9.6 C
Campulung Muscel
14/10/2024

Am văzut cu cât a intrat Financiar Urban în Edilul, să vedem cu cât iese!

N-am sesizat prezenţa pe lista de investiţii ale anului 2017 a achiziţiei pachetului de acţiuni deţinut la Edilul de omul de afaceri Gheorghe Văsâi, prin firma sa, Financiar Urban, deşi răscumpărarea treimii pierdute intenţionat, în urmă cu zece ani, va concura, cu şanse maxime, la titlul de „Investiţia Anului”. Dacă se va realiza. Pentru binele operatorului de utilităţi, care, redevenit 100% al Consiliului Local, poate ridica pretenţii la fonduri europene, pentru modernizare, ar fi bine să se realizeze. Nici în bugetul local, structurat pe capitole clare, cu secţiunile aferente, n-am identificat această cheltuială, care, teoretic, sperăm şi practic, se cifrează la un milion de dolari, preţul plătit de cumpărătorul celor 31% din totalul acţiunilor Edilului, în noiembrie 2007. Este posibil ca suma să fie inclusă la cel mai general capitol al bugetului local, intitulat „alte acţiuni”, fără a fi specificate, care beneficiază de o alocare generoasă de peste 7,7 milioane de lei. Or suma care ar trebui plătită privatului, dispus de doi ani, cel puţin, să iasă din acţionariatul Edilului, este mai puţin de jumătate. Ar mai fi un capitol denumit „Protecţia Mediului”, cu o prevedere bugetară de peste 6,4 milioane de lei, cu care ar putea fi asociate anumite activităţi legate de Edilul. În mod cert, vom fi lămuriţi la dezbaterea publică a bugetului local, de lunea viitoare, în privinţa finanţării acţiunii de reîntregire a pachetului de acţiuni, ştirbit deloc fără interes, cu un deceniu în urmă. 

Corectarea situaţiei juridice a Edilului nu se produce cu un entuziasm devastator din partea aleşilor, pe care îi bănuim că ar fi preferat să-şi dea societatea cu totul unei firme, cum a fost cea din Constanţa, care ne-a scos din belea când a cedat reţeaua de alimentare cu apă a Câmpulungului şi a comunelor învecinate. Scăpau astfel de corvoada obţinerii fondurilor de la UE, pretextul preluării, în temeiul dreptului de preemţiune, a acţiunilor lui Văsâi, mai cu seamă că au arătat cât sunt de jalnici în acest domeniu în care administraţiile publice, care lucrează cu specialişti adevăraţi, scot bani şi din bolovanii de pe marginea drumurilor europene. Asta pentru că, dacă vor avea Edilul în integralitate – şi probabil c-o vor avea, îi dăm şi noi cu Doamne ajută! înainte – nu vor mai avea scuze să ne vorbească despre conducta de apă de pe vremea nemţilor „cantonaţi” în timpul războiului la Câmpulung şi alte vestigii în materie de utilităţi. 

Deocamdată, avem o comisie votată la sfârşitul lunii februarie de Consiliul Local, a cărei misiune este să negocieze preţul acţiunilor cu partenerul privat. Cum pragul maxim se cunoaşte, milionul de dolari încasat de la Văsâi acum zece ani, negocierea, bănuim, o poartă în jos. Exclus să se negocieze în sus, dacă membrii comisiei responsabile cu stabilirea valorii care se va plăti din bugetul anului 2017 reprezintă cu adevărat interesele comunităţii, şi nu alte interese. Şi dacă se duc la negocieri cu conştiinţa de a apăra banul public, nu de a-şi manifesta recunoştinţa pentru colaborarea cu privatul, făcându-i un mic dar la despărţire. Dacă un dolar va fi în plus peste milionul achitat de Financiar Urban, avem libertatea de a bănui orice legat de membrii comisiei. Orice care să nu-i plaseze într-o postură flatantă, după prea lunga serie de prejudicii şi lovituri încasate de bugetul local. Însă n-au de ce să-i plătească suplimentar, de vreme ce s-au grăbit să satisfacă firma cu taxa de salubritate, pe care nici Piteştiul, cu toată potenţa lui financiară, nu s-a aruncat să o achite operatorului de gunoi.     

Fiindcă am vorbit despre această comisie, în care Liviu Ţâroiu a ţinut morţiş să fie, deşi prezenţa lui nu fusese aprobată în AGA, au fost acceptaţi de colegii consilieri, prin vot, cei desemnaţi de partidele aflate în componenţa Legislativului: Constantin Ivan (PSD), Silviu Mănescu (PNL) şi Sergiu Cicu (ALDE). Plus doi aleşi de primarul Liviu Ţâroiu, plus doi nominalizaţi de Consiliul de Administraţie al Edilul.

Sârbu l-a propus pe Ivan ca preşedinte, acceptat şi de liberali, cu toate că aveau şi ei om în comisie. Însă l-au susţinut la „preşedinţie” pe PSD-ist. Ivan, care a lăsat impresia că nu-i convine poziţia, a împins responsabilitatea funcţiei către primar, mai ales că primarul voia. Dar n-a fost după Ivan şi nici după primar. Liviu Ţâroiu va participa la negocieri, dar nu ca preşedinte, pe motiv că Edilul este sub Consiliul Local, nu sub primar. Materialul de şedinţă insufla voalat ideea că Ţâroiu va conduce comisia, din postura de coordonator. De nevoie, acesta a ales „tuşa”, fiindcă, autoincluzându-se printre negociatori, numărul de membri nu mai respecta regula imparităţii. “Nu se bagă domnul primar!”, au sărit apărătorii săi, când au văzut că opozanţii se leagă de alterarea armoniei în comisie. Ţâroiu a acceptat din gură faptul că nu se bagă, deşi a recunoscut că, în general, nu-i place să participe şi să nu se bage. “Să nu vă băgaţi greşit!”, i-au recomandat cei care i-au limitat autoritatea votului. Aşadar, vine la discuţii, îşi dă cu părerea, dar nu votează. Mare scofală au obţinut liberalii legându-l de mâini pe PSD-ist, când şase inşi din comisia de opt (punându-l şi pe primar la socoteală) sunt ai lui! 

Cât despre priceperea negociatorilor… am văzut cu cât a intrat Financiar Urban în Edilul, să vedem cu cât iese! 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!