3.3 C
Campulung Muscel
20/04/2024

Primăvara înfloreşte şi bugetul

Câtă galanterie pe aleşii PSD! Pentru prima oară în cele peste şapte luni trecute de când s-a lansat la apă Titanicul social-democrat, de care s-a sfărâmat buimaca plută liberală, majoritarii erau dispuşi să pună un preşedinte de şedinţă de la PNL, la o întrunire având ca laitmotiv „hai la noi să mâncăm nimic”. Cam aşa se prezenta importanţa dezbaterii încheiate cu un vot previzibil, la care nu trebuia decât să fii prezent şi să ridici mâna. N-aveai ce să discuţi, pro sau contra, întrucât era vorba despre o actualizare a cifrelor din proiectul canalizării pe trei străzi, după noul TVA de 19%, de la 1 ianuarie. În decembrie, când au fost votate de ai noştri, era 20%. Hotărârea a fost cerută de doamna care era să fie prim-ministru al României, dar n-a fost, nefiind pe placul preşedintelui. Sevil Shhaideh, viceprim-ministru şi şefă a ministerului care a provocat Câmpulungului cele mai costisitoare amintiri, este partenera primarului Liviu Ţâroiu, într-un proiect cu bani guvernamentali, din care, înaintea municipiului, comunele s-au înfruptat copios. Rucărul, de pildă, a fost dat ca model de aspirator de fonduri prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, celebra Ordonanţă 28, cum îi spun primarii, program de care autorităţile de la Câmpulung se apropie cu timiditate. De parcă le-ar fi ruşine să ceară banii cu care alţii fac reţele de canalizare şi apă, drumuri şi poduri, cam ce ne trebuie şi nouă, dar dacă nu întinzi mâna şi, mai ales, nu spui povestea, vorba maestrului Dinică, cine să-ţi dea „pomana”?!

Cu foarte mare greutate, s-au opintit şi ai noştri şi au cerut. Iar ce au cerut li s-a şi aprobat, lucru care te face să înnebuneşti că au stat până acum precum curcile mirate în crăci, în condiţiile în care există disponibilitatea şi promptitudinea ministerului de a finanţa investiţii de bun simţ până la urmă, pentru care nu-ţi trebuie decât o documentaţie făcută corect şi o cofinanţare departe de a fi un lux pentru bugetul Câmpulungului. 

Ghinionul municipiului, care s-a trezit aproape de spartul târgului să acceseze, când Dulamă este aproape gata cu reţelele plătite din banii ministerului, a fost că a prins o perioadă cu modificări în domeniul fiscal, cea mai nouă fiind reducerea TVA, şi a trebuit să refacă actele de câteva ori, la cererea finanţatorului. Ca să se conformeze solicitării doamnei Shhaideh, aleşii au luat calea Primăriei, fiind convocaţi de Liviu Ţâroiu, în regim de urgenţă. Era nevoie de votul lor pentru adaptarea cifrelor din proiect la noua taxă pe valoarea adăugată, valabilă de la începutul anului. Cine să prezideze o simplă formalitate, care era musai a fi votată, fiind vorba de aproape 25 de miliarde de lei vechi, care nu se cheltuiesc din bugetul local? Dilema s-a născut pe fondul imposibilităţii participării celui care a prezidat ultima dată, conform regulii, adică Sergiu Cicu. Remarcând prezenţa, scumpă la vedere, a Ancăi Dumitrescu, Constantin Ivan a propus-o, înainte să se declare deschisă şedinţa, în poziţia descoperită prin absenţa colegului de la ALDE. Se pare că liberala nu a dorit, de vreme ce Constantin Staicu s-a adresat cu aceeaşi întrebare către alt liberal, Cristi Creţu, care n-a vrut nici el, pe motiv că este obosit, fiind proaspăt revenit dintr-o deplasare. I-a scăpat şi că numai de şedinţă n-avea… chef, bănuim, pentru care nici nu s-a pregătit, necitind materialul, după cum a recunoscut. 

Aşa că a rămas să conducă decanul de vârstă, care ar cam avea nevoie şi de un ajutor, ca să-i întoarcă paginile, fiindcă s-a întâmplat să le mai sară! Îi mai şopteşte Ţâroiu ce să supună la vot, iar ce-i scapă şi lui se completează după şedinţă, când se redactează procesul-verbal. Sesizând o uşoară rătăcire a colegului propulsat de cei 73 de ani în postura de preşedinte, „sufleorul” Liviu Ţâroiu şi-a făcut datoria: „Aveţi aici dosarul”, intuind corect că tableta îi este inutilă colegului septuagenar. „I-aţi făcut dosar?”, a prelungit cu o glumă Marin Stanciu momentul dezmeticirii lui Gheorghe Sârbu, care şi-a început alocuţiunea cu propunerea de alegere a unui preşedinte. Când l-au auzit, au sărit cu toţii pe el, mai ales că voiau să scape cât mai repede de corvoada de la Primărie: “Dumneavoastră sunteţi preşedintele!” În sfârşit, şedinţa s-a încheiat în patru minute, cu toată tevatura de stabilire a preşedintelui  şi cu lecturarea primului articol, singurul care s-a şi votat, de altfel, rămânând ca pe următoarele să le „voteze” secretarul Ghinea şi ai lui, în procesul-verbal. 

Mai mult a durat instructajul aplicat colegilor de primar, potrivit căruia să nu-şi facă program pe 28, întrucât, chiar dacă este marţi, nu joi, ţine ordinara lunii februarie. Din cauza „dragobeţilor” cu 50 de ani de căsnicie, sărbătoriţi pe 23, adică în ultima zi de joi din lună, întrunirea aleşilor a fost amânată, spre nemulţumirea medicului Anca Dumitrescu, pe motiv  că nu se respectă data tradiţională a şedinţelor de Consiliu, cauză din care a lipsit de câteva ori. Asta pentru că ea şi-a fixat gărzile astfel încât să nu pice în ziua întrunirii Consiliului. Şi ea nu poate să schimbe gărzile de pe o zi pe alta. „Renunţaţi la gărzi!”, i-a sugerat Liviu Ţâroiu. „Sunt aşa de ieftine!” „Acum când ne-a dat Cioloş mărirea gărzilor?!”, a continuat doctoriţa rămasă, probabil, sub efectul protestului din Piaţa Primăriei. 

Printre bosumflarea liberală şi mustăceala socială a răzbătut o veste bună: vom avea buget la începutul lui martie. E aproape gata, a făcut anunţul Liviu Ţâroiu, dar nu va prinde şedinţa din 28, din cauza termenului de 15 zile, cât trebuie să stea pe site-ul Primăriei, înainte de a fi convocaţi cetăţenii la dezbaterea publică. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!