În ultima zi a sesiunii de depunere şi selecţie a proiectelor care vor fi susţinute, în 2017, cu bani de la bugetul local, sesiune începută pe 10 aprilie şi încheiată pe 16 mai, Primăria a anunţat câştigătorii finanţărilor nerambursabile „puse la bătaie”, în locul asocierilor pe care le practica administraţia publică locală, pentru a-i putea ajuta cu bani pe solicitanţi. După cum am anunţat în mai multe rânduri, din acest an, se va renunţa la sistemul greoi, care presupunea întocmirea unui proiect de hotărâre, cu documentaţia care stă în spatele fiecărei propuneri legislative, prin care Consiliul Local aproba asocierea cu persoana sau ONG-ul care cerea fonduri pentru o acţiune sportivă, culturală, socială, ş.a.m.d. În lipsa acestei asocieri, după cum s-a argumentat în nenumărate rânduri, nu puteau fi angrenate fonduri publice în respectivul eveniment. Ba se putea, după cum s-au lămurit subalternii lui Liviu Ţâroiu, documentându-se cum procedează alţii, întrucât o lege în vigoare de 12 ani dă Primăriei posibilitatea să joace rolul de finanţator, organizând, practic, o „licitaţie” a proiectelor. A anunţat ca disponibilă suma de 350.000 de lei, împărţită pe domenii (tineret – 10.000 lei, social – 10.000 lei; cultură – 100.000 lei, sport – 230.000 lei), după care a dat startul sesiunii de depunere a proiectelor din partea celor care, până anul trecut, aveau statut de asociaţi ai autorităţilor. Bineînţeles, apelul nu era destinat doar colaboratorilor tradiţionali, ci şi unor parteneri noi, care veneau cu un suflu nou în materie de manifestări în domeniile stabilite.
Evaluarea materialelor depuse timp de o lună şi o săptămână s-a încheiat favorabil pentru toată lumea, cu excepţia unei asociaţii, care a picat la analiza condiţiilor impuse de regulament. Cele mai multe proiecte admise sunt la cultură, şapte la număr, domeniu urmat de sport, cu patru acţiuni. Una singură pe social, niciuna pe tineret. În privinţa varietăţii, cele mai multe sunt editări de cărţi, pentru care autorii au apelat la ajutorul Primăriei, lucru care ne şi bucură – bine că avem încă scriitori, ce păcat că au dispărut cititorii -, dar ne şi sperie, gândindu-ne câte „biblioteci” va sponsoriza Primăria, la câţi posesori de aere de literaţi avem în târg. Iată în continuare cine sunt admişii, cu ce acţiuni şi ce punctaje a produs exigenţa examinatorilor proiectelor.
SPORT
Asociaţia MTB Academy – „Trofeul Muscelului – Lupii dacilor”, ediţia a V-a; 100 punte;
C.S. Brothers Motor Sport – Promovarea municipiului Câmpulung prin automobilismul de performanţă; 95 puncte;
Asociaţia Club Sportiv First Club Cup – Participare în cadrul Campionatului Naţional de Viteză în Coastă; 93 puncte;
Asociaţia Sportivă „Petre Iliescu” – Fotbal pentru copii şi juniori; 88 puncte;
SOCIAL
Asociaţia Start pentru Autism – Start pentru recuperarea nevoilor speciale; 100 puncte;
CULTURĂ
Fundaţia pentru copii şi tineret „Ecokind” – Dialog cultural; 95 puncte;
Asociaţia Multiculturală „Nicu Hagi” – „Câmpulung în amintiri”; 95 puncte;
Asociaţia Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor – Editare Revista „Pensionarul Muscelean”; 87 puncte;
Mariana Chirtoacă – „Câmpulungul şi lumea”; 84 puncte;
Mihai Alexandru Răzuş – Teatru de copii şi tineret „Tudor Muşatescu”; 80 puncte;
Ion Chingaru – „O maşină străbate lumea”; 75 puncte;
Nicolae Moise – Editare carte „Omenirea între minciună şi adevăr”; 50 puncte.
Un singur proiect a fost respins de comisia de evaluare condusă de viceprimarul Mărgărin Blidaru, cel depus de Asociaţia TourMount, care dorea să organizeze un Enduro-Maraton la Câmpulung, pe motiv că n-a îndeplinit toate condiţiile de eligibilitate.