11 C
Campulung Muscel
23/05/2024

Primăriţa încearcă să convingă zeci de administratori de bloc să intre în legalitate cu asociaţiile de proprietari

  • În Câmpulung există 98 de asociaţii, din care doar două sunt legale. Spre ruşinea celor din centru, există asociaţie constituită legal la blocul prăpădit de pe drumul spre Poienarii de Muscel

În ideea de a nu se rata fondurile europene alocate prin P.N.R.R., pentru proiecte de eficientizare energetică, primarul Elena Lasconi şi-a propus să aibă discuţii cu câteva zeci de administratori de bloc. Întâlnirea va avea loc, din câte se pare, la sfârşitul acestei săptămâni, întrucât nu este timp de pierdut. Se alocă sume importante pentru lucrări atât de necesare blocurilor din cartiere, pe care proprietarii de apartamente le ratează din cauză că nu sunt constituiţi în asociaţii legale. Aţi citit bine, asociaţiile de proprietari care există în Câmpulung nu funcţionează în condiţii de legalitate. Exceptând două, pe care primăriţa le-a prezentat la conferinţa despre proiectul de buget pe anul 2022: asociaţia proaspăt constituită, în acest mandat, la blocul de la Grădişte şi asociaţia în care s-au unit locatarii de pe scara C a blocului D20 din cartierul Grui.

  • Elena Lasconi: „Putem să le punem inclusiv pompe de căldură, panouri fotovoltaice, anvelopare”

Discuţiile cu administratorii vor fi urmate de o deplasare pe teren a şefei Executivului la cele două blocuri care au asociaţii constituite după „manual”. Singurele care vor putea beneficia, după cum punctam în deschiderea articolului, de fondurile de eficientizare energetică, alocate prin PNRR – Valul Renovării.

„Doar acel bloc şi acea scară vor putea beneficia, prin P.N.R.R., de eficientizare energetică la cel mai înalt standard. Putem să le punem inclusiv pompe de căldură, panouri fotovoltaice, anvelopare, pentru că doar aici avem două asociaţii constituite legal. Din 2018, Irina Udrescu, o doamnă foarte capabilă, asta face: vorbeşte cu toţi şi încearcă să-i convingă să intre în legalitate. Şi câmpulungenii nu vor. Ceea ce este şi mai important decât anveloparea şi acesta este Valul Renovării: pentru prima dată, dacă, în urma expertizei tehnice, reiese că este o problemă de siguranţă, se poate face şi consolidare. Adică ar putea ca 20% din banii care vor fi alocaţi pentru a eficientiza energetic să fie folosiţi pentru a consolida aceste clădiri. Blocul este vizavi de Uzina Electrică. În campania electorală, când am fost acolo, au început oamenii să plângă şi au zis că sunt prima persoană care vine în campania electorală să le spună ceva. Ei n-au mai văzut pe nimeni acolo. Şi au fost singurii care au fost deschişi la minte şi au vrut să se organizeze într-o asociaţie. Au făcut tot ce trebuie ca la carte. Celălalt este blocul D20 , scara C, din Grui.”, a precizat primăriţa Elena Lasconi.

  • „Este obişnuit să vină ADP să-i facă, dar n-o să mai vină ADP să-i facă! O să fie şerpărie în jurul blocurilor”       

Elena Lasconi a repetat apelul pe parcursul conferinţei. „Haideţi măcar în centru să facem, la „blocul rechinilor”! Doamna Udrescu îi ştie pe toţi şi s-a dus la fiecare. Atât de tare m-am agitat, încă din prima lună în care am preluat mandatul, să se ducă la blocurile de la Uzina ARO, unde zici că e ghetou. Am zis să încercăm să-i ajutăm pe oamenii ăştia, că putem să le facem multe. De asemenea, şi în Grui, unde am văzut acoperişurile prăpădite, făcute ilegal, dacă cad în cap cuiva, toţi locatarii o să răspundă penal pentru treaba asta. Şi se pot face şi acoperişuri, dar nu există, domnule, înţelegere! Omul încă este obişnuit să nu plătească. Zice: de ce să plătesc eu la asociaţie? Este obişnuit să vină ADP să-i facă, dar n-o să mai vină ADP să-i facă! O să fie şerpărie în jurul blocurilor. Pentru că este ilegal, este ca şi cum ADP ar veni la mine în curte şi mi-ar face în curte curat. E ok? Eu cred că nu. Dacă îşi fac locatarii treaba lor, dar eu cred că, totuşi, suntem în alt secol.”, a afirmat primarul Lasconi.

„Există şi legislaţie în această privinţă. Sunt obligaţi să se organizeze. Când am fost la Turda, primarul de acolo a povestit că a instituit prin hotărâre a Consiliului Local amenzi usturătoare dacă nu erau organizaţi.”, a completat administratorul public Ioana Marcu.

  • „Sunt o grămadă de câmpulungeni care au probleme la subsol. În multe dintre blocuri este o şobolănie de nedescris!”

„Eu, în calitate de primar, nu am ce să discut cu domnul Popescu, de la blocul D, pentru că el nu reprezintă nimic. Eu trebuie să discut cu asociaţia. E o mare bunăvoinţă, pentru că, conform legii, tu trebuie să vorbeşti direct cu asociaţia, nu cu un locatar din blocul respectiv. Sunt foarte multe lucruri care se pot rezolva şi pot ajuta câmpulungenii. Inclusiv zona de subsoluri. Sunt o grămadă de câmpulungeni care au probleme la subsol. În multe dintre blocuri este o şobolănie de nedescris. Noi putem să facem aceste lucruri. Acesta este un tren pe care îl vom pierde dacă nu ne mişcăm cu talent. Doamna Udrescu mi-a zis aşa: dacă toţi cu care am vorbit s-ar apuca să-şi facă documentele, am avea, până la sfârşitul anului, minimum 30 de asociaţii de proprietari conform legii. Tot înseamnă ceva, este o treime. Eu încă mai aştept.”, a mai spus şefa Executivului. „E.M.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!