Deşi firma câştigătoare a contractului de consolidare a tronsonului surpat la scurt timp după încheierea lucrării de asfaltare a străzii Richard avea la dispoziţie un an ca să finalizeze lucrarea, muncitorii au respectat angajamentul de a se achita de sarcină în luna aprilie, în preajma Paştelui. Zona arată ca şi cum o jumătate din calea de acces, în apropierea Pensiunii „Magdalena”, n-ar fi ajuns nicicând în râpa în care au pornit de-a valma bucăţi de carosabil, betoane, umplutura drumului, pomi, stâlpi şi ce-a mai antrenat alunecarea solului în mişcarea înteţită de ploile a două toamne şi-o primăvară, câte a prins porţiunea calamitată. Ca dezastrul să aibă şi amprenta personală a unor locuitori care au de toate, mai puţin minte, se găsiseră unii ca să pună moţ chestiunii, deşertând gunoaie peste lucrătura sfărâmată brutal pe când încă se vedeau în zare, depărtându-se, muncitorii firmei de asfaltare, pregătiţi să instaleze alt şantier pe teritoriul Câmpulungului.
La niciun an şi jumătate distanţă de momentul asfaltării străzii Richard, alţi constructori de drumuri luau locul colegilor angrenaţi într-o nouă reabilitare stradală, executată cu repetiţie, neieşindu-le nici aceasta din prima. Deşi proiectul era întocmit încă din primăvara trecută, iar finanţarea de urgenţă, identificată în buget, localnicii de pe strada ruptă în două au fost ţinuţi în tensiune până la sfârşitul lui 2016. Alegerile locale şi acomodarea noilor aleşi cu atmosfera din Primărie şi Consiliu au tăiat până şi din elanul cheltuirii unei sume uriaşe necesare reabilitării fragmentului de drum prăbuşit în vale, asupra căreia vechiul Consiliu consimţise la ultima întrunire dinaintea procesului electoral.
În sfârşit, odată domolită exuberanţa victoriei PSD, s-a ţinut licitaţia pentru găsirea executantului contractului având ca obiect „Stabilizarea alunecării de teren şi punerea în siguranţă a corpului drumului / km 0+625 – km 0+665”. Constructorul câştigător: Maristar Com SRL, din Bucureşti, care, potrivit autorizaţiei de construire eliberate de Primăria Câmpulung, pe 28 noiembrie 2016, avea la dispoziţie un termen de 12 luni, cuprins între 8 decembrie 2016 – 7 decembrie 2017, să consolideze malul prăvălit şi să repare şi suprafaţa carosabilă. În luna a cincea a anului, ceea ce, până anul trecut, părea o scenă de film în care decorul se dezintegrează arată de parcă nu i s-ar fi întâmplat niciodată ruptura care strangulase spaţiul de trecere, până aproape de interzicere şi a circulaţiei cu piciorul. O cantitate impresionantă de umplutură a acoperit un dig construit în adâncime, pe lângă stradă, la marginea căruia au fost plantaţi pomi care să ţină solul. Stâlpul de lemn a fost îndreptat, peisajul proaspăt fiind completat de o rigolă, la care inundaţii de zilele trecute n-au decât să viseze, şi o balustradă care delimitează fostul hău de carosabil. La cât beton s-a îngropat în „copaia” mascată de malul, practic, reconstituit, nici nu vrem să ne imaginăm decât varianta de succes a investiţiei, care a adăugat asfaltării o notă de plată de peste 12 miliarde de lei vechi. Dai un ban, dar stai pe teren sigur.