuţa Iulia a impresionat asistenţa cu enumerarea impecabilă a ingredientelor piesei de bază a competiţiei gastronomice. Defilarea a continuat cu Alexandra Oana, Maria Oana şi Daniel Mihail. „Ţinem tradiţia şi sperăm s-o ducem mai departe.”, a precizat o concurentă, pentru care păstrarea obiceiului nu este o povară, ci o moştenire de suflet, transmisă de la o generaţie la alta. În afară de dorinţa de a continua tradiţia bătrânelor satului, îţi trebuie îndemânare. Lereştencelor le-a făcut concurenţă Mariana Fintoc, de la Bughea de Jos. S-au mai aflat pe scenă Nicoleta Bucurenci şi Veroana Falcă, ultima împărtăşind doamnelor interesante procedeul preparării produsului servit de Paşte: „Covrigii sunt lăsaţi la fiert până se întăresc. În ziua următoare, sunt puşi la copt.”
Georgiana Alina Cicu a preparat covrigii înscrişi în concurs împreună cu mama ei. „Noi promovăm tinerele speranţe, promovăm Lereştiul şi tradiţiile noastre.”, a afirmat tânăra. Întrebată câte kilograme de covrigi pregăteşte într-un an, Cristinela Bădicu a precizat că este destul de mare cantitatea, având o activitate comercială şi la Bucureşti. Nici suratele sale nu se lasă mai prejos, de Paşti fiind preparate 300-400 de kilograme, chiar 500 de kilograme, iar pentru festival, 100 de kilograme. Altfel stau lucrurile la firma „Un băiat şi o fată”, din partea căreia doamna Doina Iacob a informat clienţii că sunt oferite spre vânzare cantităţi de ordinul tonelor, adică de la 30.000 de covrigi de Paşti în sus. Celelalte două societăţi aliniate la startul concursului îmbietor au fost „Power Forever” şi „Alex&Theo Party”. „Avem produse de calitate, foarte apreciate de musceleni.”, a susţinut reprezentanta firmei „Power Forever”, Luminiţa Manole.
Ionel Marin, directorul „Festivalului Covrigilor cu Ou” şi preşedintele Asociaţiei „Alunelul” Lereşti, le-a mulţumit atât concurentelor, cât şi sponsorului „Un băiat şi o fată”, susţinătorul manifestării tradiţionale, prin care este celebrat preparatul care le-a făcut faimoase pe sătencele cu dragoste şi respect pentru bucătăria străveche. Potrivit lui Ionel Marin, nici Primăria n-a fost mai prejos, de data aceasta, sprijinul fiind mult mai substanţial decât la ediţiile precedente. Viceprimăriţa Adriana Cicu a oficiat premierea la secţiunea „Tinere speranţe”: locul III – Oana Dinu; locul II – Iulia Cornăţeanu; locul I – Alina Georgiana Cicu. Următoarea secţiune recompensată cu premii a fost cea a gospodinelor, plăcerea revenindu-i primarului Marian Toader, care, şi datorită acestor maestre într-ale bucătăriei specific muscelene, are cu ce se mândri în ochii lumii: locul III – Veroana Falcă; locul II – Mariana Oancea; locul I – Nicoleta Bucurenci. A treia categorie anunţată prin vocea Elenei Marin, care a îndeplinit formalităţile de premiere, a fost cea a persoanelor juridice, unde clasamentul a arătat astfel: locul III – „Alex&Theo Party”; locul II – „Un băiat şi o fată”; locul I – „Power Forever”.
Ion Horobeanu a propus, pentru un plus de atractivitate adus festivalului, ca ediţia din 2018 să cuprindă şi ateliere în cadrul cărora să fie pregătite la faţa locului bunătăţile care completează masa de Paști. „Fiecare concurentă este o câştigătoare pentru curajul de a veni să-şi prezinte produsele.”, a încheiat prezentatorul acţiunii, care a mai spus că toate doamnele au primit un simbol, constând într-o diplomă de participare, care să le amintească de această ediţie rotundă a festivalului. Viceprimăriţa Adriana Cicu a coborât în public pentru a-i servi pe lereşteni cu exponatele câştigătoare.
