În afară de gratuitatea la utilizarea capelei funerare acordată concesionarilor locurilor de veci din Cimitirul „Flămânda”, pe care cetăţenii o vor reţine ca fiind aprobată de administraţia PSD, social-democraţii, în frunte cu Liviu Ţâroiu, care a dat tonul votului pozitiv propunerilor populiste în care s-au erijat liberalii, le-au făcut pe plac acestora şi în privinţa gratuităţii la Muzeul Municipal. Dar numai pentru elevii şcolilor din Câmpulung şi numai pentru vizitele întreprinse într-un cadru organizat, cu colegii de clasă, însoţiţi de profesorul organizator al acţiunii. În scenariul în care un elev, care are bunul simţ să nu descarce de pe internet un referat pe teme istorice gata făcut, ci vrea să-l redacteze el însuşi, va plăti pentru documentarea realizată în cadrul instituţiei de cultură. Asta pentru că aleşii municipali n-au fost în stare să facă o treabă bună până la capăt, încurajând şi performanţa individuală, nu numai turul cu clasa/clasele, transformat, de multe ori, într-o hârjoneală colectivă pe seama „vechiturilor” expuse, neatractive pentru şcolarii zilelor noastre. De asta spunem că era mai potrivit ca superiorii directorului Alexandru Oprea să-i fi impulsionat pe copiii care vin la Muzeu, din propria lor iniţiativă, nu numai pe cei care merg forţat-obligat cu şcoala, de la plictiseală ajungând la maimuţăreală. Aşadar, scopul vizionării colecţiilor, graţie gratuităţii votate pe 31 mai 2017 de consilieri, valabile din 2018, şi anume deschiderea apetitului pentru studiul istoriei locale, nu va fi atins printr-o vizită, cel mult două, după cum prevede Liviu Ţâroiu că vor organiza şcolile într-un an. Prin urmare, rămânem la părerea noastră că ar fi trebuit stimulaţi şi elevii care întreprind pe cont propriu o astfel de acţiune, pentru că în acest caz chiar se vede interesul copilului pentru ceea ce are Muzeul de oferit.
Revenind la „foamea” de imagine a PNL-ului, incapabil să „croşeteze” o iniţiativă cap-coadă, PSD a acceptat numaidecât „subţierea” bugetului Muzeului, prin pierderea contravalorii biletelor de intrare achitate de elevii ai căror părinţi vor trece pe la urne în 2020. Nici n-aveau de ce să se opună unei propuneri destinate maselor, după modelul copiat de liberali de la social-democraţi, mai cu seamă că au fost ajutaţi şi de şeful Executivului să ridice mâna „pentru”. Practic, primarul le-a sugerat majoritarilor din Consiliu ce să voteze, exprimându-se cu „sunt de acord” or „n-am nimic împotrivă” atunci când a simţit că este rost de capital de imagine livrat gratuit chiar de opozanţii pe care şi aşa lumea nu-i cunoaşte, darămite să mai ştie că anumite facilităţi, insignifiante, vor fi în vigoare de la anul datorită lor.
Ca avantajul votat săptămâna trecută de Legislativ să aibă cu adevărat efect, sporind atractivitatea unităţii culturale în rândul celor mici, Constantin Ivan a recomandat ca vizitele gratuite să funcţioneze în anumite perioade, nu tot timpul anului. Altfel spus, altă mobilizare va fi din partea populaţiei şcolare ştiind că este gratis la Muzeu într-o anumită zi a săptămânii ori a lunii. „Este salutară gratuitatea pentru elevi. Însă, ca să-i atragem pe elevi să vină la muzee, fixând zile anume, cu intrare liberă, atracţia este mai mare. Aşa se face şi în afară, să ştiţi. Ca gratuitatea să fie motivată, pentru grupuri organizate, să fie fixat: toate sâmbetele, liber pentru elevi sau 100 de zile pe an sunt ale copiilor din Câmpulung. Altfel, această intrare liberă nu se mai regăseşte în atracţia de a vizita.”, a precizat consilierul local PSD.
Colegii s-au cramponat de săptămâna „Şcolii Altfel” – care diferă ca perioadă de la o unitate la alta -, când diriginţii şi profesorii de la clasă vin grămadă cu copiii la Muzeu, situaţie pe care doresc s-o încurajeze şi în viitor. Asta deşi era de dorit să fie încurajate şi cazurile particulare de copii studioşi, mai ales că nu sunt atât de mulţi într-un Câmpulung cu valori pe numărate, încât să ajungă instituţia de cultură în sapă de lemn. Din păcate, consilierii, la unison cu primarul, au fost fermi în exprimarea care va fi inserată în textul hotărârii de Consiliu: vizite la solicitarea şcolilor. Solicitare care, este sigur primarul, va exista o dată pe an. Excepţional, de două ori pe an.
Iată în continuare ce sume au de plătit, de la anul, cei care apelează la serviciile oferite de Muzeul Municipal şi Casa de Cultură „Tudor Muşatescu”:
=Taxa pentru vizitarea muzeelor, caselor memoriale, monumentelor istorice, de arhitectură sau a oricăror alte obiective: 5 lei/persoană pentru adulţi; 3 lei/persoană pentru pensionari, studenţi şi elevi;
=Taxa pentru cercuri: 200 lei/persoană;
=Taxa de spectacol: 2,5 lei/persoană;
=Taxa de filmare pentru amatori: 10 lei/persoană;
=Taxa de fotografiere pentru amatori: 5 lei/persoană;
=Taxa de filmare pentru profesionişti: 500 lei/persoană;
=Taxa de fotografiere pentru profesionişti: 100 lei/persoană;
=Taxa pentru tur ghidat în Limba Română (la cerere): 15 lei;
=Taxa pentru tur ghidat în limbă străină (la cerere): 20 lei;
=Taxa pentru tur ghidat pentru grupuri de peste 10 persoane: gratuit.
Pentru realizarea materialelor de promovare locală şi pentru alte instituţii coordonate, cu imagini de la Muzeu, nu se va percepe nicio taxă.