Cu şase zile înaintea şedinţei ordinare a Consiliului Local Godeni, care s-a ţinut pe 27 martie 2017, primarul Ion Pădureanu a finalizat documentaţia privitoare la trecerea unui drum dintr-o categorie într-alta, pentru a-l include într-un proiect menit să ia calea Ministerului Dezvoltării, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene. Intenţia autorităţilor din comuna musceleană este de a obţine de la gestionarul finanţărilor acordate în baza Ordonanţei 28/2013 – Programul Naţional de Dezvoltare Locală fondurile necesare reabilitării arterei cu pricina. Mai precis, proiectul de hotărâre şi expunerea de motive a şefului Executivului de la Godeni, ambele datate 21 martie 2017, s-au supus atenţiei componenţilor Legislativului, solicitaţi să aprobe, la întrunirea ordinară de săptămâna trecută, modificarea încadrării drumului de exploatare agricolă „Olteanu”, care va deveni „drum comunal”. Traseul străbătut de respectiva cale de acces este cuprins între satul Godeni (limita drumului comunal Valea Sucetului) şi Municipiul Câmpulung (prin Mărcuş), pe o lungime de 4 kilometri.
A doua formalitate îndeplinită în cadrul aceleiaşi şedinţe, prezidate de consilierul Tudor Pătrana, după schimbarea clasificaţiei arterei, a privit aprobarea indicatorilor tehnico-economici şi a cofinanţării pentru investiţia denumită „Reabilitarea drumului comunal „Olteanu”, comuna Godeni, judeţul Argeş”. Hotărârea prevede, aşa cum am precizat mai înainte, că finanţarea se va realiza prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, Subprogramul „Modernizarea satului românesc”. „Cheltuielile neeligibile, impuse de implementarea proiectului, precum şi cheltuielile de întreţinere şi/sau reparare se suportă din venituri proprii ale bugetului local.”, redăm din hotărârea aprobată pe 27 martie 2017. Cofinanţarea a fost aprobată la nivelul a 81.434 lei, reprezentând 3,25% din valoarea totală a proiectului.
Valoarea investiţiei se ridică la 2.505.845 lei, din care construcţii – montaj, 2.312.646 lei. Lucrările propuse constau în: =2.400 metri de drum cu platforma de 5 metri; =7 podeţe tubulare Dn 1.000 mm, cu lungimea de 5 metri; =un podeţ tubular Dn 1.000 mm, cu lungimea de 6 metri; =şanţ pereat pe lungimea de 2.400 metri; =7 platforme de întâlnire.
Potrivit explicaţiilor oferite de primarul Ion Pădureanu în plen, cererea având ca obiect reabilitarea drumului a fost depusă la Ministerul Dezvoltării, rămânând de trimis hotărârea Consiliului Local. Unul dintre aleşi, Constantin Costea, a făcut o observaţie cum că drumul s-a îngustat pe alocuri, din cauza unor cetăţeni, care au intrat cu gardurile pe proprietatea publică. În consecinţă, „ce ne facem cu proprietăţile cetăţenilor, acolo unde nu iese lăţimea de 5 metri?”, a vrut să ştie consilierul Ion Aldea. Cel care a deschis subiectul a mizat pe înţelegerea consătenilor, care, „pentru o asemenea investiţie, nu trebuie să facă nimeni caz.”
Nu numai lăţimea a stârnit nedumeriri din partea unor reprezentanţi ai puterii decizionale a localităţii, ci şi lungimea. Sesizând că materialul de şedinţă specifică 2.400 de metri, acelaşi Ion Aldea a vrut să ştie ce soartă va avea diferenţa până la 4.000 de metri. Primarul a arătat că, deocamdată, încearcă obţinerea finanţării pentru primul tronson, urmând ca restul, care, de asemenea, are nevoie de reabilitare, să facă obiectul unei cereri de suplimentare înaintate ministerului condus de Sevil Shhaideh. Reabilitarea drumului comunal „Olteanu” constă în asfaltare, aşa că locuitorilor comunei nu le rămâne decât să spere într-un succes al administraţiei publice locale. La secţiunea „Diverse” a ordinii de zi, consilierul Florin Olteanu a avut un comentariu apreciativ la adresa iniţiativei conducătorului localităţii. „Este lăudabilă acţiunea domnului primar vizavi de reabilitarea drumului „Olteanu”; este oportună şi lăudabilă, pentru că drumul este foarte important, întrucât se reduce distanţa până la Câmpulung.”, a precizat acesta.