În timp ce primari de localităţi cu pretenţii, cum este Târgovişte, s-au trezit, în plină iarnă, abandonaţi de „abonaţii” la ajutorul social, care s-au îmbolnăvit în masă – masă însemnând 280 de persoane, care s-au „înarmat” cu scutiri eliberate de medicii de familie – omologii de comune reuşesc o mobilizare la muncă în folosul comunităţii într-un număr satisfăcător. Este posibil ca în rândul comunităţilor etnice sărace din mediul rural să aibă efect avertismentul transmis, şi verbal, şi scris, rudarilor care reuşesc să-i buchisească rândurile dătătoare de fiori reci, potrivit cărora, dacă nu se prezintă la „serviciu”, rămân fără banii de la stat. De vreme ce mai mulţi conducători de comune se fălesc cu acţiunile specifice iernii – curăţatul zăpezii, spartul gheţii – executate cu asistaţii social, în lipsa unor efective consistente de muncitori la serviciul de salubritate al Primăriei, înseamnă că sunt mai convingători decât colegii de la oraş. În plus, n-au timp de reclamaţii la Colegiul Medicilor, ca să verifice oportunitatea şi necesitatea eliberării învoirilor medicale, cum anunţa pe posturile naţionale de televiziune primarul de la Târgovişte, cătrănit şi îndoit că i-a lovit boala în acelaşi timp pe aproape toţi beneficiarii de venit minim garantat.
Că nevoiaşii de la ţară sunt mai căliţi decât „clociţii” de la oraş, dar suficient de şmecheri ca să-şi procure de la doctor actele salvatoare, ca să scape de muncă, dar să rămână şi cu ajutorul social, o dovedeşte numărul mare de locuri ocupate în sala Căminului Cultural Vlădeşti, unde s-a ţinut întrunirea convocată de primar săptămâna trecută. Cristian Hristu Dică i-a chemat pe beneficiarii Legii 416/2001 la o şedinţă, pentru a li se ţine un instructaj cu privire la ce au de făcut în săptămâna de iarnă, care s-a întors cu tot arsenalul de rele, frig, zăpadă şi gheaţă, la începutul lunii februarie. Sesizând înrăutăţirea vremii, cu consecinţe asupra aspectului localităţii, unde ninsoarea n-a glumit când a acoperit Vlădeştiul, şeful Executivului a luat măsuri.
Cam mulţi asistaţi social în comuna musceleană, şi ea posesoare, din păcate, aidoma „suratelor” din Nord, de aşezare de etnici, judecând după mulţimea strânsă la Cămin, ca să asculte sfaturile echipei de la Primărie, conduse de primar şi viceprimar, cărora li s-au alăturat câţiva funcţionari ai instituţiei cu atribuţii pe linie socială şi de salubritate. Nu numai sarcinile de lucru au impus discuţia cu cei dependenţi de ajutorul de la stat, ci şi respectarea de către aceştia, pe durata orelor prestate în contul banilor, a măsurilor de securitate.
În paralel, cei vizaţi au primit şi câte o înştiinţare din partea Primăriei Vlădeşti, care sună astfel: „Vă aducem la cunoştinţă că familia… are de efectuat un număr de 35 de ore de muncă în zilele de 13 februarie, 14 februarie, 15 februarie, 16 februarie, 17 februarie. Să aveţi la dumneavoastră un topor sau o lopată. Aceste ore de muncă sunt obligatorii pentru a primi ajutorul social. Neprezentarea la orele de muncă în zilele de mai sus duce la suspendarea plăţii ajutorului social pentru luna respectivă.” Comunicatul a cărui întocmire a fost dispusă de primarul Cristian Hristu Dică este semnat de viceprimarul Leonard Şerban. Astfel, chemându-i la şedinţă, unde i-au văzut pe toţi zdraveni, rumeni şi sănătoşi şi făcându-le programul acestei săptămâni, edilii s-au asigurat că au forţă de muncă disponibilă, care să degajeze domeniul public de mormanele de zăpadă. „E.M.”