5.5 C
Campulung Muscel
26/04/2024

Primarul de la Vlădeşti, demis de prefect

Primarul Cristian Hristu Dică şi colegul Leonard Şerban, viceprimarul care îi preia atribuţiile

La mijlocul acestei săptămâni, prefectul de Argeş Emilian Dragnea a emis ordinul de încetare a mandatului a doi primari din Argeş. Este vorba despre primarii comunei Vlădeşti, Cristian Dică Hristu, şi comunei Mălureni, Alexandru Adrian Cristescu. „Primarul din Vlădeşti a rămas fără funcţie din cauza unui conflict de interese, ca urmare a unui proces cu ANI, prin hotărâre definitivă şi irevocabilă, iar primarul din Mălureni are o condamnare într-un dosar de braconaj, care nu-i permite să exercite doi ani funcţii publice.”, a precizat prefectul. Prerogativele de primar vor fi preluate de către viceprimarii din aceste comune, până când, prin hotărâre de Guvern, se vor organiza alegeri parţiale.

Pe 12 iunie 2015, Agenţia Naţională de Integritate, prin comunicatul publicat în această zi, a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung, în vederea verificării indiciilor privind săvârşirea infracţiunii de conflict de interese al primarului de la Vlădeşti, Cristian Dică Hristu. În cazul lui Cristian Dică Hristu, primar al comunei Vlădeşti şi viceprimar în mandatul 2008-2012, ANI a constatat că există conflictul de interese de natură administrativă, după ce, în perioada în care a fost consilier local, a participat la deliberări şi a votat pentru aprobarea hotărârii Consiliului Local al Comunei Vlădeşti, prin care acesta a încheiat un contract de furnizare de lemne de foc, în valoare de 20.000 de lei, cu firma Hristo Unico SRL (societate comercială al cărei asociat unic şi administrator era cumnata sa). Agenţia Naţională de Integritate, după evaluarea primarului Dică Hristu, a ajuns la concluzia că acesta a încălcat şi regimul juridic al conflictelor de interese în materie penală. Asta după ce Primăria Vlădeşti a încheiat şi derulat contracte comerciale de executare de lucrări şi de furnizare de produse cu firmele Hristo Unico SRL (al cărei asociat unic şi administrator era cumnata sa) şi Decor Com Design SRL (la care asociatul unic şi administratorul era soţia sa), iar Cristian Dică Hristu a participat la aprobarea hotărârilor de Consiliu, votând favorabil aprobării acestora.

În concluzie, conform comunicatului ANI, Cristian Dică Hristu a obţinut venituri în afara funcţiei de bază de la Hristo Unico SRL anterior deţinerii funcţiilor publice, precum şi în perioada cât a fost consilier local. La momentul declanşării urmăririi, Cristian Dică ne-a declarat, în urma acuzaţiilor aduse de către ANI, faptul că, într-adevăr, a participat la şedinţă, dar nu a votat şi nu a ştiut că prezenţa lui nu trebuia simţită în acel moment. 

Decizia ANI a fost contestată de edil la Curtea de Apel Piteşti, care, după două amânări, pe 25 noiembrie 2015, a „respins cererea de suspendare şi cererea de chemare în judecată în ceea ce priveşte anularea raportului de evaluare în privinţa conflictului de interese de natură administrativă.” Primarul a atacat decizia la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care, pe 31 mai 2017, i-a respins recursul.

Edilul din Vlădeşti le-a declarat celor de la Curierul Zilei: „Voi acţiona în instanţă Prefectura şi ANI, pe toate căile legale. Prefectul a emis ordinul de încetare a mandatului conform Legii 393, unde conflictul de interese nu apare. ANI spune să se ia măsuri, nu să mă dea jos!”. Prerogativele primarului vor fi preluate de viceprimarul Leonard Şerban. „E.M.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!