8.4 C
Campulung Muscel
20/04/2024

Sinceritatea dezarmantă (şi neintenţionată) a primarului nostru

 

Brutalitatea unui adevăr trântit cu o lejeritate totală de Liviu Ţâroiu, fără să-şi dea seama pe moment de sensul cuvintelor alese, grăbit fiind să dezmintă divagaţia unui veşnic Gică Contra din tabăra liberală, i-a dezarmat complet pe subalternii săi. În caz că subordonaţii se amăgeau că şeful are o părere bună despre prestaţia lor la serviciul sigur şi tihnit din Primărie, au avut ocazia să constate contrariul, după slobozirea porumbelului într-unul dintre momentele de sinceritate ale primarului, provocate de mârâitul ofticat al perdanţilor intraţi în istorie cu ruşinea de la alegerile trecute. „În Primăria Câmpulung, nu avem oameni competenţi!”, a “tunat” o dată Liviu Ţâroiu, fără să ţină cont de vechimea clădirii-moment, statut ce impune protejarea sa de astfel de şocuri, de care a avut parte din belşug cât primar a fost „celălalt”. Când s-a referit la competenţa, de fapt, incompetenţa personalului Primăriei, superiorul a făcut-o în contextul unei dezbateri contradictorii despre maniera discutabilă în care a fost realizat Planul de Acţiune privind Energia Durabilă. 

Ca să înţeleagă tot cititorul ce mai este şi cu această „maculatură” cu denumire pompoasă, care a costat bugetul local 24.000 de lei, anul trecut, aleşii au fost de acord cu contractarea unei firme, care să lucreze documentul obligatoriu în materia accesării de fonduri europene. Şi nu numai pentru Primărie, ci şi pentru un privat care vrea să apeleze la banii de la UE, de exemplu, pentru un parc de eoliene sau pentru panouri solare. P.A.E.D.-ul, din câte am înţeles de la Iuliana Ungureanu, de la Compartimentul Programe-Prognoze al Primăriei Câmpulung, este un punct de pornire pentru elaborarea unor viitoare proiecte, fie ale administraţiei locale, fie ale persoanelor juridice şi instituţiilor. Aşa cum este Spitalul Municipal, ca să folosim exemplul acesteia, care, dacă intenţionează să acceseze fonduri UE pentru eficientizarea energetică, prin reabilitarea termică a faţadei, schimbarea tâmplăriei ş.a.m.d., nu poate obţine finanţarea fără acest plan anexat proiectului propriu-zis. Până la urmă, tot o formă de funcţionarism se cheamă că este şi asta, dar este impus de UE. Şi unde-i ordin, cu plăcere. Deşi dacă Primăria n-are de gând să spele ruşinea greşelilor fatale cu bani „otrăviţi”, prin nişte proiecte reuşite, de data aceasta, nu înţelegem de ce se complică să bage banii câmpulungenilor în documentaţii inutile.

Aşadar, toamna trecută, Consiliul Local, cu treimea liberală care nu contează, a aprobat să avem un Plan de Acţiune privind Energia Durabilă. Pe când Primăria zornăia de clopoţei şi angajaţii îşi făceau de lucru între două reprize de cozonaci şi sarmale, la finalul anului, s-a găsit firma care urma să lucreze planul contra sfertului de miliard, în banii vechi. În nici două luni, documentul a fost gata şi a ajuns în mapa şedinţei din februarie, declanşând meciul între primarul PSD-ist şi cel căruia nu i-a fost scris să fie primar în nicio împrejurare, nici interimar, nici oficial, Bogdan David. Cel mai tare liberalul s-a ofuscat pe seama sumei plătite, prea mare, zice el, pentru un referat copiat – dar asta n-ar trebui să fie o problemă, plagiatul fiind „sport naţional” – în care singurul efort (plătit regeşte) a fost să se compileze nişte date luate de pe site-uri, de la Statistică şi informaţiile primite de la Primărie. Copietura, continuă acelaşi vorbitor, putea fi făcută de oricine din Primărie, cu 1.000 de lei. Când a aflat că Iuliana Ungureanu a fost principalul furnizor al datelor legate de Câmpulung, acesta a indicat-o pe ea ca posibil autor al lucrării de peste 80 de pagini, pe care Primăria a dat banii degeaba, consideră liderul opoziţiei, din cauza conţinutului de aberaţii peste limita admisă. Cea vizată a respins elegant posibilitatea de a fi realizat ea sau alt coleg din Primărie studiul, o astfel de competenţă revenindu-i unui auditor energetic sau manager energetic, specialist care lipseşte la Câmpulung, cu toate că ar trebui să existe.

Liviu Ţâroiu n-a rezistat mult acuzaţiilor de irosire a banului public cu o cercetare (copiată), care, după celălalt, putea fi sarcină de serviciu pentru unul cu fişa postului mai uşurică. Acesta a forţat un remember al unei analize asemănătoare, realizată cu 10-15 ani în urmă (era important ca primarul să-şi aducă aminte exact când s-a făcut studiul anterior, pentru că, acum zece ani, primar era Andrei, iar, acum 15 ani, era Bălan), cu preţul a 40.000 de lei! La valoarea banilor de acum mai bine de un deceniu! Şi care, susţine acelaşi etern nemulţumit David, a fost la fel de prost!

Împăcat că nu a dat comanda de capul lui, ca să se vorbească despre el la fel ca despre Andrei/Bălan, că au făcut studii proaste pe banii câmpulungenilor, Ţâroiu a punctat exact ce trebuia: acoperirea votului Consiliului Local ca să încheie un contract cu o firmă de specialitate. Asta deoarece „în Primăria Câmpulung nu aveam oameni competenţi ca să facă acest program!”, îl cităm pe şeful Ţâroiu, care, dată fiind convingerea cu care a apăsat acel „competenţi” din fraza justificativă, parcă a spus mai mult decât intenţiona. „Nu aveam oameni de specialitate.”, a îndulcit Iuliana Ungureanu afirmaţia lipsită de menajamente a mai-marelui Primăriei la adresa subordonaţilor.   

Cum David n-a cedat la ideea că specialiştii n-au făcut altceva decât să copieze, de 24.000 de lei, Ţâroiu n-a rezistat tentaţiei de a-l lua peste picior. Adică la următorul angajament de acest fel va apela la serviciile liberalului, dacă tot se pricepe. Cum, la zeflemea, aproape toţi din vârful Primăriei sunt doctori, David, care, teoretic, prestează în slujba comunităţii, s-a împăunat că face lucrarea, dar cu aceiaşi bani. Ţâroiu, dispus să bată palma în privinţa onorariului, l-a anunţat că-l bagă şi la treburi de arhitect, că tot nu reuşeşte să angajeze unul. Şi uite de ce dezvoltarea Câmpulungului rămâne o inepuizabilă „miştocăreală”.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!