Număr impresionant de invitaţi la Ziua Comunei
Invitaţia colegului lereştean a fost onorată de un număr ridicat de primari, care l-au susţinut cu prezenţa şi urările la ceas aniversar. Am remarcat în publicul consistent pe primarii Benonie Ştefan, de la Aninoasa, Vasile Leau, de la Boteni, Damian Poştoacă, de la Mioarele, şi viceprimarul Ion Zipiş, Gabriel Şerbănoiu, primarul de la Stâlpeni, prezent împreună cu viceprimăriţa Mariana Machedon, Ion Boncoi, de la Valea Mare, venit împreună cu viceprimarul Nicolae Ceauşescu, Ionel Dulamă, de la Rucăr, Nicolae Tarbă, de la Bughea de Sus, Ion Băcioiu, de la Dragoslavele, Ion Dumitru, de la Albota, preşedinte al Asociaţiei Comunelor Argeş, Gheorghe Stancu, primarul de la Bascov, Nicolae Dascălu, primarul de la Mărăcineni, Aurel Bălăşoiu, primarul de la Rociu.
Aproape de ora anunţată pentru debutul festivităţii oficiale a Zilei Comunei şi-au făcut intrarea invitaţii autorităţilor locale: prefectul Emilian Dragnea, cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean, Simona Brătulescu şi Ion Mânzână, Şerban Valeca, ministrul Cercetării şi Inovaţiei, Robert Tudorache, secretar de stat la Ministerul Energiei, senatorul Gheorghe Marian, subprefectul Gabriel Stoian, primarul Liviu Ţâroiu, consilierii judeţeni Diana Eftene, Maria Cotenescu, Damian Haralambie şi Vasile Negoescu, Alexandru Vâjan, şeful Gărzii de Mediu Argeş, Marinică Fologea, expert în proiecte cu fonduri europene, consilierii locali Cornel Băjan, Sergiu Cicu, Gheorghe Sârbu şi Manuel Zenovie. Au urcat pe scenă alături de personalităţile politice preşedintele Asociaţiei Naţionale „Cultul Eroilor – Regina Maria”, Ştefan Alexandrescu, general de brigadă şi veteran de război Gheorghe Dumitrescu şi Gheorghe Dobrescu.
„A devenit o tradiţie ca, în preajma Rusaliilor, Lereştiul să îmbrace straie de sărbătoare şi să aniverseze Ziua Comunei şi „Festivalul Covrigilor cu Ou”, ajuns în acest an la cea de-a X-a ediţie. Aflată la poalele munţilor Iezer-Păpuşa, într-un loc mirific şi binecuvântat de Dumnezeu, comuna Lereşti este un important centru de istorie, cultură şi spiritualitate românească, atestată documentar din perioada daco-romană. Sărbătoarea de astăzi celebrează valorile şi tradiţiile locale. Rememorarea trecutului ilustrează identitatea noastră, iar respectul faţă de istorie reprezintă garanţia viitorului pe care îl construim împreună. Manifestările pe care le-am organizat, „Festivalul Covrigilor cu Ou”, în colaborare cu Asociaţia „Alunelul”, premierile şi celelalte evenimente sunt pline de preţuirea pe care o avem faţă de tradiţiile şi valorile care ne definesc. Astăzi se împlineşte un an de când am deosebita onoare de a mă afla în slujba dumneavoastră, în calitate de primar al comunei. Vreau încă o dată să vă asigur cu toată responsabilitatea că mă voi dedica cu dăruire şi pricepere, cu înţelepciune, răbdare şi transparenţă, pentru rezolvarea problemelor comunităţii. Cu speranţa că această zi este un prilej de speranţă şi bucurie, că avem tradiţii pe care suntem datori să le ducem mai departe, mulţumindu-le colaboratorilor şi sponsorilor care s-au implicat pentru a asigura continuitatea acestor manifestări, vă rog să primiţi cele mai calde urări de bine şi sănătate, însoţite de întreaga mea preţuire.”, a fost mesajul primarului Marian Toader adresat comunităţii locale şi oaspeţilor săi.
S-au adresat lereştenilor şi o parte dintre musafiri, care au avut pentru conducerea Primăriei distincţii din partea instituţiilor pe care le reprezintă, aşa cum este cazul Prefecturii şi al Consiliului Judeţean. Cea mai mare parte a ceremoniei oficiale a fost dedicată premierilor de elevi, veterani, militari, cupluri longevive, echipa AS Lereşti antrenată de Bogdan Dascălu, momente pe care le vom dezvolta în ediţia viitoare a ziarului nostru. Înaintea concertului extraordinar asigurat de Orchestra şi Ansamblul „Doina Bascovului”, Ansamblul „Carpaţi” şi preotul rapsod Cristian Pomohaci, s-au acordat trei premii speciale: artistului plastic şi scenografului de teatru şi film Bob Nicolescu, regizorului Şerban Marinescu şi preotului Alexandru Pahonţu.