Printr-o nouă adresă trimisă noului şef al Instituţiei Prefectului, Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” reia apelul lansat către reprezentanţii instituţiilor statului de la nivel judeţean şi naţional de a nu abandona rezolvarea celei mai grave probleme a municipiului, care riscă să devină o povară pentru bugetul local
Către Instituţia Prefectului Judeţului Argeş
În atenţia domnului prefect Emilian DRAGNEA
Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”, din municipiul Câmpulung, judeţul Argeş, constituită din 85 de reprezentanţi ai societăţii civile din majoritatea domeniilor de activitate la nivelul comunităţii locale şi nu numai, salută numirea dumneavoastră în funcţia de Prefect al Judeţului Argeş. Pe această cale, vă transmitem felicitări şi ne exprimăm bucuria de a vă avea în fruntea unei instituţii la care, sperăm, vom găsi înţelegere pentru rezolvarea într-un timp cât mai scurt a unei situaţii deosebit de grave, aduse la cunoştinţa predecesorilor dumneavoastră.
Încurajaţi de faptul că vă este cunoscută realitatea existentă pe fosta platformă ARO Câmpulung, deţinută în prezent de compania Landmark Management, din Bucureşti, Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” se adresează dumneavoastră cu rugămintea de a sprijini demersul proprietarei de a elibera amplasamentul de cantitatea de 2.400 de tone de deşeuri periculoase şi nepericuloase depozitate ilegal de firma Global Eco Center SRL, din Iaşi. Operatorul de deşeuri a deţinut la Câmpulung un depozit în incinta fostei Uzine ARO, unde, pe 2 octombrie 2013, a izbucnit un incendiu puternic, care a condus la suspendarea activităţii firmei şi, într-un final, la retragerea autorizaţiei de funcţionare.
Trei reprezentanţi ai A.S.C.M., cărora cu mare greutate li s-a permis accesul în incintă de către proprietar, au vizitat, pe 22 februarie 2017, hala cu probleme. Aici, pe o suprafaţă de aproximativ 5.000 de metri pătraţi, recipiente despre care nu se poate preciza ce conţin, în lipsa etichetelor, au ajuns într-o stare de degradare severă. Corodate din cauza depozitării peste termenul prevăzut de lege pentru stocare, înainte de neutralizare – termen care, în cazul de faţă, a depăşit patru ani – acestea permit atât scurgerea substanţelor în sol, cât şi evaporarea lor în aer, expunându-i la un pericol real pe angajaţii de pe platformă, dar şi pe locuitorii din zonă. Adăugăm acestei fapte de care se face răspunzător patronul firmei Global Eco Center, care a abandonat deşeurile, încălcând angajamentele asumate faţă de autorităţile de mediu, de a le transporta de la punctul de lucru de la Câmpulung, pentru care nu mai deţine nicio autorizaţie, condiţia deplorabilă a acoperişului halei, prin care, ani la rând, a plouat şi s-a scurs apa rezultată din topirea zăpezii în incinta ticsită de deşeuri. De altfel, bălţile negre din interior, întinse pe suprafeţe considerabile, sunt dovada gradului de poluare la care sunt expuse solul şi pânza freatică a municipiului
SC Global Eco Center SRL se află în prezent în procedura insolvenţei. În cei aproape trei ani trecuţi de la încetarea activităţii, patronii – care, în prezent, sunt trimişi în judecată, fiindu-le deschis un proces penal la Judecătoria Câmpulung – au nesocotit total obligaţia de degajare a amplasamentului de miile de tone de deşeuri, obligaţie impusă printr-un grafic asumat atât de firma care a abandonat substanţele periculoase, cât şi de autorităţile de mediu.
În condiţiile în care SC Global Eco Center SRL refuză să elibereze hala de cele 2.400 de tone de deşeuri, a căror perioadă de stocare a depăşit patru ani, proprietara imobilului, Landmark Management, a notificat generatorii acestor deşeuri să le preia. O parte dintre aceştia au intenţionat să le ridice, dar, în lipsa unui suport al autorităţilor de mediu, acest lucru nu a fost posibil.
Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” solicită implicarea autorităţilor statului în rezolvarea acestei situaţii de o gravitate fără precedent pentru comunitatea din Câmpulung, întrucât riscul unui accident ecologic este, în prezent, foarte mare. Direcţionarea responsabilităţii către autorităţile locale şi comunitatea câmpulungeană – şi aşa expusă pe durata celor peste nouă ore în care incendiul a ars încontinuu, dar şi pe durata celor trei ani de activitate desfăşurată în contradicţie cu legea, fapt pentru care SC Global Eco Center SRL a fost sancţionată de trei ori de Garda de Mediu – ar fi un gest nedrept din partea autorităţilor statului.
Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” este constituită în scopul promovării unui mediu curat, sănătos şi sigur în zona Muscelului, al promovării în rândul tinerei generaţii a ideii de trai într-un mediu curat şi sănătos şi al dezvoltării unui turism durabil în zonă.
În speranţa unui răspuns grabnic,
Vă mulţumim şi vă urăm succes în îndeplinirea misiunii propuse! Cu stimă, Consiliul Director